Μην χασετε

Η μουσική μπορεί να το βοηθήσει να μη φοβάται τον γιατρό

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, αναφέρει πως η μουσική μπορεί να ηρεμήσει και μειώσει το άγχος που νιώθει ένα παιδί. Επίσης, μπορεί να μεταβάλλει την αντίληψη της αίσθησης του πόνου στα παιδιά όταν βρίσκονται σε ένα δωμάτιο ιατρείου ή νοσοκομείου.

Advertisements

Η συγκεκριμένη έρευνα βασίστηκε σε κλινικές δοκιμές συνολικά 42 παιδιών, ηλικίας 3-11 ετών, τα οποία βρέθηκαν για εμβόλιο στα Έκτακτα Περιστατικά του Παιδιατρικού Τμήματος στο Νοσοκομείο Παίδων «Stollery». Στα μισά έβαλαν μουσική κατά τη διάρκεια του εμβολιασμού και διαπίστωσαν πως είχαν λιγότερο άγχος και οι καρδιακοί παλμοί ήταν  πιο ήρεμοι από τα παιδιά που δεν είχαν μουσική.

«Διαπιστώσαμε μια αισθητή διαφορά στην αντίληψη του πόνου από τα παιδιά: Εκείνα που άκουγαν μουσική ένιωθαν πολύ λιγότερο πόνο μετά τον εμβολιασμό. Τα ευρήματά μας έχουν σπουδαία κλινική σημασία. Ενώ πρόκειται για μια απλή διαπίστωση, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Το να ακούνε μουσική τα παιδιά κατά τη διάρκεια ‘επώδυνων’ ιατρικών πράξεων αποτελεί μια ανέξοδη και λειτουργική παρέμβαση σε οποιοδήποτε κλινικό περιβάλλον» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Λίζα Χάρτλινγκ.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα