Δυσκολίες. Τα γκρίζα σύννεφα που καλύπτουν τον ήλιο σου. Τα αρνητικά συναισθήματα που σκεπάζουν τη χαρά ή την ευτυχία σου. Κανένα σύννεφο όμως δεν μπορεί να μείνει εκεί για πάντα. Κάθε δυσκολία έρχεται στη ζωή σου για κάποιον λόγο. Μην πας όμως να ρωτήσεις το γιατί. Αν το κάνεις ενδέχεται να μπεις σε λάθος μονοπάτια. Γιαυτό αφουγκράσου την κατάσταση. Προσπάθησε να ερμηνεύσεις αυτό που βιώνεις, αυτό που αισθάνεσαι και συγχρόνως αυτό που σκέφτεσαι. Έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις τους προβληματισμούς σου από κοντά και συγχρόνως καλύτερα. Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν συχνά οι άνθρωποι είναι ότι θεωρούν τις δύσκολες καταστάσεις μη αναστρέψιμες και τις περιόδους που οι δυσκολίες δεν κάνουν την εμφάνιση τους δεν έχουν τη διάθεση να προσπαθήσουν. Μήπως τελικά οι δυσκολίες έρχονται στις ζωές μας για να μας κινητοποιήσουν? Και η απάντηση είναι, ναι. Οτιδήποτε και αν σου συμβαίνει αυτήν τη στιγμή και όσο δύσκολο και αν είναι μέρα με τη μέρα προχωράς και ποτέ δε θα είσαι ο ίδιος ή ίδια που ήσουν χθες. Η χαρά όπως και η λύπη έχει την τάση να αλλάζει τον άνθρωπο να τον εξελίσσει αλλά η λύπη το κάνει με έναν μοναδικό, ιδιαίτερο και ίσως όχι και τόσο όμορφο τρόπο.

Οι δυσκολίες συνήθως δε σε ρωτούν. Εμφανίζονται και σε ταράζουν. Ίσως να σε τρομάζουν και να σκέφτεσαι ότι είσαι αρκετά αδύναμος για να αντεπεξέλθεις απέναντι τους με όλες σου τις δυνάμεις. Το μπορείς όμως και ας νιώθεις πως εναντιώνονται στο πρόσωπο σου όλοι οι άνεμοι του κόσμου. Με αργά, σταθερά βήματα και μεγάλη υπομονή μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Αρκεί να μην τα παρατήσεις ποτέ και βαθιά μέσα σου να το θέλεις. Να το θέλεις. Να ελπίζεις στο καλύτερο αύριο γιατί πάντα είναι καλύτερο. Όσο και αν πονάς, όσο αδύνατο και αν σου φαίνεται κάτι να θυμάσαι πως δεν βρίσκεσαι τυχαία εδώ. Βρίσκεσαι εδώ για να ανακαλύπτεις τη ζωή από όλες τις πλευρές της και οι δυσκολίες ανήκουν σε μια από αυτές τις πλευρές.

Καλώς ή κακώς ο στίβος της ζωής είναι ένα ατομικό αγώνισμα. Ο κάθε ένας τρέχει στον δικό του διάδρομο. Μπορείς αν θέλεις να σταματήσεις να τρέχεις, να πας πιο αργά, να ξανά ξεκινήσεις ή να τρέξεις γρηγορότερα. Οτιδήποτε και αν αποφασίσεις να κάνεις θα το κάνεις μόνος. Πίστεψε με όμως τη στιγμή που νιώθεις πως όλα καταρρέουν αξίζει να σηκωθείς και με οποιοδήποτε τρόπο να προχωρήσεις. Να προχωρήσεις μέχρι την επόμενη στροφή για να δεις τι σε περιμένει. Μάθε να προχωράς με διάφορους τρόπους και να ξεπερνάς πολλά και διαφορετικά εμπόδια. Γιατί έτσι μαθαίνεις να ζεις όσο δύσκολο και αν είναι.

Από την Ειρήνη Ιγνατίου 

πηγή