Μην χασετε

Κατακράτηση υγρών: 6 τρόποι για να την καταπολεμήσεις

Να ξυπνάς το πρωί με άλλο βάρος από χθες. Πρησμένα μπούτια, κοιλιά φουσκωμένη, ακόμα και τα δάχτυλα, είναι αλλιώς καμιά φορά. Κατακράτηση υγρών, αυτό το ανεξέλεγκτο, σχεδόν ανεξήγητο φαινόμενο που ταλαιπωρεί. Λόγω κύκλου, λόγω κατανάλωσης αλατιού, ορμονών, έλλειψης άσκησης, την αφορμή του τη βρίσκει κι έρχεται απρόσκλητη. Την διώχνεις με τους ακόλουθους τρόπους.

Περιόρισε το νάτριο

Το αλάτι λειτουργεί σαν μαγνήτης για τη συγκράτηση του νερού στο σώμα μας και η επίδραση του νατρίου στον οργανισμό αυξάνει με την ηλικία (εξ ου και το γεγονός ότι τα πολλά πατατάκια στο παρελθόν δε σ’ έπρηζαν όσο τώρα). Τις μέρες που έχεις κατακράτηση- ή και γενικότερα- μην υπερβαίνεις τα 200 milligram νατρίου. Πώς; μην «λούζεις» τα φαγητά στο αλάτι, περιόρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ξέπλυνε τις έτοιμες τροφές που συντηρούνται σε κονσέρβα και αντικατάστησε τα λιπαρά dressings της σαλάτας με απλό ξύδι, μηλόξυδο ή μπαλσάμικο.

Κάνε το ίδιο και με τους υδατάνθρακες

Όπως το αλάτι, έτσι και οι υδατάνθρακες νοστιμεύουν τη ζωή αλλά όπως ήδη γνωρίζεις τα πάντα σ’ αυτήν έχουν ένα τίμημα. Ό,τι απ’ αυτούς δεν χρησιμοποιείται απευθείας ως καύσιμο, μετατρέπεται σε γλυκογόνο στο συκώτι. Χονδρικά, για κάθε γραμμάριο γλυκογόνου «κερδίζεις» 2,7 νερού. Προτίμησε να παίρνεις ενέργεια από τρόφιμα ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Το λευκό αλεύρι πρέπει να τεθεί σε περιορισμό.

Πίνε νερό

Ισχύει αυτό το φαινομενικά παράδοξο και η κατακράτηση υγρών θέλει νερό για να υποχωρήσει. Δύο λίτρα θα ήταν πολύ χρήσιμο να πίνεις καθημερινά. Το νερό είναι ο Νο1 φυσικός λιποδιαλύτης. Καθαρίζει τα νεφρά κι απομακρύνει το νάτριο. Ενυδατώνεσαι επιπλέον με αφεψήματα και πράσινους χυμούς.

Advertisements

Επένδυσε σε ένα συμπλήρωμα μαγνησίου

Το μαγνήσιο δεν ηρεμεί μόνο τα εσωτερικά μας όργανα, αλλά μειώνει παράλληλα και τη δράση των ορμονών που οδηγούν αυτό το τρισκατάρατο φούσκωμα πριν την περίοδό σου.

Αύξησε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν κάλιο

 Μπανάνα, πορτοκάλι, πεπόνι, ανανάς, ξηροί καρποί, σπανάκι ξηροί καρποί είναι μερικά από τα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο.

Κάνε ήπια αερόβια

Η ακινησία είναι η καλύτερη φίλη της αερόβιας. Τις αντιμετωπίζεις και τις δύο, μαζί με τα δεινά που σου προκαλούν, βγαίνοντας για έναν μεγάλο περίπατο με σταθερή ταχύτητα. Το τρέξιμο επίσης λειτουργεί εξίσου λυτρωτικά, όπως άλλωστε και κάθε μορφή άσκησης. Ωστόσο, η αερόβια ειδικά αποτρέπει τη συσσώρευση τοξινών τοπικά στο σώμα. Πιλάτες και γιόγκα, επίσης καλές επιλογές γι’ αυτό που συζητάμε εδώ.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα