Μην χασετε

Όσπρια και εγκυμοσύνη: Γιατί οι φακές θα γίνουν… φίλες σου κατά τη διάρκεια της κύησης

Κεφάλαιο “Εγκυμοσύνη”. Μία από τις πιο ευτυχισμένες, αλλά και απαιτητικές περιόδους στη ζωή κάθε γυναίκας. Άλλωστε, αν διανύεις τώρα την εγκυμοσύνη σου ή είσαι ήδη μητέρα, τότε γνωρίζεις πόσο έντονη εποχή είναι, τόσο σε σωματικό, όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο. Ανάμεσα, λοιπόν, σε όλες τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που προκύπτουν στη διάρκεια της κύησης, στις αρκετά υψηλές θέσεις συγκαταλέγεται και η διατροφή.

Άλλωστε, οι δικές σου διατροφικές συνήθειες είναι εκείνες που θα επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου, μιας και η τροφοδότησή του γίνεται μέσω του οργανισμού της μητέρας. Γι’ αυτό και υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που οφείλεις να αποφεύγεις για την ασφάλεια του μωρού, αλλά και αρκετές που πρέπει να προσθέσεις στο καθημερινό διαιτολόγιό σου, ώστε να βοηθήσεις την υγιή και ισορροπημένη ανάπτυξη του μικρού σου! Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία των ωφέλιμων τροφών περιλαμβάνονται και τα όσπρια, ως μια διατροφική ομάδα με πολλές δυνατότητες και μεγάλη εποικοδομητική αξία για εσένα και το μικρό σου!

Από την μεγάλη οικογένεια των οσπρίων, ίσως τα πιο κοινά και “εύκολα” για όλους μας είναι τα φασόλια και οι φακές. Ο λόγος που τα κάνει τόσο ωφέλιμα είναι η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε φυλλικό ή φολικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη παθήσεων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού στο παιδί. Γι’ αυτό και στις περισσότερες γυναίκες χορηγείται από τους γυναικολόγους-μαιευτήρες τους ειδικό σκεύασμα φυλλικού ή φολικού οξέως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Επιπλέον, τα όσπρια ενισχύουν τον οργανισμό με φυτικές ίνες, βοηθώντας στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, που πολλές φορές επιβαρύνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τέλος, τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, επομένως είναι ιδανικά για να αντικαταστήσεις κάποια από τα γεύματα… κρεατοφαγίας!

Γέμισε, λοιπόν, από τώρα τα ντουλάπια της κουζίνας με φακές, φασόλια, ρεβίθια και μην ξεχνάς τα φιστίκια, τα οποία επίσης εμπίπτουν στην κατηγορία των οσπρίων με όλα τα παραπάνω οφέλη για τον οργανισμό!

Advertisements

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα