Μην χασετε

Αυτός είναι ο μόνος υδατάνθρακας, από τον οποίο μπορείς να φας όσο θέλεις

Όταν ακολουθείς μία συγκεκριμένη διατροφή στην οποία προσπαθείς να χάσεις κιλά, σου έχουν σίγουρα πει πως πρέπει να αποφεύγεις τους υδατάνθρακες. Κάτι που είναι και απόλυτα λογικό, αφού ως επί των πλείστων χρειάζεσαι πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Κι όμως υπάρχει ένας υδατάνθρακας, από τον οποίο μπορείς να τρως όσο θέλεις, ακόμη κι αν κάνεις μία ισορροπημένη διατροφή.

Φυσικά αναφερόμαστε στην ολική άλεση, η οποία είναι σημαντικό κομμάτι οποιασδήποτε ισορροπημένης διατροφής, χάρη στις θρεπτικές ουσίες που περιέχει και στην ικανότητα να σε κρατούν χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια, η ολική άλεση είναι από τους πιο υγιεινούς υδατάνθρακες.

Οι υδατάνθρακες έχουν μία κακή φήμη, καθώς θεωρείται ως ο παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει μία διάκριση μεταξύ της ολικής άλεσης και των καθαρών υδατανθράκων. Τα τρόφιμα όπως το άσπρο ρύζι και το άσπρο ψωμί είναι γνωστά ως «απογυμνωμένοι υδατάνθρακες», που σημαίνει ότι τα θρεπτικά συστατικά των υδατανθράκων (το ινώδες εξωτερικό κέλυφος και ο πλούσιος σε βιταμίνες και μέταλλα πυρήνας) περνούν μέσα από μια διαδικασία εξευγενισμού για να παράγουν το απαλό λευκό ψωμί και το λείο λευκό ρύζι που όλοι γνωρίζουμε. Το επεξεργασμένο αποτέλεσμα χωνεύεται πιο γρήγορα από τον οργανισμό και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ζάχαρη, προκαλώντας την αύξηση βάρους που συχνά σχετίζεται με τους υδατάνθρακες.

Οτιδήποτε είναι ολικής αλέσεως, δηλαδή που δεν έχει τεθεί σε διαδικασία εξευγενισμού είναι οι υδατάνθρακες που μπορούν να συμπεριληφθούν σε μια υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με διαιτολόγους. Το κλειδί για την υγιεινή διατροφή είναι μια ισορροπημένη διατροφή, που περιέχει φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και λίπη. Αυτό αυτόματα αποκλείει τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες, το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που συχνά περιέχουν υπερβολικές ποσότητες προστιθέμενης ζάχαρης.

Advertisements

Το σώμα σου θα χωνέψει αργά ένα ισορροπημένο γεύμα που αποτελείται από δημητριακά ολικής αλέσεως, φυτικές ίνες και λαχανικά και θα σε κρατήσει χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, όταν θες πολύ να φας ζυμαρικά ή ένα σάντουιτς, μην φοβηθείς τους υδατάνθρακες που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα, απλά φρόντισε να είναι ολικής αλέσεως.

πηγή

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα