Μην χασετε

Τι πρέπει να σκεφτείς πριν μείνετε στο ίδιο σπίτι με τον σύντροφό σου;

Μπορεί τα νέα ζευγάρια να καθυστερούν (ή και να απορρίπτουν) τα δεσμά του γάμου, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με την κοινή συμβίωση.

Advertisements

Όταν δύο άνθρωποι που αγαπιούνται μοιράζονται το ίδιο σπίτι, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σειρά από πρακτικά και συναισθηματικά πλεονεκτήματα, όπως τη μείωση των μηνιαίων εξόδων τους και την ευκαιρία για περισσότερο ποιοτικό χρόνο με το ταίρι τους. Ωστόσο, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που κάνετε ένα τέτοιο βήμα, αυτή η εμπειρία σας επιφυλάσσει και αρκετές προκλήσεις, καθώς είναι βέβαιο πως η δυναμική μεταξύ σας θα αλλάξει σημαντικά. Για να εξασφαλίσετε την επιτυχία του νέου σταδίου της σχέσης σας, αξίζει να ξεκαθαρίσετε τα παρακάτω ζητήματα πριν πάρετε τηλέφωνο τον μεσίτη!

Τι σημαίνει «καθαριότητα» για εσάς;

Ίσως τώρα τα νερά στο μπάνιο του σας φαίνονται χαριτωμένα, όταν όμως θα πρέπει να τα υπερπηδάτε σε καθημερινή βάση ενδέχεται να αποτελέσουν πηγή έντασης. Ξεκαθαρίστε πώς περιμένετε να μοιάζει το σπίτι σας και, αν δεν συμφωνείτε, επιχειρήστε να βρείτε μια συμβιβαστική λύση.

Ποιο κομμάτι της θα αναλάβει ο καθένας;

Αν έχετε… έφεση σε διαφορετικές αγγαρείες, ίσως μπορείτε να μοιράσετε τις δουλειές του σπιτιού κατά τέτοιο τρόπο που να μην χρειάζεται να κάνετε ποτέ αυτές που μισείτε. Από την άλλη, αν ο ένας από τους δύο εργάζεται πολύ περισσότερες ώρες, ενδέχεται να είναι πιο δίκαιο να μην ασχολείστε εξίσου με τη συντήρηση του σπιτιού. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά, γιατί αλλιώς το άτομο που θα επιβαρυνθεί περισσότερο είναι πολύ πιθανό σύντομα να αισθανθεί αδικημένο.

Πώς θα μοιράσετε τα έξοδα;

Αντίστοιχα, αν η μισθολογική σας διαφορά είναι αχανής, αξίζει να κάνετε μια κουβέντα για το πόσο σημαντικό είναι για εσάς τα έξοδα να μοιραστούν ακριβώς στη μέση. Ίσως σας ακούγεται αυτονόητο, όμως δεν αποκλείεται το άτομο με το μικρότερο εισόδημα να προτιμά να περιορίσετε τον συνολικό προϋπολογισμό για να συνεισφέρει εξίσου. Αντίστοιχα, αν ο ένας από τους δύο καταλήξει να πληρώνει περισσότερα χωρίς να υπάρξει ανοιχτή συνεννόηση, μπορεί να νιώσει ότι γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Πόσο κοινωνικοί θα είστε;

Θα καλείτε συχνά κόσμο στο σπίτι; Θα πρέπει να ρωτάτε ο ένας τον άλλο πριν το κάνετε; Μήπως ο ένας από τους δύο πλέον περιμένει να βγαίνετε πάντα μαζί ενώ ο άλλος θέλει χρόνο μόνος με τους φίλους του; Θα πρέπει να παρευρίσκεστε μαζί στα οικογενειακά τραπέζια;

Τι σημαίνει αυτή η κίνηση για τη σχέση σας;

Για κάποιους ανθρώπους η συγκατοίκηση είναι ένας ωραίος τρόπος να γλιτώνουν χρόνο και χρήματα, ενώ παράλληλα βλέπουν περισσότερο το σύντροφό τους – με τον οποίο επιθυμούν να διατηρήσουν τα πράγματα ως έχουν. Για άλλους είναι ένα χρήσιμο βήμα προς το γάμο και τη δημιουργία οικογένειας. Καλό είναι να ξεκαθαρίσετε τι σημαίνει για τον καθένα πριν το διαπιστώσετε με άσχημο τρόπο.

Πώς θα διαχειρίζεστε τον καβγά;

Μέχρι τώρα έχετε την ευκαιρία όταν τα πράγματα δυσκολεύουν να παίρνετε τον χρόνο και τον χώρο σας. Σύντομα, όμως, ο δεύτερος δεν θα είναι σε τόσο μεγάλη αφθονία. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό, όμως αξίζει να θέσετε ορισμένους βασικούς κανόνες: Για παράδειγμα, προτιμάτε να συζητάτε τα ζητήματα που προκύπτουν αμέσως ή να κάθεστε για λίγο ξεχωριστά προκειμένου να ηρεμήσετε;

Πόσο χρόνο χρειάζεστε μόνοι σας;

Όσο και αν απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου, σίγουρα και οι δύο έχετε ανάγκη από κάποιο προσωπικό χρόνο. Αν τον ζητήσετε εξ αρχής, θα μπορείτε να τον απολαμβάνετε χωρίς να αισθάνεστε άσχημα ή να δημιουργούνται τριβές και ανασφάλειες. Μπορείτε να συμφωνήσετε σε κάποια μέρα και ώρα κατά την οποία ο καθένας από εσάς θα έχει το σπίτι για τον εαυτό του.

Advertisements

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα