Μην χασετε

Νόσος του Crohn: 10 ανεπάρκειες βιταμινών που αναπτύσσουν οι πάσχοντες

Οι επιπτώσεις της νόσου του Crohn στο έντερο και σε κάποιες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση και η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή της, δυσκολεύουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών από τον οργανισμό.

Advertisements

Αν και μπορείτε να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από τη διατροφή ή τις πολυβιταμίνες, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τον οργανισμό σας για πιθανές ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τη έκταση και το σημείο της βλάβης στο σώμα.

Σίδηρος: Η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο έντερο με συνέπεια την απώλεια αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα, και αναιμία, δηλαδή ανεπάρκεια ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το κλασικό σύμπτωμα της αναιμίας είναι η κόπωση, μπορεί όμως να προκαλεί και πονοκεφάλους και χλωμάδα.

Βιταμίνη Β12: Η νόσος μπορεί να βλάψει τον ειλεό, το τελικό τμήμα του εντέρου που είναι απαραίτητο για την απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Η ανεπάρκεια Β12 προκαλεί αδυναμία, κόπωση, κεφαλαλγία και μεγαλοβλαστική αναιμία (είδος αναιμίας που οφείλεται σε διαταραχές σύνθεσης DNA κατά την αιμοποίηση). Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να βλάψει τα νεύρα, με αποτέλεσμα το μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και τη δυσκολία στο περπάτημα.

Φολικό οξύ: Ανήκει και αυτό στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και είναι απαραίτητο για τη δημιουργία νέων κυττάρων. Ειδικά οι γυναίκες στο στάδιο της εγκυμοσύνης πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα φολικού οξέος για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών.

Ασβέστιο: Οι πάσχοντες από νόσο του Crohn αναπτύσσουν συχνά ανεπάρκεια ασβεστίου επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να το απορροφήσει. Ένας πρόσθετος λόγος είναι η δυσανεξία στη λακτόζη που έχουν πολλοί πάσχοντες που τους αποτρέπει από την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Τα κορτικοστεροειδή και οι ενεργές φλεγμονές στο σώμα, επίσης προκαλούν ανεπάρκεια ασβεστίου, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Μαγνήσιο: Οι συχνές διάρροιες, κοινό σύμπτωμα της νόσου, οδηγούν συχνά σε ανεπάρκεια μαγνησίου και καλίου. Το στοιχείο είναι σημαντικό για την υγεία της καρδιάς, των νεφρών και των μυών. Τα συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου περιλαμβάνουν άγχος, δυσκολίες στον ύπνο, ναυτίες και εμετούς, καθώς και σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Ψευδάργυρος: Οι επαναλαμβανόμενες διάρροιες μπορούν να εξαντλήσουν και τα αποθέματα ψευδαργύρου στον οργανισμό. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στα παιδιά. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου επιβραδύνει την ανάπτυξη, προκαλεί απώλεια της όρεξης και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό.

Βιταμίνη Α: Οι πάσχοντες από νόσο του Crohn που έχουν υποστεί βλάβη στο έντερο, δεν μπορούν να απορροφήσουν τη βιταμίνη Α.

Advertisements

Βιταμίνη D: Εκτιμάται ότι το 68% των πασχόντων από νόσο του Crohn έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία προκαλεί πόνους στα οστά και μυϊκή αδυναμία. Οι πάσχοντες είναι απαραίτητο να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D και να κάνουν εξετάσεις κάθε χρόνο για να ελέγχουν τα επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό τους.

Βιταμίνη Ε: Μία ακόμη επίπτωση του τραυματισμού του κατώτατου τμήματος του λεπτού εντέρου είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε, γνωστής για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών. Η βιταμίνη Ε περιέχεται στους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τα φυτικά έλαια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Βιταμίνη Κ: Όπως οι βιταμίνες Α, D και E, η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτή, που σημαίνει ότι απορροφάται πιο δύσκολα από τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως η Β και η C. Αυτός είναι ο λόγος που οι πάσχοντες από νόσο του Crohn είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην έλλειψη βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών. Θα τη βρείτε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας και τα αυγά.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα