Μην χασετε

10 πράγματα που δεν πρέπει να τα καθαρίζεις με σαπούνι γιατί θα τα καταστρέψεις

Όταν ξεκινάτε να κάνετε τις δουλειές του σπιτιού σας είναι λογικό να θέλετε να καθαρίσετε τα πάντα με σαπούνι.  Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς το σαπούνι δεν είναι η καλύτερη λύση για κάθε αντικείμενο του σπιτιού σας, γιατί θα τα καταστρέψει.

Το σαπούνι μπορεί να προκαλέσει φθορές σε ορισμένα υλικά, όπως ξύλο, δέρμα και πέτρα. Επιπλέον, μπορεί να αφήσει υπολείμματα που δημιουργούν ανεπιθύμητους λεκέδες ή αλλοιώσεις στο χρώμα.

Ακολουθούν μερικά κοινά οικιακά αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζονται με σαπούνι, καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις για να τα καθαρίσετε.

10 αντικείμενα στο σπίτι που δεν πρέπει να καθαρίζετε με σαπούνι

Τηγάνια από χυτοσίδηρο

Τα τηγάνι από χυτοσίδηρο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε μάγειρα. Απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα για να έχουν μεγάλη αντοχή.
Όταν καθαρίζετε ένα τηγάνι από χυτοσίδηρο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σε άφθονες ποσότητες σαπουνιού, λέει η Angela Rubin, υπεύθυνη περιεχομένου στο Hellamaid.

Advertisements

«Το σαπούνι μπορεί να διασπάσει το καρύκευμα στο χυτοσίδηρο, το οποίο καθιστά αντικολλητικό το τηγάνι και είναι απαραίτητο για την πρόληψη της σκουριάς», λέει η Rubin.

Ως εναλλακτική μέθοδο, η Rubin συνιστά να χρησιμοποιήσετε μια σκληρή βούρτσα, ζεστό νερό και αλάτι, προκειμένου να καθαρίσετε τα τηγάνια από χυτοσίδηρο.

Ανοξείδωτο ατσάλι

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι μια δημοφιλής επιλογή για συσκευές κουζίνας, καθώς εύκολο είναι να καθαριστεί. Το μόνο που χρειάζεστε για καθαρισμό του ανοξείδωτου χάλυβα είναι μια πετσέτα ή ένα πανί από μικροΐνες και λίγο νερό, αλλά όχι σαπούνι.

«Το σαπούνι μπορεί να αφήσει στον ανοξείδωτο χάλυβα υπολείμματα που είναι δύσκολο να καθαριστούν», λέει ο Max Mattes, ιδιοκτήτης της Max Paint & Restoration στο Λούισβιλ στο Κεντάκι. «Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συσσώρευση υπολειμμάτων μπορεί να προκαλέσει θαμπάδα ή αποχρωματισμό στην επιφάνεια του ανοξείδωτου χάλυβα», επισημαίνει ο ειδικός.

Ξύλινες σανίδες κοπής

Μην βάζετε την ξύλινη σανίδα κοπής ποτέ στο πλυντήριο πιάτων. «Η έκθεση στο σαπούνι και το νερό θα προκαλέσει φθορές, με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να σπάσει το ξύλο», λέει η Lina DaSilva, ιδρύτρια του Toronto Shine Cleaning.

Advertisements

Ωστόσο, είναι σημαντικό να καθαρίζετε και να απολυμαίνετε την ξύλινη σανίδα κοπής, μετά από κάθε χρήση και αυτό μπορεί να γίνει απλά σκουπίζοντάς τη με ένα μείγμα από ξύδι και νερό, συμβουλεύει η ειδικός.

Μαχαίρια

Όπως και οι σανίδες κοπής, έτσι και τα μαχαίρια μπορεί να καταστραφούν από την επανειλημμένη έκθεση τους σε σαπούνι και νερό. Συγκεκριμένα, ο αφρός κάνει τις λεπίδες να διαβρώνονται και να θαμπώνουν, λέει η DaSilvia.

Για να καθαρίσετε τα μαχαίρια σας, απλά και με ασφάλεια, σκουπίστε τα με ένα υγρό πανί και στεγνώστε τα αμέσως με μια πετσέτα.

Ξύλινα πατώματα

Παρά τη φήμη τους ότι είναι ανθεκτικά, ο καθαρισμός των δαπέδων από σκληρό ξύλο πρέπει να γίνεται σωστά για να αποφευχθεί η φθορά με την πάροδο των ετών. Ο Liran Koren, συνιδρυτής της Luxury Property Care στη Μπόκα Ράτον της Φλόριντα, λέει να αποφεύγετε το σαπούνι όταν τα δάπεδα από σκληρό ξύλο χρειάζονται τρίψιμο.

«Το υγρό σαπούνι πιάτων μπορεί να αφαιρέσει τα προστατευτικά έλαια από το ξύλο, καθιστώντας το επιρρεπές σε φθορές», λέει ο Koren. «Επιπλέον, οι χημικές ουσίες στο σαπούνι πιάτων μπορούν να βλάψουν το φινίρισμα του δαπέδου και να επιταχύνουν τη φθορά του», τονίζει ο ειδικός.

Μηχανές παρασκευής καφέ

Αν δεν θέλετε μια επίγευση σαπουνάδας στον πρωινό σας καφέ, μην καθαρίζετε την καφετιέρα σας με σαπούνι. «Η πλήρης αφαίρεση του σαπουνιού από τα περίπλοκα εξαρτήματα της μηχανής του καφέ αποτελεί μια πρόκληση καθώς μπορεί να παραμείνουν υπολείμματα σαπουνιού στη συσκευή», λέει ο Koren.

«Τα υπολείμματα από σαπούνι μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση του καφέ σας και κατ’ επέκταση να οδηγήσουν σε προβλήματα όπως ο αφρός ή η φυσαλίδες στο νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του καφέ», επισημαίνει ο ειδικός.

Μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση είναι η ανάμειξη ίσων ποσοτήτων νερού και λευκού ξυδιού, λέει ο Koren. Αυτό θα διαλύσει τα υπολείμματα από καφέ στην συσκευή και θα καθαρίσει την καφετιέρα σας με ασφάλεια.

Advertisements

Ηλεκτρονικά είδη

Εκτός από την τηλεόραση και άλλα ηλεκτρονικά gadget, όπως πληκτρολόγια ή τηλεχειριστήριαδεν πρέπει να πλένονται ποτέ με σαπούνιΤο σαπούνι και το νερό μπορούν να εισχωρήσουν σε αυτά τα ευαίσθητα συστήματα, καταστρέφοντας τα εξαρτήματα στο εσωτερικό τους και οδηγώντας σε δυσλειτουργία, λέει η Rubin.

Συνιστά τη χρήση ειδικά σχεδιασμένων διαλυμάτων για τον καθαρισμό των ηλεκτρονικών ειδών. Βρέξτε ένα πανί μικροϊνών με το διάλυμα καθαρισμού και σκουπίστε απαλά τις επιφάνειες. Απλώς βεβαιωθείτε ότι το πανί δεν είναι πολύ υγρό για να μην εισχωρίσει το υγρό στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Και να θυμάστε πάντα να αποσυνδέετε τα ηλεκτρονικά είδη πριν τον καθαρισμό τους.

Βαμμένοι τοίχοι

Αν και οι τοίχοι σας μπορεί να μην χρειάζεται να καθαρίζονται συχνά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να τους καθαρίζετε σωστά, ώστε να μην καταστρέψετε το χρώμα τους. Και σε αυτή την περίπτωση δεν ενδείκνυται η χρήση του σαπουνιού.

«Τα υπολείμματα σαπουνιού μπορούν να αφήσουν ραβδώσεις ή να καταστρέψουν το χρώμα στους τοίχους», λέει η Karina Toner, υπεύθυνη λειτουργιών στο Spekless Cleaning στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια.

Αντί για σαπούνι, χρησιμοποιήστε στεγνά ή ελαφρώς υγρά πανιά μικροϊνών για να καθαρίσετε τους τοίχους σας, όταν χρειάζεται.

Δερμάτινα έπιπλα

Αν λερωθεί ο δερμάτινος καναπές σας, μην χρησιμοποιήσετε σαπούνι, γιατί μπορεί να στεγνώσει και να χαλάσει το δέρμα, λέει η DaSilva.

Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα ύφασμα εμποτισμένο με ένα ήπιο καθαριστικό, ειδικό για το δέρμα, για πιο βαθύ καθαρισμό. Επίσης, για τη συντήρηση των δερμάτινων επίπλων σας μπορείτε να τα ξεσκονίζετε τακτικά με ένα στεγνό πανί.

Γρανίτης και Μάρμαρο

Οι πάγκοι από φυσική πέτρα, όπως ο γρανίτης και το μάρμαρο, είναι άλλες αντικείμενα στο σπίτι που δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζονται με σαπούνι. Ο λόγος είναι πως: «Το αλκαλικό pH μπορεί να οδηγήσει σε αντιαισθητική θαμπάδα ή κηλίδες στα συγκεκριμένα αντικείμενα», λέει ο Mattes.

Χρησιμοποιείστε ένα πανί από μικροΐνες για τον καθαρισμό των πάγκων από γρανίτη και ένα καθαριστικό με ουδέτερο pH για τον καθαρισμό των μαρμάρινων πάγκων.

Συμπέρασμα

Το σαπούνι είναι ένα απαραίτητο προϊόν καθαρισμού για πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλο για κάθε αντικείμενο στο σπίτι σας. Οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να προστατεύσετε τα αντικείμενα στο σπίτι σας από πιθανές φθορές που μπορεί να προκαλέσει, σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση σαπουνιού.

enikos.gr

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα