Μην χασετε

4 τρόποι να μειώσετε την κατακράτηση υγρών στο σώμα σας

Η κατακράτηση νερού ή οίδημα συμβαίνει όταν το σώμα σου αρχίζει να αποθηκεύει την περίσσεια ποσότητα υγρού στους ιστούς του. Το υγρό διαρρέει τακτικά στους σωματικούς ιστούς από την κυκλοφορία του αίματός. Υπό κανονικές συνθήκες, ένα δίκτυο σωλήνων σε όλο το σώμα που ονομάζεται λεμφικό σύστημα αποστραγγίζει τα περίσσεια υγρά πίσω στην κυκλοφορία του αίματος.

Κάποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν κατακράτηση υγρών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ή πριν την μηνιαία έμμηνο ρύση τους. Οι άνθρωποι επίσης που δεν γυμνάζονται τόσο συχνά και αυτοί που κάθονται πολλές ώρες σε δουλειά γραφείου ή σε πολύωρες πτήσεις τείνουν επίσης να κάνουν κατακράτηση.

Ωστόσο, η κατακράτηση υγρών μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρής ιατρικής κατάστασης όπως η νεφρική νόσος ή η καρδιακή ανεπάρκεια. Εάν αντιμετωπίζεις αιφνίδια ή υπερβολική κατακράτηση υγρών, επισκέψου αμέσως τον γιατρό σου. Το πώς θα αντιμετωπίσεις ωστόσο την κατακράτηση θα το δεις στη συνέχεια, αφού μπορείς να ακολουθήσεις 4 διαφορετικούς τρόπους.

#1. Φάε λιγότερο αλάτι

Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου οδηγεί συχνά σε κατακράτηση υγρών. Η παχυσαρκία μπορεί επίσης να τονίσει το λεμφικό σύστημα και να παράγει κατακράτηση νερού, ειδικά στα άκρα του σώματός σου. Κοίταξε λοιπόν προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να βεβαιωθείς ότι το νάτριο δεν «κρύβεται» σε τρόφιμα που πιστεύεις ότι είναι αλμυρά.

Advertisements

#2. Πάρε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύ σημαντικό μεταλλικό στοιχείο. Στην πραγματικότητα, εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυματικές αντιδράσεις που διατηρούν τη λειτουργία του σώματος. Επιπλέον, η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης νερού. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι 200 mg μαγνησίου ανά ημέρα μειώνουν την κατακράτηση νερού σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκά συμπτώματα.
Καλές πηγές μαγνησίου είναι: τα καρύδια και δημητριακά ολικής αλέσεως, η μαύρη σοκολάτα και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Είναι επίσης διαθέσιμο ως συμπλήρωμα που μπορείς να πάρεις από το κοντινό σου φαρμακείο.

#3. Πάρε περισσότερη βιταμίνη Β6

Η βιταμίνη Β6 είναι μία ομάδα από πολλές βιταμίνες. Είναι σημαντικές για το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και εξυπηρετούν πολλές άλλες λειτουργίες στο σώμα. Η βιταμίνη Β6 έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την κατακράτηση υγρών σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη B6 είναι οι μπανάνες, πατάτες, καρύδια και το κρέας.

#4. Φάε περισσότερες τροφές που περιέχουν κάλιο

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που εξυπηρετεί πολλές σημαντικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, βοηθάει στην αποστολή των ηλεκτρικών σημάτων που κρατούν το σώμα σε λειτουργία. Μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς. Το κάλιο εμφανίζεται να συμβάλλει στη μείωση της κατακράτησης του νερού με δύο τρόπους, μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Οι μπανάνες, τα αβοκάντο και οι ντομάτες αποτελούν παραδείγματα τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα