Μην χασετε

Οστεοπόρωση: 13 τροφές για να την προλάβετε

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση, που προσβάλλει την πυκνότητα και την ποιότητα των οστών, κάνοντάς τα περισσότερο εύθραυστα.

Advertisements

Η οστεοπόρωση διακρίνεται σε δύο τύπους, τη γενικευμένη και την τοπική.

Η γενικευμένη μορφή υποδιαιρείται σε δύο κατηγορίες, την πρωτοπαθή και την δευτεροπαθή οστεοπόρωση.

Ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη, K, βιταμίνη C, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο βοηθούν στην καλή υγεία των οστών και προλαμβάνουν την ανάπτυξη οστεοπόρωσης.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Δείτε παρακάτω τις 13 τροφές που προλαμβάνουν την οστεοπόρωση.

Γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια από τις κύριες πηγές ασβεστίου, στοιχείου που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία των οστών.

Αγκινάρα: Η αγκινάρα είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες. Περιέχει φώσφορο, μαγγάνιο και μαγνήσιο που αυξάνουν την οστική πυκνότητα.

Advertisements

Σκουμπρί: Το σκουμπρί είναι μια πολύ καλή πηγή φωσφόρου, ασβεστίου και βιταμίνης D, θρεπτικών συστατικών που βοηθούν στην ανάπλαση των οστών.

Σύκο: Το σύκο προστατεύει από την εμφάνιση αρθρίτιδας και οστεοπενίας και θεωρείται ένας «καλός σύμμαχος» κατά της οστεοπόρωσης, καθώς περιέχει ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι, πέντε μέτρια σύκα περιέχουν 90 γραμμάρια ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου.

Κέιλ: Το κέιλ περιέχει βιταμίνη Κ, βιταμίνη C, είναι πλούσιο σε σίδηρο και φώσφορο, ενώ περιέχει και μέταλλα, όπως είναι το κάλιο και το μαγνήσιο που βοηθούν στην καλή υγεία των οστών.

Παπάγια: Η παπάγια περιέχει υψηλά επίπεδα φολικού οξέος, καλίου ασβεστίου, μαγνησίου και βιταμινών C, A και Ε, που ενισχύουν την οστική πυκνότητα κάνοντας τα κόκαλα πιο ανθεκτικά σε κατάγματα και σπασίματα.

Λαχανάκια Βρυξελλών: Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ που συμβάλλει στην μείωση απώλειας της οστικής πυκνότητας. Αυτό το ιδιαίτερης γεύσης λαχανικό, πέρα από τα οφέλη που προσφέρει στα οστά, έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Σαρδέλα: Η σαρδέλα είναι ένα αφρόψαρο που θεωρείται ιδανικό για την διατήρηση της πυκνότητας των οστών. Συνήθως καταναλώνεται ολόκληρο αφού έχει μικρά και μαλακά κόκαλα και έτσι η απορρόφηση των στοιχείων του είναι μεγαλύτερη.

Αμύγδαλα και γάλα αμυγδάλου: Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και πρωτεΐνη, στοιχεία που συμβάλλουν στην ελαστικότητα και ανθεκτικότητα των οστών. Τελευταία, έχει γίνει αρκετά δημοφιλές το γάλα αμυγδάλου, καθώς είναι πηγή καθαρής πρωτεΐνης, ασβεστίου και βιταμίνης D, ενώ δεν περιέχει λακτόζη που έχουν τα γαλακτοκομικά ζωικής προέλευσης.

Γλυκοπατάτα: Η γλυκοπατάτα περιέχει κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνη C, που είναι σημαντική για την υγεία των οστών. Μια μέτρια γλυκοπατάτα περιέχει 31 mg μαγνησίου και 542 mg καλίου.

Advertisements

Δαμάσκηνα: Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνη D και ασβέστιο και η κατανάλωσή τους βελτιώνει την υγεία των οστών. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην καλή εντερική λειτουργία και διευκολύνουν τις κενώσεις.

Μπρόκολο: Το μπρόκολο είναι καλή πηγή ασβεστίου και βιταμίνης Κ, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο και αυξάνει την οστική πυκνότητα.

Διάβασε περισσότερα μυστικά για την απώλεια βάρους, σωστής άσκησης και υγείας

Σολομός: Ο σολομός προσφέρει μια πλειάδα θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών. Περιέχει βιταμίνη D και Ω3 λιπαρά που βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου και ενισχύουν την ελαστικότητα των οστών.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα