Μην χασετε

Τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να τρώτε περισσότερα λιπαρά

Τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό, η πρόσληψή τους όμως πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με αύξηση του βάρους και προβλήματα υγείας.

Αν και πολλές δίαιτες στηρίζονται στην αποχή από τροφές που περιέχουν λιπαρά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι όλα τα λιπαρά δεν είναι ίδια.

Υπάρχουν λιπαρά που ο οργανισμός τα έχει μεγάλη ανάγκη για να λειτουργήσει σωστά και αυτά ονομάζονται «καλά» λιπαρά.

Τέτοια υπάρχουν σε τροφές όπως τα ψάρια, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το ελαιόλαδο.

Advertisements

Αν παρατηρήστε κάποιο από τα ακόλουθα σημάδια, ίσως πρόκειται για σημάδι ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται περισσότερα καλά λιπαρά μέσω της διατροφής σας:

Πεινάτε μετά από ένα πλήρες γεύμα:

Επειδή το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστεί τα λιπαρά από ό,τι χρειάζεται για να αφομοιώσει τους υδατάνθρακες, τα γεύματα που περιλαμβάνουν λιπαρά θα σας βοηθήσουν να νιώθετε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Προβλήματα επιδερμίδας:

Aν η επιδερμίδα σας είναι πιο ξηρή και δημιουργούνται φολίδες (σημεία που «σκάει» και ξεφλουδίζει) είναι πιθανό να χρειάζεστε περισσότερα λιπαρά στην διατροφή σας. Τα καλά λιπαρά βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα στις βιταμίνες που περιέχονται σε άλλες τροφές και οι βιταμίνες με τη σειρά τους βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος.

Advertisements

Ακανόνιστη περίοδος:

Αν παρατηρείτε ότι ο κύκλος σας δεν είναι φυσιολογικός, η αιτία μπορεί να κρύβεται στην έλλειψη καλών λιπαρών από τη διατροφή σας που έχει επιφέρει ορμονική ανισορροπία στον οργανισμό σας. Η διατροφή πάντως δεν είναι η μοναδική αιτία για τον ακανόνιστο κύκλο, οπότε είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε γυναικολόγο.

Αδυναμία συγκέντρωσης:

Ένα γραμμάριο λιπαρών δίνει τις διπλάσιες θερμίδες σε σύγκριση με ένα γραμμάριο υδατανθράκων ή πρωτεΐνης. Μπορείτε να λαμβάνετε όλες τις θερμίδες που χρειάζεστε από υδατάνθρακες και πρωτεΐνη, έρευνες όμως έχουν δείξει ότι τα άτομα που δεν καταναλώνουν αρκετά καλά λιπαρά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν εύκολα.

Κακή μνήμη:

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή, η οποία βασίζεται στα καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, καρποί, ψάρια κλπ) βοηθάει στην καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία και την καλύτερη μνήμη.

Κουράζεστε εύκολα:

Αν παρατηρήσετε ότι νιώθετε εξαντλημένοι μετά από λίγα λεπτά σωματικής άσκησης, ίσως φταίει η διατροφή σας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα καίει πρώτα τους υδατάνθρακες και στη συνέχεια βασίζεται στις θερμίδες από το λίπος για να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την ενέργεια που χρειάζεστε.

Advertisements

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα