Μην χασετε

Πώς θα μάθουμε να λέμε όχι και να βάζουμε όρια

Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη ναι ακόμα και όταν στην πραγματικότητα θέλουμε να λέμε όχι. Γιατί μπορεί αυτή η λέξη να είναι μόνο δυο συλλαβές, αλλά όταν έρθει η στιγμή να τη χρησιμοποιήσουμε διστάζουμε. Όμως μήπως έφτασε η στιγμή να αρχίσετε να λέτε «όχι» και να μην σκέφτεστε πάντα να καλύψετε τις ανάγκες των άλλων πριν από τις δικές σας;

Advertisements

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν να λένε όχι γιατί φοβούνται. Αυτός ο φόβος πηγάζει από την πιθανότητα ότι μια αρνητική απάντηση μπορεί να διαταράξει τις διαπροσωπικές σχέσεις. Από την άλλη μεριά οι θετικές απαντήσεις αρέσουν σε όλους και μας κάνουν αποδεκτούς και ευχάριστους.

Πρέπει όμως να λέτε ναι σε όλα για να είστε αρεστοί; Το γεγονός ότι αρνείστε κάτι δεν σημαίνει πως απορρίπτετε το φίλο/η σας ή το συγγενή σας, απλά σημαίνει ότι εκφράζετε την άποψη σας. Αν για παράδειγμα ο φίλος σας, σας προτείνει να πάτε για φαγητό κάπου που δεν σας αρέσει, μην ψάχνετε για δικαιολογίες.

Αντ αυτού μπορείτε να πείτε την αλήθεια, όπως για παράδειγμα: «Σε ευχαριστώ πολύ που με σκέφτηκες, αλλά δεν μου αρέσει το συγκεκριμένο μαγαζί, μήπως να πάμε σε αυτό…;». Διεκδικήστε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και μη βρίσκετε συνέχεια δικαιολογίες. Κανείς δεν είναι σε θέση να μαντεύει αυτό που σκέφτεστε, εκτός αν το εκφράσετε χωρίς να νιώθετε ενοχές και με ήρεμο τρόπο.

Η άρνηση πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Ευγένεια, επιχειρήματα και αποφασιστικότητα. Το ότι αρνούμαστε μια πρόταση δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαντάμε μονολεκτικά και με υπεκφυγές.

Λέγοντας όχι, τελικά λέτε ναι σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Φυσικά μπορεί στην αρχή να νιώσετε άβολα, όμως στην πορεία θα σας βγαίνει αυθόρμητα. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το όχι, τόσο πιο καλά θα αρχίσετε να αισθάνεστε. Την επόμενη λοιπόν φορά ρωτήστε τον εαυτό σας: τι με κάνει  ευτυχισμένό/η; Ποια απάντηση θα με βοηθήσει περισσότερο να πετύχω τους στόχους μου; Εάν η απάντηση δεν είναι το ναι, τότε πείτε όχι.

Τέλος μη ξεχνάτε πως ο οδηγός της ζωή σας είστε εσείς. Ο τελικός υπεύθυνος λήψης αποφάσεων είστε εσείς. Γιατί λοιπόν να μην δεσμευθείτε μόνο με όσα σας κάνουν ευτυχισμένους;

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα