Οι κατάλληλες τροφές μέσω της διατροφής σας μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατέψετε τα οστά σας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασθένειες των οστών μπορούν να προληφθούν με τη λήψη αρκετού ασβεστίου και βιταμίνης D από τα τρόφιμα. Ο σωστός συνδυασμός τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προστατεύσει τα οστά.

Πολλά τρόφιμα είναι πλέον εμπλουτισμένα με ασβέστιο και βιταμίνη D, καθιστώντας ευκολότερη την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη.

 

Advertisements

Δείτε παρακάτω τι πρέπει να τρώτε για να προστατεύσετε τη σκελετική σας υγεία:

Δημητριακά εμπλουτισμένα με ασβέστιο

Ξεκινήστε την ημέρα σας με δημητριακά εμπλουτισμένα με ασβέστιο, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (πάνω από 3 γραμμάρια ανά μερίδα) και δεν περιέχουν ζάχαρη. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως με ένα φλιτζάνι γάλα σας δίνουν έως και 600mg ασβεστίου.

 

Advertisements

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης D. Μια μερίδα 80 γραμμαρίων άγριου σολομού καλύπτει πάνω από το 100% των ημερήσιων αναγκών βιταμίνης D, σύμφωνα με την Weatherford.

 

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Είναι σημαντικό να τρώτε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, σέσκουλα και κέιλ.

Advertisements

 

Γιαούρτι

Μια μερίδα 230 γραμμαρίων γιαουρτιού σας δίνει 400 mg ασβεστίου. Προτιμάτε το ελληνικό γιαούρτι, το οποίο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες.

Advertisements

 

Γάλα φυτικής προέλευσης

Μια άλλη πρόταση είναι το γάλα φυτικής προέλευσης, όπως αμυγδάλου ή σόγιας, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D και ασβέστιο. Το γάλα αμυγδάλου καλύπτει το 45% των ημερήσιων αναγκών σε ασβέστιο και το 25% σε βιταμίνη D.

 

Advertisements

Το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου. Αρκούν 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

 

 

Advertisements