Μην χασετε

Τα 5 στάδια που περνούν όλες οι σχέσεις

«Το να αγαπάσαι βαθιά από κάποιον σου δίνει δύναμη, ενώ το να αγαπάς κάποιον βαθιά σου δίνει θάρρος» – Λάο Τσε, κινέζος φιλόσοφος

Advertisements

Οι καινούργιες σχέσεις μας γεμίζουν ενθουσιασμό, ανυπομονησία, πάθος, όνειρα και… ψευδαισθήσεις. Η μεγαλύτερη απ’ όλες είναι ότι θα συνεχίσεις να νιώθεις έτσι μετά από κάποιους μήνες ή χρόνια. «Δεν είναι κακό να βελτιώνονται ή να φθείνουν οι σχέσεις, κακό είναι να μένουν στάσιμες» μου είχε πει κάποτε μια φίλη και δεν το ξέχασα ποτέ. Κάθε νέα σχέση περνάει από πέντε στάδια, με το τρίτο να είναι και το πιο σημαντικό. Αν το ξεπεράσεις τότε μάλλον βρίσκεσαι σε μια σταθερή, ασφαλή, ειλικρινή σχέση -από αυτές που προορίζονται να κρατήσουν χρόνια. Αν όχι, μάλλον θα σε διαβάσουμε στο Thank you, next.

1. Τα ραντεβού

Όλα είναι νέα και συναρπαστικά. Η περίοδος των ραντεβού είναι η καλύτερη φάση γιατί γνωρίζεις τον άλλο καλύτερα. Κάθε άγγιγμα, αγκαλιά, φιλί είναι γεμάτο πιθανότητες, ένταση, πάθος. Τσεκάρεις συνέχεια το κινητό σου μήπως έχει στείλει μήνυμα, μετράς αντίστροφα τις ώρες μέχρι να βρεθείτε, ζητάς τη γνώμη των φίλων σου για το τι θα φορέσεις στην έξοδό σας. Φλερτάρεις, γελάς, γεμίζεις ορμόνες που θολώνουν την κρίση σου και το πιθανότερο είναι ότι κάνεις σ∈ξ χωρίς αύριο. Δεν υπάρχει αύριο, μόνο τώρα.

2. Η αρχή της σχέσης

Έχεις αναπτύξει βαθύτερα αισθήματα για τον άλλο και έχετε συμφωνήσει πώς θα είστε ζευγάρι, θα έχετε από αυτή την αποκλειστικότητα που λένε. Ακόμα το σ∈ξ είναι αρκετά συχνό όμως όπως η ζωή, αρχίζει να γίνεται λίγο ρουτίνα -έχει περισσότερο συναίσθημα, λιγότερο πάθος. Μέρα με τη μέρα, οι υποχρεώσεις αρχίζουν να καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο στην καθημερινότητά σας, μειώνοντας τις στιγμές που απολαμβάνετε παρέα. Το αύριο που νόμιζες ότι δεν υπάρχει, ήρθε.

3. Η οικογένεια

Η φυσική ανάγκη να περνάς περισσότερο χρόνο με τον άνθρωπο που αγαπάς οδηγεί στη συγκατοίκηση ή το γάμο. Η σχέση περνάει από κάποιες σοβαρές δοκιμασίες όταν αρχίζεις να ζεις τον άλλο καθημερινά, να βλέπεις τα ελαττώματά του, να μοιράζεσαι οικονομικά και ευθύνες. Το παιχνίδι αλλάζει εντελώς βέβαια όταν στην εξίσωση προστεθούν παιδιά. Σε αυτό το στάδιο γνωρίζεις πλέον καλά τι άνθρωπο έχεις δίπλα σου και πώς ανταποκρίνεται στα ζόρια. Δεν υπάρχουν εγωισμοί, εκπλήξεις και αυθορμητισμοί.

Η ρουτίνα σας τσαλαπατά αλύπητα, ο προσωπικός χρόνος είναι ελάχιστος, η γκρίνια πολλή και το σ∈ξ… δεδομένου ότι κάνατε παιδί, πρέπει να γίνεται μια στο τόσο. Κατουράς με την πόρτα ανοιχτή, κυκλοφορείς ξεμαλλιασμένη στο σπίτι, έχεις ξεσκονίσει τα «γαλλικά» σου, χρησιμοποιείς όλο και πιο κλισέ ατάκες των καβγάδων των γονιών σου. Κάπου εδώ αρχίζεις να σκεφτεσαι ότι ίσως έκανες λάθος επιλογές, ότι θα ήθελες η ζωή να σε έχει πάει αλλού, ότι ίσως βιάστηκες/άργησες, όλη σου η ζωή είναι μια αμφιβολία.

4. Η συντροφικότητα

Αν κατάφερες να ξεπεράσεις τις ανασφάλειες, τις προστριβές και τις δυσκολίες του σταδίου 3, βρίσκεσαι σε μια σχέση ζωής. Ξέρεις ότι ο άνθρωπος που βρίσκεται δίπλα σου είναι η νέα σου οικογένεια, σε αγαπάει, σε καταλαβαίνει, σε νοιάζεται παρά τα αμέτρητα ελαττώματά σου και στηρίζει τις επιλογές σου. Και αντιλαμβάνεσαι ότι ενώ η ζωή σου θα μπορούσε να είχε πάρει δεκάδες άλλα μονοπάτια, τελικά είσαι ευχαριστημένη με αυτό ακριβώς. Αποδέχεσαι ότι θα έχετε πάντα τις διαφορές σας αλλά μπορείτε να ζήσετε με αυτές και να δουλέψετε μαζί για να κάνετε την καθημερινότητά σας πιο εύκολη.

Advertisements

5. Πάλι από την αρχή

Δεν φτάνουν όλα τα ζευγάρια σε αυτό το στάδιο, για όσους συμβαίνει όμως είναι τόσο συναρπαστικό όσο φαίνεται στις ταινίες. Όταν πια έχεις απαλλαγεί από τις ευθύνες των παιδιών, όταν η καριέρα σου έχει σταματήσει να αποτελεί το κέντρο του κόσμου σου, αρχίζεις να περνάς ξανά ποιοτικό χρόνο με τον συντροφό σου. Κι ανακαλύπτεις ότι μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, άλλαξε όπως κι εσύ. Ξαφνικά βλέπεις νέες πτυχές του εαυτού του, νιώθεις ότι τον γνωρίζεις ξανά, δοκιμάζετε να βγείτε πάλι ραντεβού και περνάτε ακόμα καλύτερα γιατί πλέον δεν έχετε ταμπού, ανασφάλειες, άγχη, περιορισμούς. Θα κοιμηθείτε και θα ξυπνήσετε μαζί, σε αυτή την αγκαλιά που σε συντροφεύει χρόνια. Αν αυτό δεν είναι ευτυχία, τότε τι;

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα