Μην χασετε

Η επιστήμη αποκαλύπτει τον μοναδικό άνθρωπο από τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να ζητήσουμε συγγνώμη

«Μα είναι ποτέ δυνατόν να υπάρχει έστω και ένας συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου που δεν αξίζει τη συγγνώμη μας», θα σκεφτεί κανείς.

Σύμφωνα με την επιστήμη, είναι. Και υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό.

Αυτό ακριβώς υποστηρίζει η ειδικός σε θέματα σχέσεων και συγγραφέας του βιβλίου «Living Successfully with Screwed-Up People», Elizabeth B. Brown, η οποία με αφορμή την ανάλυση συμπεριφοράς των τοξικών ανθρώπων τόνισε πως μιλάμε για προσωπικότητες στις οποίες δεν θα πρέπει ποτέ να εκφράσουμε τη μετάνοιά μας για κάτι μέσω της συγγνώμης.

Τουλάχιστον όχι αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία.

Advertisements

Ποιοι άνθρωποι, όμως, χαρακτηρίζονται ως τοξικοί; Πρόκειται για άτομα που έχουν την τάση να «τρώνε» την ενέργεια των γύρω τους, να μας πιέζουν αφόρητα σε συναισθηματικό επίπεδο, να μειώνουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας, καταλήγοντας εντέλει να κάνουν μεγάλο κακό στη συναισθηματικά μας ισορροπία.

Κυρίως σε ό,τι αφορά στις προσωπικές μας σχέσεις –φιλικές ή ερwτικές- ένας τοξικός άνθρωπος αποδεικνύεται τρομερά χειριστικός, με αποτέλεσμα να μας πηγαίνει πίσω.

Μιλάμε για ανθρώπους που αδυνατούν να μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε και μας γεμίζουν πάσης φύσεως ανασφάλεια, προκαλώντας μας ενοχές όταν δεν ακολουθούμε τις δικές του υποδείξεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η λέξη «συγγνώμη» στη δική τους περίπτωση είναι απαγορευτική.

Ο λόγος; Σύμφωνα με τη Brown, ο τοξικός άνθρωπος ικανοποιείται όταν μας δημιουργεί αισθήματα ενοχής.

Έτσι, μια δική μας συγγνώμη πιθανότητα θα τον οδηγήσει σε ακόμα πιο σκληρές συμπεριφορές με θύματα εμάς τους ίδιους. Και πάντα με τον ίδιο στόχο: Τα αισθήματα ενοχής και ακόμα μία απολογία.

Advertisements

Η ειδικός, πάντως, δεν παραλείπει να τονίσει τη σημασία του να απομακρύνουμε από τη ζωή μας ανθρώπους που με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο δεν μας κάνουν να αισθανόμαστε ωραία.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα