Μην χασετε

12 τρόποι για να κάνετε την κουζίνα σας πιο λειτουργική

Η κουζίνα είναι το δωμάτιο του σπιτιού στο οποίο μαμάδες και νοικοκυρές περνούν πολλή ώρα καθημερινά! Είτε είναι μικρή είτε μεγάλη, υπάρχουν τρόποι να την οργανώσετε προς όφελός σας, κάνοντάς την πιο λειτουργική. Έτσι, η προετοιμασία των γευμάτων, η μαγειρική και η καθαριότητα θα γίνουν παιχνιδάκι- τόσο ώστε ο σύντροφός σας δεν θα έχει πια δικαιολογία για να μην ασχολείται με τα της κουζίνας…

1. Αποθήκευση στον αέρα!


Ειδικά για μικρούς χώρους, η αποθήκευση στον αέρα είναι η καλύτερη λύση. Μπορείτε να κάνετε μια «σύνθεση» από ανοξείδωτα ράφια για να αποθηκεύσετε από τα μικρά κατσαρολικά σας μέχρι τις κουτάλες σας.

Και για όσους προτιμούν μια διακοσμητική πινελιά, μπορείτε να τα κρεμάσετε όλα μέσα σε μια κορνίζα.

Advertisements

2. Όλα σε ένα καλάθι!

Για να έχετε τακτοποιημένα όλα όσα χρησιμοποιείτε καθημερινά για την προετοιμασία των γευμάτων, συγκεντρώστε τα σε ένα ψάθινο καλάθι και τοποθετήστε το δίπλα στην κουζίνα. Έτσι, έχετε διακόσμηση και πρακτικότητα μαζί.

3. Κάθετη αποθήκευση και στα ράφια

Προμηθευτείτε ραφιέρες που θα τριπλασιάσουν την χωρητικότητα των ντουλαπιών σας και έτσι τίποτα πλέον δεν θα χρειάζεται να καταλαμβάνει χώρο στον πάγκο της κουζίνας σας.

4.  Ποτέ πια δεν θα ξαναχάσετε τα καπάκια των κατσαρολικών

Advertisements

Σε ένα σιδερένιο κουρτινόξυλο που θα τα τοποθετήσετε στον τοίχο της κουζίνας, μπορείτε να στερεώσετε όλα τα καπάκια των κατσαρολικών. Ταξινομήστε τα ανά μέγεθος, για να μην τα μπερδεύετε και τα χάνετε.

5. Γαντζάκια έξω από τα ντουλάπια

Στο πλάι των ντουλαπιών, λίγοι γάντζοι θα σας εξοικονομήσουν πολύ χώρο. Εκεί, μπορείτε να κρεμάσετε όλα τα σκεύη που στο χερούλι τους έχουν «άνοιγμα».

6. Πλένετε, κόβετε, σουρώνετε και τέλος!

Με έξυπνα σκεύη όπως αυτό της φωτογραφίας, κάνετε την προετοιμασία των σαλατικών, των λαχανικών και των φρούτων παιχνιδάκι. Χωρίς να χρειαστεί να πηγαινοέρχεστε από τον πάγκο της κουζίνας στο νεροχύτη, με έναν δίσκο κοπής που στερεώνεται στις άκρες του νεροχύτη, τα έχετε όλα σε ένα.

7. Κάθε γωνιά είναι χρήσιμη

Μικρά ραφάκια στις γωνίες που δεν έχετε αξιοποιήσει μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα ποτήρια και τις κούπες σας.

8. Κρατήστε τα καθαριστικά μαζί

Advertisements

Σε ένα μικρό ραφάκι, κρατήστε συγκεντρωμένα και… κρυμμένα τα καθαριστικά σας. Μ’ αυτό τον τρόπο, δεν φαίνονται, δεν μπερδεύονται και δεν έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα καθαρά σκεύη.

9. Προτιμήστε σκαμπό αντί για καρέκλες

Ειδικά αν η κουζίνα σας είναι μικρή, προτιμήστε να αγοράσετε σκαμπό αντί για καρέκλες. Θα μπορείτε να τα «κρύβετε» κάτω από το τραπέζι μόλις τελειώσετε το γεύμα σας, ώστε να σας ελευθερώσουν αρκετό χώρο.

Αν φτιάχνετε την κουζίνα σας ή την ανακαινίζετε

10. Εκμεταλλευτείτε τον χώρο γύρω απ’ το ψυγείο

Χρησιμοποιήστε έξυπνα τον χώρο γύρω- πάνω και πλάι από το ψυγείο…

Είτε προσθέτοντας ένα ντουλάπι στο πάνω μέρος του με τα σκεύη που δεν χρησιμοποιείτε συχνά (ή τα ευαίσθητα πιάτα και ποτήρια) ή βάζοντας ένα συρόμενο, όρθιο ντουλάπι στο πλάι του.

Για να πάρετε μια ιδέα για το πώς μπορείτε να το εγκαταστήσετε, δείτε το παρακάτω βίντεο:

Αν δεν έχετε την πολυτέλεια των κατασκευών, τα μαγνητικά βαζάκια ή οι μαγνήτες που στερεώνουν πλαστικά ράφια στο πλάι του ψυγείου είναι εξίσου λειτουργικά και πρακτικά!

11.  Μια ιδιαίτερη κατασκευή

Αν έχετε όρεξη για μεταποιήσεις, ζητήστε από τον ξυλουργό να φτιάξει έναν συρόμενο πάγκο με τρύπα που από κάτω θα έχει χώρο για το καλαθάκι σκουπιδιών. Έτσι, κατευθείαν πετάτε ό,τι κόβετε!

12. Τοποθετήστε έξυπνα τις ηλεκτρικές συσκευές

Η κλασική θέση του φούρνου είναι στο… πάτωμα, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν βολεύει την μαγείρισσα που πρέπει να σκύβει για να ελέγχει αν είναι έτοιμο το φαγητό. Προτιμήστε να τον τοποθετήσετε ψηλά (είτε είναι ο κλασικός φούρνος είτε ο φούρνος μικροκυμάτων) και φυσικά να τον πλαισιώσετε από ντουλάπια- ακόμα κι ένα εκατοστό του τοίχου μπορεί να αξιοποιηθεί.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα