Σαν μια «ελληνική» καρμπονάρα με κρεμώδη σάλτσα είναι αυτή η μακαρονάδα, μόνο που, αντί για κρέμα γάλακτος, ο σεφ ετοιμάζει μια απίθανη κρέμα κουνουπιδιού. Δοκιμάστε την!

Η συνταγή είναι του σεφ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΙΑΦΑΚΑ.

 

Υλικά

  • 500 γρ. παπαρδέλες
  • 1 μέτριο κουνουπίδι, σε μικρά μπουκετάκια
  • 5 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτά φετάκια
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

Διαδικασία

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα μέτριο ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
  • Απλώνουμε το κουνουπίδι, αλατοπιπερώνουμε και το ραντίζουμε με το μισό λάδι. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  • Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Τα στραγγίζουμε και κρατάμε 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό όπου τα βράσαμε.
  • Ξεφουρνίζουμε και αδειάζουμε το κουνουπίδι, σε δόσεις, στον κάδο του πολυκόφτη. Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, προσθέτοντας σταδιακά λίγο από το ζεστό νερό που κρατήσαμε στην άκρη, μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη κρέμα.
  • Στην κατσαρόλα όπου βράσαμε τα ζυμαρικά (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μπέικον για 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε την κρέμα κουνουπιδιού, το κρασί, την πάπρικα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
  • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
  Πως να φτιάξετε λαχταριστές πικάντικες φτερούγες κοτόπουλου

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΑΦΑΚΑΣ

 

gastronomos.gr