Μην χασετε

Δεν έχεις όρεξη για σeξ; Να τι μπορεί να φταίει και πώς να το καταπολεμήσεις

Πώς θα κάνεις τη λiμπιντο σου να επιστρέψει

Advertisements

Μήπως περνάς μια περίοδο που το σ∈ξ δε βρίσκεται στη λίστα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου, και όταν εσύ και ο σύντροφος σου έρχεστε πιο κοντά η όλη διαδικασία σου φαίνεται…ανιαρή;

Καταρχάς, μην ανησυχείς, δεν είσαι η μοναδική γυναίκα που το βιώνει αυτό. Η Anne Barbieri, γυναικολόγος στο ιατρικό κέντρο του Mount Sinai, λέει ότι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπαίνουν στο γραφείο της με ένα χαμηλή έως μηδενική όρεξη για σ∈ξ, ανεξάρτητα από το αν είναι στην ηλικία των 20 ή των 60 ετών.

“Για ορισμένους ανθρώπους το που βιώνουν αυτό, οφείλεται η ορμονική ανισορροπία, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα”, λέει η Barbieri. “Πρέπει να εξετάσεις το ζήτημα με τον κάθε ασθενή, πράγμα που σημαίνει ότι μιλάμε για ορμόνες, σωματική υγεία, συναισθηματική κατάσταση, γενικό τρόπο ζωής και τη σχέση τους”.

Τι ελέγχει τη γυναικεία λiμπιντο;

Ένα βασικό συστατικό είναι η τεστοστερόνη. Ως γυναίκα, δεν έχεις αρκετή από αυτήν την ορμόνη για να αναπτύξεις ανδρικά χαρακτηριστικά, αλλά το ποσό που έχεις παίζει ρόλο στη σ∈ξουαλική σου ζωή, ειδικά λίγο πριν την ωoρρηξία (όταν είναι πιο πιθανό να μείνεις έγκυος).

Κάθε μήνα στο μέσο του κύκλου, ο εγκέφαλός σου δίνει σήμα  στις ωοθήκες – οι οποίες δημιουργούν το 50% της τεστοστερόνης του σώματος – να δημιουργήσει μια κατάσταση που διεγείρει την όρεξη για σ∈ξ. Ουσιαστικά, το σώμα σου θέλει να λάβεις δράση όσο είναι έτοιμο για συλλάβεις ένα μωρό.

Η τεστοστερόνη επίσης αρχίζει τη ροή του αίματος που κάνει τον κόλπο και την κλειτορίδα σου να γίνουν ευαίσθητα. Αυτό οδηγεί σε λiπανση και, με λίγη τύχη, σε έναν oργασμo.

Γιατί δεν έχεις όρεξη για σ∈ξ;
Σε ό,τι αφορά το τι μπορεί να βάλει μια παύση στο πάθος σου, υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούν να πάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Advertisements

Η γυναικολόγος Sherry Ross εξηγεί: «Η σ∈ξουαλική επιθυμία και η όρεξη των γυναικών αρχίζει περισσότερο από το μυαλό», λέει. «Οι καθημερινές πιέσεις της δουλειάς, των οικονομικών, της οικογένειας, των σχέσεων και η μειωμένη ενέργεια είναι κοινά ζητήματα που συμβάλλουν στη χαμηλή λiμπιντο στις γυναίκες». Αυτό συμβαίνει επειδή όταν το σώμα παράγει περισσότερο κορτιζόλη (την ορμόνη του στρες), μειώνεται η παραγωγή τεστοστερόνης.

“Αν κάποιος είναι σωματικά και ψυχικά εξαντλημένος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή λiμπιντο”, λέει η Barbieri. Εκτός αυτών, η Barbieri λέει ότι επίσης σημαντικά είναι τα ορμονικά θέματα όπως η εμμηνόπαυση και τα αντισυλληπτικά χάπια. Μερικά αντισυλληπτικά μεταβάλλουν την παραγωγή τεστοστερόνης στο σώμα – και όχι με καλό τρόπο. Ο ορμονικός έλεγχος βάζει συχνά τις ωοθήκες για ύπνο, σταματώντας την ωoρρηξία. Συγκεκριμένες ωοθήκες δεν μπορούν να παράγουν τεστοστερόνη, και η χαμηλότερη τεστοστερόνη συχνά σημαίνει χαμηλότερη λiμπιντο.

Κάποιοι άλλοι φυσικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες είναι η κατάθλιψηη υψηλή αρτηριακή πίεση, το υψηλό BMI και ιατρικές παθήσεις όπως η ενδομητρίωση, η αρθρίτιδα και η εμμηνόπαυση.

Πώς να επαναφέρεις τη λiμπιντο σου 
1. Μίλα για τις φαντασiώσεις σου
Εξέτασε το ενδεχόμενο να βάλεις στη ζωή σου τα σ∈ξουαλικά παιχνiδια για τα οποία πάντα ήσουν περίεργη. Εξάλλου, αν δεν επικοινωνείς με τον σύντροφό σου, πιθανότατα δε θα πάρεις αυτά που χρειάζεσαι – σε όλες τις πτυχές της σχέσης.

2. Αύξησε το αβοκάντο και την άσκηση
Ξέρεις ότι για να θρέψεις το σώμα σου, χρειάζεσαι επτά έως εννέα ώρες ύπνου, τακτική άσκηση και καλό φαγητό. Όλα αυτά θα συμβάλουν και στη αύξηση της σ∈ξουαλικής σου όρεξης. “Κάνε μια διατροφή που βασίζεται σε τρόφιμα πλούσια σε υγιή λίπη, όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και τα καρύδια”, λέει η Barbieri, και μείωσε την πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων και ζάχαρης.

Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης οι ενδορφίνες που ενισχύουν τη διάθεση που έχεις κατά τη διάρκεια ή μετά από τη γυμναστική. “Οι γυναίκες που κάνουν μέτρια έως έντονη αερόβια άσκηση έδειξαν αύξηση στη σ∈ξουαλικότητα και στη σ∈ξουαλική τους απόδοση”, λέει η Ross.

3. Κάνε περιποίηση και δες την αγαπημένη σου σειρά
Το άγχος μπορεί πραγματικά να σκοτώσει τη λiμπιντο. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον εαυτό σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, λέει η Barbieri.

πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα