Μην χασετε

Τελικά υπάρχει γυναικεία φιλία; Αυτή είναι η απάντηση

Ειρωνικά σχόλια, ανέκδοτα, φήμες, ταπεινωτικές κριτικές από το άλλο φύλο, άλλοτε αποθαρρύνουν τις γυναίκες και άλλοτε τις βγάζουν εκτός εαυτού στην προσπάθεια τους να πείσουν για το αντίθετο. Μια εύλογη απορία που προκύπτει είναι η εξής, αφού αμφισβητείται η φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και μεταξύ γυναικών ,τελικά το προνόμιο της φιλίας το έχουν μόνο οι άνδρες;

Advertisements

 

Κι όμως κάπως πρέπει να αποδεικνύεται πως υπάρχει φιλία μεταξύ των γυναικών. Ίσως εάν σταματούσαμε να συμμεριζόμαστε την άποψη των αντρών να σταματήσει να συντηρείται και αυτή η «παραδοσιακή» κατηγορία. Πώς θα γίνει αυτό;

Ας δούμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα.  Οι κοινωνίες υπήρξαν για χιλιάδες χρόνια πατριαρχικές, συντηρητικές και ιεραρχημένες, έτσι ώστε στην κορυφή της όποιας ιεραρχίας να βρίσκεται πάντα ένας άνδρας. Αυτός καθόριζε την κατάλληλη συμπεριφορά των μελών της ιεραρχίας, μοίραζε ρόλους και επέβαλλε την αναγκαία διαφορετικότητα στην ανατροφή αγοριών και κοριτσιών. Όπως σε κάθε ιεραρχία, ο ηγέτης της επιδιώκει και απολαμβάνει τα προνόμια και τις υπηρεσίες των μελών της, με αντάλλαγμα μια ευνοϊκότερη μεταχείριση μέσα στην ομάδα. Έτσι λοιπόν η ανεκτικότητα των γυναικών στις ανδρικές εντολές μετέφερε το πεδίο σύγκρουσης στις γυναικείες σχέσεις.

 

Σκεφτείτε λίγο πόσες φορές οι ίδιες έχετε πέσει στην παγίδα να σχολιάσετε αρνητικά μια γυναίκα οδηγό.  Η αλήθεια είναι πώς τα πράγματα δεν είναι και τόσο απαισιόδοξα. Έχουν αρχίσει να συμβαίνουν αλλαγές. Η ισότητα των δύο φύλων, η ανεξαρτησία των γυναικών, η εδραίωση τους σε υψηλές θέσης εξουσίας δίνουν την εντύπωση πως κάτι έχει αλλάξει.

Εξάλλου σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι σήμερα οι γυναικείες φιλίες διαδραματίζουν ένα σπουδαίο ρόλο. Με άλλα λόγια φυσικά και μπορεί να υπάρξει γνήσια φιλία μεταξύ των γυναικών και μάλιστα κράτα και χρόνια.

 

πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα