Μην χασετε

Παέγια: Αν πρέπει να γνωρίζετε μία Ισπανική συνταγή τότε είναι αυτή

Λίγα είναι τα πιάτα που είναι συνώνυμα της Ισπανίας περισσότερο από ότι η παέγια. Το πεντανόστιμο αυτό πιάτο έχει πέρα από εκπληκτική γεύση, υπέροχα αρώματα και ζωντανά χρώματα.

Advertisements

Οι διασημότεροι σεφ στον κόσμο λένε πως αν πρέπει να γνωρίζετε μια ισπανική συνταγή τότε θα πρέπει να μάθετε να φτιάχνετε μόνο παέγια.

Αν θέλετε να πετύχετε την τέλεια παέγια τότε θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα ειδικό τηγάνι για παέγια. Διαφορετικά, φυσικά και μπορείτε να φτιάξετε τη συνταγή και με ένα κοινό τηγάνι μόνο που δεν θα πετύχετε την τραγανότητα του ρυζιού.

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι το ανακάτεμα του ρυζιού. Μην το ανακατέψετε καθόλου γιατί θα καταλήξετε να φτιάξετε ριζότο πράγμα που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε την τέλεια παέγια για 4 άτομα είναι:

  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 110 γρ. ψάρι λόφιο (monkfish) κομμένο σε κομμάτια του ενός εκατοστού
  • 6 μεγάλες γαρίδες μαζί με τα κεφάλια τους και το τσόφλι
  • 110 γρ. σουπιά κομμένο σε κυβάκια του ενός εκατοστού
  • 200 γρ. καλαμάρια και πλοκάμια κομμένα σε ροδέλες του ενός εκατοστού
  • 3 κ.σ. σοφρίτο
  • 3 κ.σ. picada (καταλανική πέστο)
  • 1μιση φλ. ρύζι αρμπόριο
  • 12 μύδια κλειστά
  • αλάτι και πιπέρι
Φτιάξτε την πιο νόστιμη ισπανική παέγια και κρατήστε τη συνταγή κολλημένη στο ψυγείο σας για πάντα!

Ξεκινήστε ζεσταίνοντας 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.

Αλατοπιπερώστε το λόφιο και τις γαρίδες και ρίξτε τις στο καυτό λάδι. Μαγειρέψτε μέχρι να πάρουν χρώμα και γυρίστε τα στα 3 λεπτά. Αφήστε και από την άλλη μεριά 3 λεπτά και βγάλτε τα σε ένα πιάτο.

Ρίξτε άλλες 2 κ.σ. λάδι στο τηγάνι και αφήστε το να κάψει. Προσθέστε τα καλαμάρια, τα πλοκάμια και τις σουπιές, αλατοπιπερώστε και τηγανίστε για περίπου 5 λεπτά και από τις 2 μεριές. Βγάλτε τα σε ένα πιάτο.

Προσθέστε το σοφρίτο στο τηγάνι και μαγειρέψτε το. Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε την picada. Προσθέστε και 4 φλ. νερό και δυναμώστε τη φωτιά.

Advertisements

Αφήστε το μείγμα να βράσει και προσθέστε αλάτι. Ρίξτε μέσα το ρύζι. Ανακατέψτε το ελάχιστα στην αρχή και μην το ακουμπήσετε ξανά. Βράστε για περίπου 15 λεπτά.

Ρίξτε μέσα στο ρύζι όλα τα θαλασσινά. Προσθέστε άλλη 1 κ.σ. ελαιόλαδο και δυναμώστε τη φωτιά. Μαγειρέψτε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια και να απορροφηθεί το νερό.

Βγάλτε από τη φωτιά και σκεπάστε με μια πετσέτα το τηγάνι. Αφήστε την παέγια σας να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Ξεσκεπάστε και σερβίρετε με το τηγάνι.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα