Μην χασετε

Ταβάνι: Ο “Πέμπτος τοίχος” είναι ξανά στο επίκεντρο!!!

Ο «πέμπτος τοίχος» εδώ και αιώνες αποτελεί αντικείμενο διακόσμησης, όμως τα τελευταία χρόνια είναι ξανά στο επίκεντρο.

 

Advertisements

Το ταβάνι είναι ο ουρανός των δωματίων μας και καμιά φορά ίσως να πρέπει να αφήσουμε τους τοίχους να «πάρουν μια ανάσα» και να κοιτάξουμε ψηλά!

Μπορεί να φαίνεται το ταβάνι σαν να έχει λευκές και μπλε ρίγες αλλά το μπλε-γκρι είναι η αντανάκλαση από το τζάμι! Πανέμορφη επιλογή σε ένα πολύ κομψό και χαλαρωτικό, ουδέτερο χρωματικά δωμάτιο.

Γιατί άραγε όλοι θεωρούμε την καλύτερη επιλογή να ασπρίσουμε ένα ταβάνι; Γιατί όχι να το βάψουμε ή να το ντύσουμε με όμορφα υλικά, που θα ομορφύνουν τον χώρο και τις ζωές μας; Αναλαμβάνοντας εργολαβικά την υποστήριξη του «πέμπτου τοίχου», θα δείξουμε και ελπίζουμε να αποδείξουμε, ότι το ταβάνι είναι ένα project που αξίζει να το δεις με μια πιο καλλιτεχνική διάθεση. Αυτοί είναι μόλις 12 τρόποι για να δεις ότι τα ταβάνια, δεν έχουν… ταβάνι στην διακόσμηση!

Τι λες χρυσό μου θα μπορούσε να λέγεται αυτό το εντυπωσιακό ταβάνι, μιας και έχει επενδυθεί με μεταλλικά φύλλα στο χρώμα του χρυσού! Το κόστος είναι πολύ οικονομικό ακόμα και στο φύλλο χρυσού (όχι 24 καρατίων φυσικά), ενώ δίνει εξαιρετικό στυλ. Με τον πολυέλαιο που επιλέχθηκε και την πρωτότυπη πολυθρόνα με υποπόδιο, το δωμάτιο είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο.

Σε ένα ουδέτερο χρωματικά δωμάτιο με Σκανδιναβικό στυλ, το μαύρο τραπέζι, οι ανοιχτοί γκρι τοίχοι και το ανοιχτό πάτωμα ορίζουν το ύφος. Εδώ όμως έρχεται το ανοιχτό γαλάζιο ταβάνι και σώζει το δωμάτιο από ένα μουντό ύφος.

Ο τοίχος έχει ταπετσαρία που θυμίζει κισσό που ανεβαίνει προς τα πάνω, ενώ το επενδεδυμένο με ξύλο ταβάνι έχει δοκάρια που θυμίζουν πέργκολα. Πολύ ζεστός χώρος… σαν να έχει έρθει ο κήπος στο σπίτι σου!

Σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι, το ταβάνι έχει ντυθεί με γύψινα διακοσμητικά και επιλέχθηκε το σύνηθες: να βαφτούν. Το κίτρινο ταβάνι σε μια πιο mid-century modern απόχρωση μεταξύ ώχρας και κίτρινου, δίνει ζωή σε έναν γκρι και λευκό χώρο.

Με 4 τοίχους τυρκουάζ υπάρχει λόγος να μην βάψεις και τον «πέμπτο τοίχο»; Περιέργως το δωμάτιο «ψηλώνει» περισσότερο (βοηθούν και τα κουρτινόξυλα που κρεμάστηκαν ψηλά), ενώ ο πολυέλαιος είναι ταιριαστή επιλογή με το κεφαλάρι (στην εποχή), το χαλί και τα σκεπάσματα (το σκούρο ξύλο υποβαθμίζει την ποσότητα του τυρκουάζ με το σομόν στο χαλί και το ρουμπινί στα σκεπάσματα).

Αν δεν προσέξεις φαίνεται ότι το ταβάνι έχει επενδυθεί με υαλότουβλο, όμως η αλήθεια είναι πως πρόκειται για πολύ λεπτά ανάγλυφα μεταλλικά πλακάκια. Χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε παλιές οικίες για να δώσουν χαρακτήρα και μοντέρνο ύφος. Η επιλογή του χακί στα πλακάκια με τους ανοιχτούς ροδακινί τοίχους κρίνεται άκρως ενδιαφέρουσα.

Advertisements

Το γεγονός ότι το ξύλο ξεκινά από τον τοίχο και μεταφέρεται στο ταβάνι είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο και έξυπνο. Τα ξύλινα πάνελ ενώνονται με μέταλλο, ενώ τα επίσης μεταλλικά δοκάρια χαρίζουν όμορφο βιομηχανικό ύφος.

Αν δεν έχεις οποιοδήποτε αρχιτεκτονικό στοιχείο στο σπίτι σου, μπορείς να το δημιουργήσεις με έναν τόνο διαφορά στο βάψιμο του ταβανιού! Το χρώμα των τετραγώνων στο ταβάνι είναι ανάμεσα στο ανθρακί και το μαύρο, ενώ σε συνδυασμό με το φωτιστικό και το τραπέζι δημιουργούν ιδιαίτερο γεωμετρικό χαρακτήρα που περιορίζεται από τις καρέκλες. Η μπλε προβιά σπάει την ουδετερότητα με το λευκό των τοίχων, το off white του γυαλιστερού πατώματος και το ανθρακί προς μαύρο του ταβανιού.

Σε μια σοφίτα με ψηλό ταβάνι το ραμποτέ ταβάνι βάφτηκε λευκό και ο mid-century μπρούτζινος πολυέλαιος τραβάει την προσοχή! Η επίπλωση που είναι ιδιαίτερη σχεδιαστικά, με φυσικά υλικά και εντυπωσιάζει με γήινο χρωματικά τρόπο.

Τα πολύ σκούρα δοκάρια συγκρατούν τις ξύλινες σανίδες του ταβανιού με τεχνοτροπία ταλαιπωρημένου ξύλου για μοντέρνα αίσθηση. Τα θολωτά ταβάνια είναι από μόνα τους ιδιαίτερα εντυπωσιακά, αλλά εδώ ο πήχης ανεβαίνει κατακόρυφα. Πολύ όμορφη αντίθεση με σκούρο ταβάνι κόντρα στο λευκό εσωτερικό, τα γκρι έπιπλα και τα μαύρα πλαίσια των παραθύρων.

Τα ξύλινα πλέγματα εσωτερικών χώρων κάνουν μια απρόσμενη επιστροφή!

Στο ταβάνι του αφιερώματος που διεκδικεί την χρήση του πιο πρωτότυπου υλικού, έχει χρησιμοποιηθεί σχοινί που στερεώθηκε με ξύλινα δοκάρια για να μην κάνει «κοιλιά». Ο πολυέλαιος είναι εντυπωσιακός, στο χρώμα των δοκαριών και η ευρεία χρήση ξύλου δημιουργεί ένα χαλαρωτικό και όμορφο περιβάλλον.

Τα ταβάνια είναι ένα ιδιαίτερα υποτιμημένο σημείο του σπιτιού και καλό θα ήταν κάθε ανακαίνιση να ξεκινούσε από εκεί, μιας και πρόκειται για μεγάλες αναξιοποίητες επιφάνειες. Θα σε αφήσουμε με περισσότερα ταβάνια και ξύλινες επενδύσεις για ατελείωτη έμπνευση!

Πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα