Μην χασετε

5 λόγοι που το καστανό ρύζι σε βοηθάει να χάσεις κιλά

Γιατί το συστήνουν οι διαιτολόγοι;

Το καστανό ρύζι έχει πολλά θρεπτικά οφέλη εκτός από την απώλεια βάρους. Αν και πολλοί αποφεύγουν το λευκό ρύζι λόγω των πολλών θερμίδων που περιέχει, αρκετοί έχουν ήδη ανακαλύψει ότι μπορούν να απολαύσουν αυτό τον υδατάνθρακα στην μορφή του καστανού ρυζιού.

Διάβασε 5 σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις για αυτό αλλά και για το πώς θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις.

1. Το καστανό ρύζι είναι χαμηλό σε πυκνότητα

Advertisements

Η ενεργειακή πυκνότητα ενός τροφίμου, αναφέρεται στην ποσότητα των θερμίδων μιας συγκεκριμένης μερίδςα. Το καστανό ρύζι, λόγω του υψηλού του περιεχομένου σε φυτικές ίνες, έχει χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, με αποτέλεσμα να περιέχει μια μικρή ποσότητα θερμίδων σε μια μεγαλύτερη ποσότητα τροφής.  Έτσι, χάνεις κιλά γιατί χορταίνεις σύντομα και τρως λιγότερο. Καλύτερο είναι να το τρως στην αρχή των γευμάτων σου, ώστε να μην καταναλώσεις μεγάλες ποσότητες τροφής στη συνέχεια. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε γυναίκες που βρίσκονταν σε δίαιτα υψηλής και χαμηλής πυκνότητας, αυτές που ανήκαν στην πρώτη κατηγορία απέκτησαν 3 φορές περισσότερο βάρος σε σχέση με αυτές που έτρωγαν τροφές χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας σε μία περίοδο 6 χρόνων.

2. Το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη των τροφών. Αυτό σημαίνει συχνή κίνηση των εντέρων, η οποία σε βοηθάει να αποβάλεις αυτά που έφαγες. Ακόμα, βελτιστοποιεί τη μεταβολική λειτουργία, που είναι ωφέλιμη αν χάνεις κιλά. Το καστανό ρύζι εξισορροπεί την πέψη και απομακρύνει την δυσκοιλιότητα. Μία κούπα του περιέχει 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών ή το 14% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας, που σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, είναι τα 25 γραμμάρια.

3. Το καστανό ρύζι διευκολύνει την σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου

Πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι αποτελούν την βασική πηγή ενέργειας ενός υγιούς οργανισμού, το καστανό ρύζι αποτελεί και εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. «Μια ποσότητα των 100 γρ, 2μας δίνει το 7-8% της ενδεικνυόμενης ποσότητας κατανάλωσης φυτικών ινών ημερησίως! Αυτός ακριβώς ο συνδυασμός (σύνθετοι υδατάνθρακες και φυτικές ίνες) δίνουν την δυνατότητα στο καστανό ρύζι να παρέχει στον οργανισμό μας ενέργεια, η οποία απελευθερώνεται σταδιακά και όχι απότομα, κάτι πολύ σημαντικό σε πολλές εκφάνσεις της υγείας μας, αλλά και στη σωστή διαχείριση βάρους», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Ξένος Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc. Το καστανό ρύζι θα μπορούσε αναμφισβήτητα να είναι ωφέλιμο για τα διαβητικά άτομα. Έρευνες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση μισής κούπας καστανού ρυζιού την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 60%. Καθώς απελευθερώνει αργά τα σάκχαρά του, επιτρέπει στο σώμα σου να τα επεξεργαστεί με σταθερό ρυθμό.

Advertisements

4. Το καστανό ρύζι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σελήνιο

«Το σελήνιο αποτελεί βασικό συστατικό αντιοξειδωτικών ενζύμων του οργανισμού μας, ενώ «συνεργάζεται» και με την βιταμίνη Ε που συναντάμε στο καστανό ρύζι προκειμένου να αποδώσει μέγιστα αντιοξειδωτικά οφέλη», εξηγεί ο διαιτολόγος. Παράλληλα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τον κίνδυνο απόκτησης ασθενειών.

5. Το καστανό ρύζι σε βοηθάει να χάσεις λίπος

Όντας ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι δεν απογυμνώνεται από τα θρεπτικά συστατικά του σε σχέση με τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως το λευκό ρύζι. Το 2008, το American Journal of Clinical Nutrition δημοσίευσε μία έρευνα για μία ομάδα ανθρώπων που βρίσκονταν σε δίαιτα με λίγες θερμίδες, η οποία αποτελούνταν από δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι και για μια άλλη ομάδα που βρισκόταν σε μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες που αποτελούνταν από επεξεργασμένα δημητριακά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που κατανάλωναν τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχαναν περισσότερο λίπος στη μέση σε σχέση με την δεύτερη ομάδα των επεξεργασμένων δημητριακών. Επίσης, μία κούπα ρύζι περιέχει μόνο 1,8 γραμμάρια λιπαρών, ποσότητα χονδρικά ίση με το 3% της συνιστώμενης καθημερινής ποσότητας των 65 γραμμαρίων.

Τα οφέλη, λοιπόν, του καστανού ρυζιού καλύπτουν όχι μόνο τις διατροφικές σου ανάγκες αλλά και τη συνολική σου υγεία.

Αυτό το δημητριακό ολικής άλεσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες, σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Σε χορταίνει χωρίς να σου προκαλεί πρήξιμο και μπορεί να συνδυαστεί με διάφορες τροφές ή να καταναλωθεί μόνο του, χάρη στη μοναδική γεύση του. Πρόσθεσε το καστανό ρύζι στη διατροφή σου και θα βιώσεις σύντομα τα οφέλη της απώλειας του βάρους.

 shape.gr

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα