Μην χασετε

Τα μεγαλύτερα διατροφικά λάθη που οδηγούν σε θανάτους σε όλο τον κόσμο

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet υποστηρίζει ότι το ένα πέμπτο των θανάτων σε όλο τον κόσμο συνδέεται με κακές διατροφικές επιλογές.

Η μελέτη εξηγεί ότι σε παγκόσμιο επίπεδο 11 εκατομμύρια θάνατοι το 2017 συνδέθηκαν με  την ανθυγιεινή διατροφή. Καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένοι καρκίνοι και ο διαβήτης τύπου 2 συγκαταλέγονταν στις κορυφαίες ασθένειες που προκάλεσαν αυτούς τους θανάτους.

Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο, για παράδειγμα, μειώθηκαν τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες στις ΗΠΑ από το 1999 έως το 2015. Ωστόσο, η νέα έκθεση υπογραμμίζει το ανησυχητικό γεγονός ότι η εκτίμηση των θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή έχει αυξηθεί. Ενώ πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τον αυξανόμενο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή, η έκθεση τονίζει τη σημασία τριών διατροφικών συστάσεων που αγνοούνται πολύ συχνά. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη να αποφευχθούν τρεις κατηγορίες τροφίμων που τρώμε πολύ συχνά. Εδώ είναι τα μεγαλύτερα διατροφικά λάθη που οδηγούν σε θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Δεν τρώμε αρκετά καρύδια.

Σε γενικές γραμμές λαμβάνουμε μόνο το 12% της συνιστώμενης ποσότητας ξηρών καρπών και σπόρων. Τα καρύδια είναι μια μεγάλη πηγή πρωτεϊνών, ινών, υγιεινών λιπών και βιταμινών. Αντί λοιπόν να τρώτε τρόφιμα με ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά, δοκιμάστε να τα αντικαταστήσετε με μια χούφτα καρύδια.

Advertisements

Δεν πίνουμε γάλα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, καταναλώνουμε μόνο το 16% της προτεινόμενης ποσότητας γάλακτος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Το συνιστώμενο ημερήσιο ποσό έχει οριστεί στα 435 γραμμάρια. Υπήρξε κάποια συζήτηση σχετικά με το εάν ή όχι το γάλα είναι καλό τα τελευταία χρόνια. Αλλά το πλήρες γάλα κάνει μια επιστροφή. Η κατανάλωση πλήρους γάλακτος και άλλων πλήρων λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Επιπλέον το πλήρες γάλα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να απορροφήσουν αποτελεσματικότερα τη βιταμίνη D. Ίσως δεν χρειάζεται καν να το αναφέρω αυτό, αλλά το γάλα έχει επίσης συσχετιστεί με ισχυρότερα οστά.

Καταναλώνουμε πολύ λίγα δημητριακά ολικής άλεσης.

Η μέση ημερήσια πρόσληψη είναι 29 γραμμάρια, αλλά υποτίθεται ότι παίρνουμε 125 γραμμάρια την ημέρα, σύμφωνα με τη μελέτη. Τα πιθανά οφέλη από την κατανάλωση των δημητριακών ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καλύτερη υγεία του πεπτικού συστήματος και βοήθεια για τη διαχείριση του βάρους. Η χαμηλή πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως (κάτω από 125 γραμμάρια την ημέρα) ήταν ο κύριος παράγοντας κινδύνου θανάτων στις ΗΠΑ. Αυξήστε την κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως: καστανό ρύζι, κριθάρι, πλιγούρι βρώμης, ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και ποπ κορν.

Καταναλώνουμε πάρα πολλά αλμυρά τρόφιμα και επεξεργασμένα κρέατα.

Η κατανάλωση νατρίου μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές και το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές για διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και κάποιους καρκίνους.

Ας ελπίσουμε ότι γνωρίζοντας πόσα άτομα πεθαίνουν από κακές διατροφικές επιλογές κάθε χρόνο – ένας στους πέντε – θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο καλές επιλογές την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο σούπερ μάρκετ.

πηγή

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα