Μην χασετε

Μάθετε πώς μπορείτε να συγχωρήσετε έναν φίλο που σας έβλαψε

Ακόμη και οι καλοί φίλοι μπορεί να βλάψουν μερικές φορές τα συναισθήματά μας. Είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη. Έτσι πρέπει να μάθετε να συγχωρείτε τους φίλους σας, γιατί εάν δεν το κάνετε μπορεί στο τέλος να μείνετε μόνοι σας.

Advertisements

Εάν συνειδητοποιήσετε ότι οι περισσότεροι φίλοι πιθανότατα θα βλάψουν τα συναισθήματά σας τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σας, θα εστιάσετε λιγότερο στο τι συνέβη και περισσότερο σε αυτό που μπορείτε να κάνετε.

Για να διατηρήσετε τη φιλία σας ισχυρή, θα χρειαστεί να συγχωρέσετε. Αλλά πώς ακριβώς το κάνετε αυτό όταν έχετε στεναχωρηθεί;

Πολλές φορές ένας φίλος θα κάνει ένα λάθος και θα ζητήσει συγγνώμη. Εάν λέτε ότι αποδέχεστε τη συγνώμη του και πραγματικά δεν το κάνετε, αυτό θα ενισχύσει τη δυσαρέσκεια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην αισθάνεστε έτοιμοι να αφήσετε πίσω το θυμό σας, όπως:

Δεν νομίζετε ότι ο φίλος σας λυπάται πραγματικά.

Εξακολουθείτε να είστε σοκαρισμένοι που ο φίλος σας έκανε ό, τι έκανε.

Είστε δυσαρεστημένοι για κάποια από τα άλλα πράγματα που έκανε ο φίλος σας στο παρελθόν.

Είναι όμως σημαντικό να συζητάτε τα συναισθήματά σας με τον φίλο σας. Μερικά παραδείγματα για το τι θα μπορούσατε να του πείτε: 

“Θα ήθελα να σε συγχωρήσω και να ξεχάσω, αλλά η συγγνώμη σου απλά δεν μου φαίνεται ειλικρινής, λυπάσαι πραγματικά για αυτό που έκανες;” “Είναι σημαντικό για μένα να το επιλύσουμε, για να προχωρήσουμε”.

“Θέλω να σε συγχωρήσω, αλλά είμαι απλά τόσο συγκλονισμένος για το τι συνέβη. Χρειάζομαι λίγο χρόνο. Μπορούμε να μιλήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα για να μπορέσω να επεξεργαστώ τι συνέβη;”

Advertisements

Εάν παρόλα αυτά ο φίλος σας εξακολουθεί να κάνει πράγματα που σας ενοχλούν, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το παρελθόν ως σημείο αναφοράς. Αλλά να είστε προσεκτικοί με αυτό. Εστιάστε στην συγκεκριμένη περίπτωση και πώς σας κάνει να αισθάνεστε και χρησιμοποιήστε το παρελθόν ως σημείο υποστήριξης.

Μερικά παραδείγματα:

“Σε συγχώρησα τις πρώτες δύο φορές, αλλά τώρα μοιάζει με ένα μοτίβο. Νιώθω σαν να με μη με σέβεσαι. Θέλω να συνεχίσω να είμαστε φίλοι, γι ‘αυτό η συμπεριφορά αυτή πρέπει να σταματήσει. ”

Είναι επίσης σημαντικό να συγχωρέσετε πραγματικά τον φίλο σας και όχι να ανατρέχετε συνέχεια σε παλιά του λάθη. Όταν είστε πεπεισμένοι ότι ο φίλος σας λυπάται, αποδεχτείτε τη συγνώμη και βγάλτε το περιστατικό από το μυαλό σας. Μην το αναπαράγετε συνεχώς ή το χρησιμοποιείτε ως όπλο την επόμενη φορά που κάνει κάτι λάθος.

Όταν συγχωρείτε κάποιον δεν σημαίνει ότι ήταν σωστός σε αυτό που έκανε, σημαίνει απλώς ότι το λάθος τους δεν έχει τη δύναμη να σας βλάψει πια.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα