Μην χασετε

Οι 10 «χρυσοί» κανόνες που θα σε βοηθήσουν στην οργάνωση και καθαριότητα του σπιτιού σου

Αν η καθαριότητα σημαίνει για σένα ατελείωτες ώρες κούρασης και εργασία καταναγκαστική είναι ίσως γιατί δεν εφάρμοσες τον δεκάλογο καθαριότητας.

Advertisements

Κάνε εύκολη τη ζωή σου, χωρίς να παγιδευτείς στη λογική ότι οι γυναίκες κάνουν τα πάντα. Οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να ΜΗΝ κάνουν τα πάντα.

Προτίμησε το “αρκετά καλά” από το “τέλεια”, γιατί το “τέλεια” απλά δεν υπάρχει. Αυτοί είναι οι δικοί μου χρυσοί κανόνες στην οργάνωση και καθαριότητα του σπιτιού. Οι δικοί σου;

Οι κανόνες στην οργάνωση και καθαριότητα του σπιτιού

1. Καθαρίστε το αμέσως

Λεκέδες από φαγητά στον πάγκο της κουζίνας, κηλίδες βρωμιάς στο πάτωμα ή τη μοκέτα και στίγματα από απροσεξία στο τραπεζομάντηλο ή τα ρούχα είναι μια καθημερινή ιστορία στη ζωή σου. Αν αφήσεις αυτούς τους λεκέδες να κάτσουν, θα ξεραθούν και θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο και κόπο για να τους αντιμετωπίσεις. Καθάριζε τους λεκέδες όσο πιο άμεσα, πριν γίνουν ενοχλητικοί και επίμονοι.

2. Καθαρίστε από πάνω προς τα κάτω

Όταν κάνεις γενική καθαριότητα ξεκίνα πάντα από πάνω. Καθάρισε φωτιστικά οροφής, ξαράχνιασε το ταβάνι, ξεσκόνισε τα ψηλότερα ράφια, τις κορνίζες στους τοίχους. Προχωρώντας προς τα κάτω πέρνα στα χαμηλότερα ράφια του σύνθετου ή της βιβλιοθήκης, συνέχισε με τα έπιπλα και τελευταία σκούπισε το πάτωμα. Έτσι είσαι σίγουρη ότι όλη η σκόνη και η βρωμιά που θα αφαιρεθεί από πάνω δεν θα πέσει και θα λερώσει κάτι που καθάρισες ήδη.

3. Ξεκινήστε με όσα βλέπει η πεθερά

Ας είμαστε ρεαλιστές. Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να είναι το σπίτι πάντα τόσο αστραφτερό όσο θα θέλαμε. Οπότε βάλε τις προτεραιότητές σου. Πάντα καθάριζε πρώτα τους κύριους χώρους του διαμερίσματός σου, τους χώρους δηλαδή που βλέπει ένας ξαφνικός επισκέπτης. Αφού φρεσκάρεις λοιπόν το σαλόνι, συνέχισε δίνοντας λάμψη στην κουζίνα και το μπάνιο. Κρεβατοκάμαρες και λοιποί χώροι μπορούν να περιμένουν.

4. Αγοράζετε και χρησιμοποιείτε μόνο όσα χρειάζεστε

Μη γεμίζεις τα ντουλάπια σου με καθαριστικά προϊόντα που στην πραγματικότητα ίσως και να μην τα χρησιμοποιήσεις. Δεν χρειάζεται να έχεις διαφορετικό καθαριστικό για κάθε επιφάνεια στο σπίτι σου. Εκμεταλλεύσου τις καθαριστικές ιδιότητες του λεμονιού, χρησιμοποίησε σόδα μαγειρικής και λευκό ξύδι για έναν φιλικό προς το περιβάλλον καθαρισμό. Θυμήσου τα 10 εργαλεία καθαρισμού μιας καλής νοικοκυράς και φρόντισε να τα έχεις πάντα μαζί σου.

5. Διαβάζετε τις ετικέτες με τις οδηγίες χρήσης

Η ασφάλεια είναι η αρχή όλων. Να διαβάζεις πάντα τις ετικέτες με τις πληροφορίες του καθαριστικού προϊόντος πριν τη χρήση του. Γενικά ισχύουν τα εξής: μην αφήνεις το προϊόν να δράσει για περισσότερο χρόνο από αυτόν που αναγράφεται στην ετικέτα. Μη ρίχνεις το καθαριστικό απευθείας, αλλά χρησιμοποίησε ένα πανί ή σφουγγάρι, ώστε να αποφεύγονται οι ζημιές. Ξέπλενε με άφθονο νερό μέχρι να εξαφανιστούν και τα τελευταία υπολείμματα. Μην αναμειγνύεις καθαριστικά γιατί θα προκληθούν αναθυμιάσεις. Φόρα γάντια και προσπάθησε να μην εισπνέεις από πολύ κοντά τα απορρυπαντικά.

Advertisements

6. Πετάτε κάθε τόσο τα περιττά

Κάνε ένα αξιόλογο και θαρραλέο ξεκαθάρισμα. Πέταξε, ανακύκλωσε, χάρισε. Ελευθέρωσε τον χώρο και άφησε το σπίτι να αναπνεύσει. Ρούχα, περιοδικά, DVD από κυριακάτικες εφημερίδες, χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές, παλιές φωτογραφίες και τόσα άλλα περιττά συνθέτουν μια εικόνα χάους. Όλα όσα πλέον δεν σου είναι χρήσιμα, όσα είναι σε κακή κατάσταση και γενικά όσα σου είναι αδιάφορα δεν υπάρχει λόγος να τα κρατάς. Το λέει και το φενγκ σούι.

7. Όλα στη θέση τους

Αρχικά βρες μία θέση για τα πάντα κι έπειτα φρόντισε να τα οδηγούν όλοι πίσω στη θέση τους, αφότου τα χρησιμοποιήσαν. Αξιοποίησε ράφια, συρτάρια, ακόμη και τους χώρους κάτω από τα κρεβάτια. Χρησιμοποίησε κουτιά, καλάθια και θήκες φύλαξης. Κρυφοί χώροι υπάρχουν σε όλα τα σπίτια, αναξαρτήτως τετραγωνικών κι όλα βρίσκουν όμορφα κι ωραία τη θέση τους. Με λιγότερα αντικείμενα σκορπισμένα τριγύρω σου κερδίζεις χρόνο κάνοντας την καθημερινή καθαριότητα να φαίνεται παιχνιδάκι.

8. Σταματήστε τη βρωμιά από την είσοδο της πόρτας

Τοποθέτησε ένα καλό αδιάβροχο χαλάκι στην είσοδο της εξώπορτας, όπου όλοι θα μπορούν να καθαρίσουν καλά τα παπούτσια τους πριν εισέλθουν στα ενδώτερα. Εσύ απλά θα καθαρίζεις αυτό το χαλάκι κάθε τόσο. Υπάρχει ένα τρικ που έδωσα για το φρεσκάρισμα χαλιών, το οποίο μπορείς να εφαρμόσεις και για το χαλάκι της εισόδου.

9. Μην αναβάλλετε τις δουλειές

Η έλλειψη χρόνου, η κούραση και το σύνδρομο της βαρεμάρας σε οδηγούν συχνά στο να αναβάλλεις τις δουλειές του σπιτιού; Αν είναι να καθαρίσεις, μην το σκέφτεσαι για μέρες. Η βρωμιά συσσωρεύεται και γίνεται δυσκολότερη. Κάνε το τώρα. Αν μάλιστα κάνεις έστω και λίγες δουλειές καθημερινά δεν θα έρθεις αντιμέτωπη με ένα σκηνικό αποδιοργάνωσης. Ένα τέτοιο σκηνικό είναι σίγουρο ότι θα σε αποθαρρύνει, καθώς θα χρειαστεί μετά σκληρότερη προσπάθεια για να επαναφέρεις όλο το σπίτι σε τάξη.

10. Οργανωθείτε φτιάχνοντας λίστες

Η οργάνωση και καθαριότητα του σπιτιού δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει λίστες. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Για το λόγο αυτό έχω φτιάξει για μένα, για σας, για όλους αυτή τη λίστα με τις δουλειές του σπιτιού, που θα μας βοηθήσει να ανακαταλάβουμε τα σπίτια μας. Να αποκτήσουμε ξανά τον έλεγχο και να μην πελαγώνουμε. Εκτύπωσε τη λίστα κι εφάρμοσε από σήμερα. Είπαμε όχι αναβλητικότητα.

ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΠΟΓΙΟΓΛΟΥ

Advertisements

ΠΗΓΗ

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα