Μην χασετε

Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τα σεντόνια μας και τι πρέπει να προσέχουμε

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξαπλώνεις μετά από μια μεγάλη, κουραστική ημέρα σε ένα κρεβάτι στρωμένο με φρεσκοπλυμένα σεντόνια, αλλά το να φτάσεις σε αυτήν την απόλαυση στο τέλος της ημέρας σίγουρα χρειάζεται προσπάθεια.

Advertisements

 

Η Carolyn Forte, διευθύντρια του εργαστηρίου καθαρισμού του Good Housekeeping Institute, μοιράζεται τις συμβουλές της για το σωστό πλύσιμο των σεντονιών.

 

Πόσο συχνά πρέπει να πλένεις τα σεντόνια

Τα σεντόνια μπορούν να συσσωρεύουν τόσα πολλά πράγματα που δεν μπορείς να δεις, όπως νεκρά κύτταρα του δέρματος, ακάρεα σκόνης, μικρόβια και πρέπει να πλένονται τακτικά. “Το μεγαλύτερο διάστημα που μπορείς να περάσεις χωρίς να αλλάξεις τα σεντόνια σου είναι δύο εβδομάδες”, λέει η Forte. Εάν εσύ ή κάποιο άλλο άτομο στο σπίτι σου έχει αλλεργίες στη σκόνη ή τη γύρη, αν ιδρώνεις υπερβολικά ή έχεις μολυσματική ασθένεια, θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να τα πλένεις συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα.

 

Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που καλό είναι να αποφύγεις:

Υπερφόρτωση του πλυντηρίου 

Μπορεί να είναι δελεαστικό να βάλεις όλα τα σεντόνια του σπιτιού σε ένα γύρο πλήσης, αλλά θα πρέπει να κάνεις ένα ζευγάρι τη φορά για να πλυθούν σωστά. “Τα σεντόνια πρέπει να κυκλοφορούν για να καθαριστούν σωστά”, λέει η Forte.

Χρήση λανθασμένης ρύθμισης

Η επιλογή ενός κύκλου βαρέων δεν είναι απαραίτητη. “Είναι καλό να πλένεις τα σεντόνια σε κανονικό κύκλο. Αυτή η επιλογή είναι πιο ήπια και βραχύτερη από τις πιο βαριές και (ανάλογα με το μηχάνημα) θα προκαλέσει λιγότερο τσαλάκωμα.”

 

Advertisements

Υπερβολικό στέγνωμα

Αν αφήσεις τα σεντόνια στο στεγνωτήριο περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να τα κάνει να συρρικνωθούν. “Η υπερβολική ξήρανση είναι σίγουρα ένα πρόβλημα”, λέει η Forte. “Είναι καλύτερο να τα στεγνώσεις σε χαμηλή θερμοκρασία για το συντομότερο χρόνο. Αυτό ελαχιστοποιεί τη συρρίκνωση και βοηθά στη μείωση των τσαλακωμάτων”.

Στέγνωμα μαζί με πετσέτες

“Τα σεντόνια στεγνώνουν γρηγορότερα από τις πετσέτες, οπότε όταν στεγνώσουν τα σεντόνια, οι πετσέτες πιθανότατα θα εξακολουθούν να είναι βρεγμένες”, λέει η Forte.

 

ΠΗΓΗ

 

 

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα