Το πρώτο πράγμα ενστικτωδώς που θέλετε να κάνετε είναι να του πείτε ότι η ζωή είναι ωραία ή να το παροτρύνετε να πάτε μια βόλτα ή και ακόμα να του αγοράσετε δώρα για να του φτιάξετε το κέφι. Στην πραγματικότητα όμως δεν το βοηθάτε έτσι. Πρέπει να καταλάβετε ότι η κατάθλιψη δεν είναι μια κακή διάθεση ή μια απλή μελαγχολία αλλά πρόκειται για ψυχική ασθένεια. Αν ένας φίλος σας σπάσει το πόδι του δεν θα τον παροτρύνετε να βγει και να τρέξει, αντιθέτως θα κάτσετε μαζί του στο σπίτι και θα περιμένετε να γίνει καλά. Φανταστείτε, πως το άτομο που έχει κατάθλιψη είναι σαν να μπαίνει σε ένα μεγάλο σκοτεινό τούνελ, οπού επικρατεί σκοτάδι, οι φόβοι στο σκοτάδι φαντάζουν ακόμα πιο μεγάλοι και οι φωνές πιο δυνατές.

Αν προσπαθήσετε να τραβήξετε το άτομο έξω δεν θα καταφέρετε τίποτα, πιθανότατα να τρομάξει περισσότερο και να κρυφτεί πιο βαθιά στο τούνελ. Πρέπει να το αφήσετε μόνο του να βρει την έξοδο, εσείς μπορείτε να είστε απλά δίπλα του.

Όταν ένα άτομο με κατάθλιψη έχει ανάγκη να μιλήσει για τους φόβους του ή για τους λόγους που νιώθει απογοήτευση τότε δεν θέλει να ακούσει συμβουλές αλλά απλά κάποιον να τον ακούσει και όταν τελειώσει να τον πάρει μια αγκαλιά ή να του πει ότι θα είμαι εκεί για όσο με χρειάζεσαι. Το άτομο με κατάθλιψη χρειάζεται να νιώσει από τους ανθρώπους που είναι γύρω του ότι το αποδέχονται και ότι θα είναι κοντά του μέχρι να νιώσει ξανά σιγουριά και κουράγιο να παλέψει για την ζωή.

Advertisements

Έτσι λοιπόν, αν κάποιος φίλος ή συγγενής σας πάσχει από κατάθλιψη και εσείς δεν ξέρετε πώς να τον βοηθήσετε, εκτός βεβαία να τον συμβουλεύσετε να δει κάποιον ειδικό, να είστε δίπλα του και να τον ακούτε με υπομονή, τονίζοντας του πόσο τον αγαπάτε.

πηγή