Μην χασετε

5 σημάδια που δείχνουν ότι καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης και βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για μια ποικιλία σωματικών λειτουργιών, όπως η οικοδόμηση και η αποκατάσταση των μυών, η καταπολέμηση της πείνας και η σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, καθώς και η ανάπτυξη μαλλιών και νυχιών.

Advertisements

Όμως εάν το παρακάνετε τότε η περίσσεια ποσότητα θα αποθηκευτεί σε λίπος και μπορεί να πάρετε κιλά ή να κινδυνέψει η υγεία σας.

Οι ημερήσιες ανάγκες ενός υγιούς ατόμου σε πρωτεΐνη αντιστοιχούν σε 0,8 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους. Όσοι κάνουν προπόνηση αντοχής μπορεί να χρειάζονται λίγο περισσότερο, δηλαδή 1 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους.

Πόσοι όμως από εσάς κάνετε τέτοιου είδους προπόνηση και κάθε πότε; Αν θέλετε να μάθετε τα σημάδια ότι παίρνετε υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης και βάζετε σε κίνδυνο την υγεία σας, συνεχίστε την ανάγνωση.

Παίρνετε κιλά αντί να χάνετε.

Ένα από τα πιο βασικά σημάδια ότι παίρνετε υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης στη διατροφή σας είναι το γεγονός ότι κερδίζετε βάρος. Εάν αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης χωρίς να μειώσετε τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά, τότε τα νούμερα της ζυγαριάς θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.

Έχετε προβλήματα με τους νεφρούς.

Ένα άλλο σημάδι της υπερβολικής κατανάλωσης πρωτεΐνης είναι ότι μπορεί να επιβαρυνθεί η νεφρική λειτουργία.  Μπορεί να μην το γνωρίζετε μέχρι να επισκεφτείτε το γιατρό σας, παρόλα αυτά εάν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσετε νεφρική ανεπάρκεια. Αυτό συμβαίνει γιατί οι νεφροί φιλτράρουν όλες τις άχρηστες ουσίες που παράγονται με την πρόσληψη των πρωτεϊνών.

Είστε αφυδατωμένοι.

Το τελικό προϊόν του μεταβολισμού των πρωτεϊνών είναι η ουρία. Όταν όμως ο οργανισμός έχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, παράγεται περισσότερη ουρία και με τη σειρά του το σώμα προσπαθεί να την αποβάλει, χρησιμοποιώντας το νερό. Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αφυδατωθεί ο οργανισμός.

Advertisements

Έχετε προβλήματα καρδιάς.

Όσοι αποφασίζουν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης, συνήθως το πράττουν καταναλώνοντας κρέας. Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα όποια μπορεί να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Αντ  αυτού εάν προτιμήσετε την πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης δεν βάζετε την υγεία σας σε κίνδυνο.

 Έχετε ουρική αρθρίτιδα.

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από την συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ουρικού οξέος στο σώμα. Το ουρικό οξύ προέρχεται από την διάσπαση ουσιών που ονομάζονται πουρίνες. Οι πουρίνες υπάρχουν στο σώμα και επίσης βρίσκονται κυρίως στις ζωικές πρωτεΐνες, όπως στα εντόσθια, στα πουλερικά και στο κρέας.

Αν λοιπόν παρατηρήσετε ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω σημάδια, εκτός ότι θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας, θα πρέπει επίσης να μειώσετε την κατανάλωση πρωτεΐνης.

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα