Μην χασετε

Πως η αλλαγή στη διατροφή σας μπορεί να σας κάνει να ζήσετε περισσότερο

Θέλεις να ζήσεις περισσότερο; Θα πρέπει να αντισταθείς στην πείνα και να τρως λιγότερο. Αυτό είναι το συμπέρασμα πολλών μελετών που συνδέουν την υγιή γήρανση με τις δίαιτες περιορισμού θερμίδων.

Advertisements

Αυτές οι δίαιτες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και ακόμη και να αντιμετωπίσουν τις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία και οι οποίες καταστρέφουν το σώμα. Οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο για να αυξήσουν δυνητικά τη διάρκεια ζωής τους, λένε οι ειδικοί.

Μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά 15% σε διάστημα δύο ετών μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να προστατεύσει από ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και το Αλτσχάιμερ.

Οι δίαιτες λειτουργούν βοηθώντας στην επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού, μειώνοντας τις ελεύθερες ρίζες που συνδέονται με χρόνιες ασθένειες.

Ο επιβραδυμένος μεταβολισμός συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε εκατοντάδες είδη ζώων, δήλωσε στο Healthline η Leanne Redman, αναπληρώτρια καθηγητής κλινικών επιστημών στο Pennington Biomedical Research Center στη Λουιζιάνα και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι οι δίαιτες με περιορισμένες θερμίδες μπορούν να γίνουν ένα ισχυρό όπλο κατά της γήρανσης. Ωστόσο, συνήθως οι μελέτες αυτές γίνονταν κυρίως σε ζώα.

Η πιο πρόσφατη έρευνα ήταν μια από τις πρώτες που επικεντρώθηκαν στον άνθρωπο. Οι συμμετέχοντες ήταν 53 και ήταν υγιείς, μη παχύσαρκοι άνθρωποι μεταξύ 21 και 50 ετών. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ανακάλυψαν ότι ακόμη και άτομα που είναι υγιή και λεπτά μπορούν να επωφεληθούν από δίαιτες περιορισμένες σε θερμίδες. Επιπλέον, πολλοί βιοδείκτες για τη γήρανση μειώθηκαν, σύμφωνα με τη μελέτη και η υγεία βελτιώθηκε.

«Ένα πράγμα είναι σίγουρο», δήλωσε η Redman στο Healthline. «Αν τρως λιγότερο και ζυγίζεις λιγότερο, ζεις περισσότερο». Και καλύτερα, συμπληρώνουμε εμείς.

Advertisements

Οι δίαιτες με περιορισμένες θερμίδες λειτουργούν επειδή καθαρίζεις τα σκουπίδια από τα κύτταρά σου, εξήγησε ο Barry Sears, PhD, συγγραφέας της σειράς βιβλίων Zone Diet και πρόεδρος του Inflammation Research Foundation.

«Όσο περισσότερες θερμίδες καταναλώνεις, τόσο περισσότερες ελεύθερες ρίζες δημιουργείς», είπε στο Healthline. «Προκαλούν ζημιά».

Η ενεργειακή απόδοση είναι το κλειδί γιατί όπως οι κινητήρες, έτσι και τα σώματα χρειάζονται καύσιμα. Έτσι, ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μειώσουν δραστικά τις θερμίδες πάρα πολύ ή με λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα τη μείωση της μυϊκής μάζας ή της οστικής πυκνότητας.

Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η κάθε δίαιτα δεν ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους. Έτσι, οι ειδικοί συστήνουν να συμβουλευτείς έναν γιατρό πριν ξεκινήσεις μια δίαιτα. Ο περιορισμός της πρόσληψης θερμίδων κατά 15% δεν είναι δραστικός, σημείωσε η Priya Khorana, διδάκτωρ διατροφικής εκπαίδευσης στο Teacher College του Πανεπιστημίου της Κολούμπια. Ωστόσο, η μείωση των θερμίδων κατά 25% δεν θα ήταν υγιής, συμπλήρωσε.

«Και μακροπρόθεσμα, αυτές οι δίαιτες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μέτριες δίαιτες», δήλωσε η Khorana στο Healthline. «Το να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι το κλειδί για την επιτυχία».

Και, προσθέτει, ότι η άσκηση είναι επίσης σημαντική. Οπότε απλώς η μείωση των θερμίδων χωρίς να λαμβάνεις καλές διατροφικές πληροφορίες θα μπορούσε να σημαίνει απώλεια βασικών βιταμινών και μετάλλων στον οργανισμό σου.

Στις δύο μελέτες για τους ανθρώπους, οι συμμετέχοντες έλαβαν συμπληρώματα βιταμινών για να βεβαιωθούν ότι οι δίαιτες ήταν ακόμα πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η αποτελεσματική χρήση ενέργειας είναι το κλειδί για τη μακροζωία μαζί με την υγιεινή διατροφή. Ναι, η μέτρηση θερμίδων είναι δύσκολη σε μια διατροφική κουλτούρα πλημμυρισμένη με επεξεργασμένα τρόφιμα και δελεαστικές λιχουδιές. Όμως, οι ειδικοί επιμένουν ότι τα κέρδη από δίαιτες με περιορισμένες θερμίδες, υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων.

Advertisements

ΠΗΓΗ

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα