Κλασική και εύκολη συνταγή για την πιο ζουμερή σπιτική πίτα με ντομάτες! Ένα καλοκαιρινό ορεκτικό!

 

Από τον Άκη Πετρετζίκη

 

Συστατικά

  • 4 κρεμμύδια
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 2 κιλά ντομάτες, ώριμες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. γεμάτες πελτέ ντομάτας
  • 250 γρ. φέτα
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. βασιλικό
  • 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

 

Advertisements

Για τη σύνθεση

  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 450 γρ. φύλλα κρούστας για πίτες
  • 30 γρ. σουσάμι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια ή σε φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα σκόρδα σε φέτες, το θυμάρι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
  • Κόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης, τον τοματοπολτό και ανακατεύουμε.
  • Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα για να δέσει το μείγμα.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, βγάζουμε τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σπάμε τη φέτα μέσα στο τηγάνι με τη γέμιση και βάζουμε τη ρίγανη, τον βασιλικό και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά.

 

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Απλώνουμε ελαιόλαδο σε ένα ταψί 28×36 εκ. και βάζουμε το ένα φύλλο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για 5 φύλλα συνολικά.
  • Απλώνουμε όλη τη γέμιση πάνω από τα φύλλα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε όλο το ελαιόλαδο που έχει περισσέψει, χαράσσουμε σε 12 κομμάτια, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 50 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

 

Advertisements

akispetretzikis.com

 

 

 

 

Advertisements