Μην χασετε

Πως θα φτιάξετε μια αφράτη, ζουμερή και πεντανόστιμη σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι

Ένα μοσχομυριστό επιδόρπιο, ή για να συνοδεύσετε το τσάι σας, που σίγουρα θα εντυπωσιάσει με την υπέροχη υφή του και την εξαιρετική γεύση του όποιον το δοκιμάσει. Μια απλή και εύκολη συνταγή (από εδώ) για το απόλυτο γλύκισμα με ελαφριά υφή και την εξαιρετική γεύση του πορτοκαλιού, της βανίλιας και της κανέλας σιροπιασμένο με ένα ελαφρύ σιρόπι.

Υλικά συνταγής

Για τη πορτοκαλόπιτα:

  • 450 γρ. φύλλο κρούστας
  • 1 φλ. τσαγιού γιαούρτι πλήρες
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα και το χυμό του
  • 5 αυγά
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλ. τσαγιού λάδι (½ φλ. ελαιόλαδο + ½ φλ. σπορέλαιο)
  • 1 κοφτό κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 γεμάτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 ½ φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού (συνολικά μαζί με το χυμό του ενός πιο πάνω πορτοκαλιού)

Για το σιρόπι: 

  • 1 ½ φλ. τσαγιού νερό
  • 2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 ζουμερό πορτοκάλι καλά πλυμένο και κομμένο στη μέση (μόνο τη φλούδα, το χυμό του θα τον βάλετε στη πορτοκαλόπιτα)
  • 2 στικ κανέλας

Εκτέλεση συνταγής

Ξεπαγώνετε τα φύλλα κρούστας, τα απλώνετε στο πάγκο σας και τα αφήνετε να “στεγνώσουν” και να ξεραθούν αρκετά, για να μπορέσετε να τα θρυμματίσετε αργότερα σε μικρά κομμάτια. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Advertisements

Για το σιρόπι:

Εν τω μεταξύ, μέχρι να ξεραθεί το φύλλο ετοιμάζετε το σιρόπι: Κόβετε το πορτοκάλι στη μέση, το στύβετε, κρατάτε το χυμό για τη πορτοκαλόπιτα και βάζετε τις πορτοκαλόκουπες σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτετε το νερό, τη ζάχαρη και τα στικ κανέλας και τα βράζετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία για 8 λ. Αποσύρετε το σιρόπι σας από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη πορτοκαλόπιτα:

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το γιαούρτι, τα αυγά, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη κανέλα, το εκχύλισμα βανίλιας και το λάδι. Παίρνετε το ξύσμα του 1 πορτοκαλιού και το ρίχνετε στο μπολ με το μείγμα γιαουρτιού. Το στύβετε ρίχνετε το χυμό του σε ένα φλιτζάνι, προσθέτετε το χυμό από το πορτοκάλι που στύψατε για τις πορτοκαλόκουπες στο σιρόπι, συν επιπλέον στυμμένο πορτοκάλι για να έχετε την απαιτούμενη ποσότητα (1 ½ φλ. τσαγιού) χυμό πορτοκαλιού. Το ρίχνετε και αυτό στο μπολ με το μείγμα γιαουρτιού.

Χτυπάτε όλα τα υλικά με το μίξερ χειρός μέχρι να ενσωματωθούν. Θρυμματίζετε (ή κόβετε με μαχαίρι ή ψαλίδι) τα φύλλα κρούστας σε μικρά κομματάκια και τα βάζετε σε ένα ταψί 23×34 εκ. περίπου, ή και 25×38 εκ. για πιο λεπτή πορτοκαλόπιτα.

Advertisements

Ρίχνετε μέσα στο ταψί, πάνω στο θρυμματισμένο φύλλο, το υγρό μείγμα γιαουρτιού, και μια σπάτουλα ή ένα μεγάλο κουτάλι ανακατεύετε καλά να “βραχούν” καλά τα φύλλα και να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Ισιώνετε την επιφάνειά του.

Τοποθετείστε από πάνω μερικές λεπτές φέτες πορτοκαλιού (βλέπε φωτογραφία) και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει και μια οδοντογλυφίδα που βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρή.

Το βγάζετε από το φούρνο, αμέσως το τρυπάτε με ένα καλαμάκι σε αρκετά σημεία (για να εισχωρήσει εύκολα και ομοιόμορφα το σιρόπι) και το περιχύνετε καυτό με το κρύο σιρόπι. Το αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να κρυώσει και “ρουφήξει” όλο το σιρόπι. Το κόβετε σε κομμάτια και το απολαμβάνετε.

Πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα