Μην χασετε

Γενική καθαριότητα σπιτιού: Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα λαμπερό σπίτι

Από Όλα για το Σπίτι

Η Άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για μια γενική καθαριότητα του σπιτιού, προκειμένου να εξασφαλίσετε ένα φρέσκο και υγιές περιβάλλον πριν από την άφιξη του καλοκαιριού. Η κατάλληλη σειρά εργασιών καθαρισμού μπορεί να καταστήσει τη διαδικασία αποτελεσματικότερη και λιγότερο αγχωτική. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να οργανώσετε την καθαριότητα του σπιτιού σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Ποια είναι η σωστή σειρά που πρέπει να ακολουθήσετε στην γενική καθαριότητα του σπιτιού σας!

Advertisements

 

1. Καθαρισμός Χαλιών και Κουρτινών

Χαλιά

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τα χαλιά σας από όλο το σπίτι, να τα πακετάρετε για να τα δώσετε για καθάρισμα και φύλαξη. Αν θέλετε να τα καθαρίσετε μόνοι σας δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε!

Ρίξτε ένα πρώτο σχολαστικό σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα και ένα καλό σφουγγάρισμα για να αναπνεύσει το σπίτι σας, έτσι συνεχίζοντας με τις δουλειές δεν θα μεταφέρετε την σκόνη από δωμάτιο σε δωμάτιο!

Advertisements

Κουρτίνες

Κατεβάστε και πλύνετε τις κουρτίνες σας ή στείλτε τις στο καθαριστήριο αν είναι αυτό αναγκαίο. Αντικαταστήστε τις βαριές κουρτίνες του χειμώνα με πιο ελαφριές, καλοκαιρινές για να αφήνουν περισσότερο φως και αέρα να μπαίνει στο σπίτι.

2. Καθαρισμός Παράθυρων και Τζαμιών

Παράθυρα

Η δεύτερη δουλειά στην γενική καθαριότητα του σπιτιού είναι να καθαρίσετε τα παράθυρα τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό μέρος. Χρησιμοποιήστε ένα διάλυμα νερού και ξιδιού ή ειδικά καθαριστικά για τζάμια για να αποφύγετε λεκέδες και σημάδια. Επίσης, ο ατμοκαθαριστής κάνει εκπληκτική δουλειά για τα τζάμια. Δείτε ΕΔΩ πως θα τα καθαρίσετε για να έχετε πάντα αστραφτερά παράθυρα!

Πλαίσια και Κουφώματα

Παράλληλά σκουπίστε και καθαρίστε τα πλαίσια των παραθύρων και των κουφωμάτων για να απομακρύνετε τη σκόνη και τη βρωμιά που έχει συσσωρευτεί.

Advertisements

3. Απομάκρυνση της Σκόνης

Ξεκινήστε από τα Ψηλά

Το επόμενο βήμα είναι να καθαρίσετε τα ταβάνια σας, τους ανεμιστήρες οροφής και τα φωτιστικά, χρησιμοποιώντας πανιά μικροϊνών ή ένα κατάλληλο εξάρτημα της ηλεκτρικής σκούπας.

Καθαρισμός Τοίχων και Επιφανειών

Χρησιμοποιήστε ένα υγρό πανί για να συνεχίσετε τον καθαρισμό με τους τοίχους και άλλες μεγάλες επιφάνειες. Μην ξεχάσετε τις πόρτες, τα πλαίσια και τους διακόπτες του φωτισμού.

4. Καθαρισμός Κουζίνας

Ψυγείο και Φούρνος

Ξεκινήστε με τις πιο δύσκολες περιοχές του χώρου. Αδειάστε το ψυγείο και καθαρίστε το εσωτερικό του. Απομακρύνετε τα ληγμένα και χαλασμένα τρόφιμα, καθαρίστε τα ράφια και επανατοποθετήστε τα τρόφιμα καλά οργανωμένα. Η επόμενη δουλειά είναι και η πιο δύσκολη, ο καθαρισμός του φούρνου. Δείτε ΕΔΩ πως να καθαρίσετε τον φούρνο σας εύκολα και αποτελεσματικά. Τέλος καθαρίστε και τον φούρνο μικροκυμάτων, δείτε ΕΔΩ πως!

Ντουλάπια και Συρτάρια

Αδειάστε και καθαρίστε τα ντουλάπια και τα συρτάρια της κουζίνας.  Πετάξτε ότι έχει λήξει και οργανώστε τα υπόλοιπα τρόφιμα και τα σκεύη σας για καλύτερη λειτουργικότητα και αποθήκευση.

Πάνω και κάτω από τα ντουλάπια

Για το τέλος καθαρίστε στο πάνω μέρος των ντουλαπιών και στο κάτω. Αφού έχετε πλέον τελειώσει, σκουπίστε με την ηλεκτρική καλά και σφουγγαρίστε όλο το δωμάτιο

 

5. Καθαρισμός Καθιστικού

Έπιπλα

Η επόμενη δουλειά είναι να καθαρίσετε όλα τα έπιπλα του καθιστικού σας. Για να ανανεώσετε τον χώρο σας, ξεκινήσετε με τον καθαρισμό των επιφανειών των επίπλων χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα για να απορροφήσει όσο περισσότερη σκόνη γίνετε από καναπέδες και πολυθρόνες, ένα πανί μικροϊνών για να καθαρίσετε αποτελεσματικά τις επιφάνειες και φυσικά καθαριστικά για φρεσκάρισμα. Μην ξεχάσετε να πλένετε ή να ανανεώσετε τα καλύμματα και τα μαξιλάρια για έναν πιο φρέσκο και ανανεωμένο αέρα στο χώρο σας.

Ράφια και Διακοσμητικά

Καθαρίστε τις βιτρίνες, τα ράφια, τα διακοσμητικά και τα βιβλία σας, απομακρύνοντας τη σκόνη που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αφαιρέστε και φυλάξτε όσα διακοσμητικά νομίζετε ότι δεν έχουν δουλειά για την περίοδο του καλοκαιριού, έτσι το ξεσκόνισμα το καλοκαίρι θα σας φαίνεται παιχνιδάκι.

6. Καθαρισμός Υπνοδωματίου

Κρεβάτι και Στρώμα

Ήρθε η ώρα των υπνοδωματίων. Πλύνετε τα σεντόνια, τις κουβέρτες και τα μαξιλάρια. Δείτε ΕΔΩ πως να κάνετε τα μαξιλάρια σας σαν καινούργια. Συνεχίστε και καθαρίστε το στρώμα σας και ανατρέψτε το αν είναι δυνατόν για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα του. Δείτε ΕΔΩ δύο τρόπους για να αφαιρέσετε από το στρώμα σας τους κίτρινους λεκέδες και τη βρωμιά!

Advertisements

Ντουλάπες

Ξεκαθαρίστε και οργανώστε τις ντουλάπες σας. Απομακρύνετε τα χειμερινά ρούχα και αντικαταστήστε τα με καλοκαιρινά. Καθαρίστε και αναδιοργανώστε τα παπούτσια. Δείτε ΕΔΩ πως θα το κάνετε εύκολα!

7. Καθαρισμός Μπάνιου

Πλακάκια και Αρμοί

Καθαρίστε τα πλακάκια και τους αρμούς χρησιμοποιώντας ειδικά καθαριστικά ή ένα διάλυμα νερού και ξιδιού για να αφαιρέσετε τα άλατα και τα βακτήρια. Δείτε ΕΔΩ πως θα το κάνετε εύκολα και αποτελεσματικά!

Είδη Υγιεινής

Για να διατηρήσετε τον νιπτήρα, την τουαλέτα, τη μπανιέρα ή τη ντουζιέρα σας σε καλή κατάσταση, χρησιμοποιήστε απολυμαντικά προϊόντα και επικεντρωθείτε στην καθαριότητα τους. Μην ξεχάσετε να αφιερώσετε χρόνο και στη φροντίδα των φωτιστικών και των ανεμιστήρων εξαερισμού για ένα περιβάλλον που αναπνέει φρεσκάδα και καθαριότητα.

Advertisements

8. Καθαρισμός Εξωτερικών Χώρων

Καθαρίστε το μπαλκόνι σας ή την αυλή σας, απομακρύνοντας σκόνη, φύλλα και σκουπίδια. Πλένετε τα έπιπλα εξωτερικού χώρου και ανανεώστε τα μαξιλάρια. Κλαδέψτε τα φυτά που χρειάζεται και φυτέψτε νέα λουλούδια για να δημιουργήσετε έναν όμορφο και φιλόξενο εξωτερικό χώρο.

Ακολουθώντας αυτήν τη σειρά στις εργασίες καθαρισμού, θα εξασφαλίσετε ότι το σπίτι σας θα είναι καθαρό, φρέσκο και έτοιμο να υποδεχτεί το καλοκαίρι με άνεση και στυλ. Βγάλτε πρόγραμμα και ξεκινήστε να κάνετε κάθε μέρα από μία δουλειά, έτσι θα τελειώσετε πριν καν το καταλάβετε!

Από Όλα για το Σπίτι

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα