Μην χασετε

Υπόθεση απιστία: Γιατί οι άνθρωποι απατούν

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που έχουν απατηθεί, είτε το γνωρίζουν είτε όχι. Σε αυτές τις περιπτώσεις πολλές είναι οι αντιδράσεις όπως και οι σκέψεις που θα περάσουν από το μυαλό εκείνου που έχει απατηθεί.

Ενδεχομένως να ψάξει την αιτία, να κατηγορήσει τον εαυτό του ή τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στην σχέση. Άλλοι πάλι είναι τόσο σοκαρισμένοι που δεν μπορούν να σκεφθούν έναν πιθανό παράγοντα που να οδήγησε την σχέση σε αυτήν την άσχημη έκβαση.

Που οφείλεται πραγματικά η απιστία;

Έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι απιστούν επειδή είναι δυσαρεστημένοι από τις σχέσεις τους. Αν και αυτό το ενδεχόμενο μπορεί πράγματι να ισχύει, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που απιστούν την στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μέσα στην σχέση. Συνήθως αυτή η συμπεριφορά δεν σημαίνει ότι ψάχνουν για κάτι νέο ή διαφορετικό, που θα τους γεμίζει περισσότερο. Το πρόβλημα δεν έγκειται στην σχέση με τον σύντροφό τους αλλά πολύ περισσότερο στην σχέση με τον εαυτό τους. Κατά κάποιον τρόπο πιθανόν να αισθάνονται ότι έχουν χάσει τον έλεγχο ή την βαθύτερη σύνδεσή τους με κάποιο μέρος τους. Έτσι αναζητούν κάτι για να γεμίσουν το κενό και να τους βοηθήσει ενδεχομένως να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Στην περίπτωση μιας μακροχρόνια σχέσης, ορισμένοι υποστηρίζουν πως η απιστία προκύπτει ως αντίδραση σε ένα νέο ατόμο που εκδηλώνει το ενδιαφέρον του. Όπως και να έχει, η απιστία δεν αποτελεί μόνο παραβίαση της εμπιστοσύνης αλλά και των αξιών, ανεξάρτητα από το εάν η αλήθεια βγει στο φως ή όχι. Αυτό που μετράει είναι η δέσμευση και στην συνέχεια η υπόσχεση που αθετήθηκε. Ειδικά για κάποιον που η μονογαμία, η αφοσίωση και η εμπιστοσύνη αποτελούν σημαντικές αξίες, τότε καλείται να αντιμετωπίσει αρκετές ενοχές, που θα πρέπει να διαχειριστεί είτε επιλέξει να πει την αλήθεια είτε όχι.

Advertisements

Πώς μπορούμε να την ξεπεράσουμε;

Εκείνος που δέχεται την απιστία, είναι φυσικό να νιώσει προδομένος, να θυμώσει όπως και να πληγωθεί βαθύτατα.Είναι σημαντικό, αν βρεθείτε σε αυτήν την κατάσταση, να αφήσετε τον εαυτό σας να βιώσει αυτά τα αρνητικά συναισθήματα. Σε κάποιο σημείο όμως, θα πρέπει να σκεφθείτε λογικά και να αναγνωρίσετε ότι η συμπεριφορά αυτή δεν έχει να κάνει με εσάς, ότι δεν την προκαλέσατε και ούτε ευθύνεστε. Αυτό που θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε είναι αγάπη προς τον εαυτό σας. Έτσι θα μπορείτε να του αφιερώνετε χρόνο ώστε να πραγματοποιήσετε όλες τις απαραίτητες εσωτερικές διεργασίες που θα σας βοηθήσουν να εμπιστευτείτε ξανά.

vita.gr

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα