Μην χασετε

3 λάθη που κάνετε στη διατροφή σας και μειώνετε τον μεταβολισμό σας

Για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση του, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ενεργός μεταβολισμός. Ωστόσο, ενδέχεται να κάνουμε κάποια λάθη χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε και τελικά να έχουμε αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία του.

Στην πραγματικότητα, όταν αυτά τα σφάλματα επαναλαμβάνονται τακτικά, μπορεί να δυσκολεύουν την απώλεια βάρους και ακόμη και να αυξάνουν τις πιθανότητες απώλειας βάρους στο μέλλον.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη περιλαμβάνουν:

Τρώτε λίγες θερμίδες

Η κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων μπορεί να οδηγήσει στην μειωμένη λειτουργία του μεταβολισμού. Αν και απαιτείται έλλειμμα θερμίδων για την απώλεια βάρους, πιθανότατα να μην σας βοηθήσει η ιδιαίτερα μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Όταν μειώνεται δραστικά τις θερμίδες που καταναλώνετε, το σώμα σας αντιλαμβάνεται ότι τα τρόφιμα είναι λίγα, μειώνοντας τον ρυθμό με τον οποίο καίει θερμίδες.

Advertisements

Ελεγχόμενες μελέτες αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση λιγότερων από 1.000 θερμίδες ημερησίως, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον μεταβολικό σας ρυθμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και αν ο περιορισμός των θερμίδων είναι μέτριος, μπορεί ακόμα και τότε να επιβραδυνθεί ο μεταβολισμός. Εάν λοιπόν, θέλετε να χάσετε βάρος περιορίζοντας τις θερμίδες, μην τις περιορίσετε πολύ ή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Παραλείπετε την πρωτεΐνη

Η κατανάλωση πρωτεΐνης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επίτευξη αλλά και για την διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Εκτός από το ότι σας βοηθά να αισθάνεστε γεμάτοι, η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό, με τον οποίο το σώμα σας καίει θερμίδες.

Η αύξηση του μεταβολισμού που συμβαίνει μετά την πέψη ονομάζεται θερμική επίδραση της τροφής, με το θερμικό αποτέλεσμα της πρωτεΐνης να είναι πολύ πιο υψηλό από αυτό των υδατανθράκων ή του λίπους. Πράγματι, έρευνες τονίζουν ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης αυξάνει προσωρινά τον μεταβολισμό κατά περίπου 20-30%. Αν και ο μεταβολικός ρυθμός επιβραδύνεται αναπόφευκτα κατά την απώλεια βάρους και συνεχίζει να επιβραδύνεται κατά την διαδικασία διατήρησης, επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να ελαχιστοποιήσει αυτό το αποτέλεσμα.

Advertisements

 

Πίνετε ζαχαρούχα ποτά

Τα ζαχαρούχα ποτά είναι επιβλαβή για την υγεία, αφού η υψηλή κατανάλωση σε αυτά έχει συνδεθεί με διάφορες ασθένειες, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Η συχνή κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών μπορεί, μεταξύ άλλων, να επιβραδύνει και τον μεταβολισμό σας.

Πολλές από τις επιπτώσεις των ζαχαρούχων ποτών μπορούν να αποδοθούν στην φρουκτόζη. Επιστημονική μελέτη, μάλιστα, αποδεικνύει ότι η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης συνδέεται με την αυξημένη αποθήκευση λίπους στην κοιλιά αλλά και το συκώτι.

 

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας

Μπορείτε να εφαρμόσετε αυτές τις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας, προκειμένου να ενισχύσετε την λειτουργία του μεταβολισμού:

Advertisements

Σταθείτε όρθιοι περισσότερο

Γνωστές είναι οι αρνητικές επιδράσεις της καθιστικής ζωής στην υγεία και την λειτουργία του οργανισμού. Αν θέλετε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας, δοκιμάστε να στέκεστε περισσότερο χρόνο όρθιοι, καθώς όσο κάθεστε καίτε λιγότερες θερμίδες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση βάρους. Σε περίπτωση, που κάθεστε πολλές ώρες στο γραφείο, μην ξεχνάτε να κάνετε συχνά διαλείμματα για να περπατάτε ή να τεντώνεστε.

Δοκιμάστε το πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία ενώ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 4-5%. Το πράσινο τσάι, συγκεκριμένα, βοηθά την διαδικασία μετατροπής μέρους του λίπους, που είναι αποθηκευμένο στο σώμα, σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την καύση του λίπους κατά 10-17%.

 

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα