Μην χασετε

Τι θα σας συμβεί εάν τρώτε κάθε μέρα τις φλούδες από τα φρούτα

Οι περισσότεροι όταν τρώτε εσπεριδοειδή φρούτα έχετε την τάση να πετάτε τις φλούδες τους, όμως αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως οι φλούδες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα η φλούδα περιέχει διάφορα φυτοχημικά όπως βιοφλαβονοειδή, βιταμίνη C και κάλιο, τα οποία την κάνουν πιο θρεπτική και από τα ίδιο το φρούτο. Έτσι λοιπόν παρακάτω θα συζητήσουμε τι οφέλη θα αποκομίσετε εάν τρώτε τις φλούδες των εσπεριδοειδών.

Προστατεύουν από τον καρκίνο. Οι φλούδες των εσπεριδοειδών είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που μας προστατεύουν από τον καρκίνο. Έχει βρεθεί επίσης ότι οι φλούδες από τα λεμόνια, τα μανταρίνια και το το γκρέιπφρουτ περιέχουν ενώσεις που βοηθούν στην πρόληψη οποιασδήποτε βλάβης που προκαλείται στα κύτταρα μας από την ακτινοβολία.

Μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Journal of Life Sciences, οι φλούδες εσπεριδοειδών φρούτων περιέχουν πολυμεθοξυλιωμένες φλαβόνες (PMFs), οι οποίες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Σύμφωνα με την έρευνα, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων του ορού (TG), καθώς και της χοληστερόλης, τα οποία προκαλούν διαβήτη, βρέθηκαν να έχουν μειωθεί από τα εκχυλίσματα φλούδας εσπεριδοειδών.

Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Γεωργίας και Χημείας Τροφίμων, όσοι συμπεριέλαβαν στη διατροφή τους φλούδες εσπεριδοειδών είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Advertisements

Βοηθούν στη βελτίωση της πέψης. Η φλούδα από τα λεμόνια είναι γνωστό πως βοηθάει την πέψη, την ανακούφιση των στο προβλημάτων στο στομάχι,  όπως η παλινδρόμηση οξέος, η οξύτητα και οι κράμπες.

Καταπολεμάνε τα μικρόβια. Τα έλαια που υπάρχουν στις φλούδες εσπεριδοειδών, ειδικά στις φλούδες λεμονιών, έχουν ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Pharmacology and Toxicology ανέφερε ότι η φλούδα λεμονιού έχει αντιβακτηριακές, αντι-ιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Συμβάλει στην καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να συμπεριλάβετε φλούδες εσπεριδοειδών στη διατροφή σας;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ξύσμα για να κάνετε μαρμελάδες ή να προσθέσετε τις φλούδες στα smoothies, αυξάνοντας έτσι τη θρεπτική τους αξία καθώς και τη γεύση. Ένας άλλος απλός τρόπος είναι να προσθέσετε το ξύσμα από τις φλούδες σε σάλτσες ή στο γιαούρτι μαζί με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Advertisements

Συμβουλευτείτε το διατροφολόγο σας προτού επιλέξετε να καταναλώσετε τις φλούδες από τα φρούτα, προκειμένου να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές στην υγεία, ειδικά εάν έχετε έλλειψη ασβεστίου ή έχετε ιστορικό λίθων στους νεφρούς. Η κατανάλωση της φλούδας των εσπεριδοειδών μπορεί να διαταράξει την ικανότητα απορρόφησης του ασβεστίου και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των οστών, καθώς περιέχουν οξαλικά, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφά ορυκτά.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα