Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών.

Παράλληλα, συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί στον διαβήτη τύπου 2.

Η ημερήσια προτεινόμενη ποσότητα για τους ενήλικες ανέρχεται στα 1.000mg.

Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή δεν σας αρέσουν τα γαλακτοκομικά, δείτε από ποιες άλλες πηγές μπορείτε να πάρετε το πολύτιμο στοιχείο.

Μην ξεχνάτε ότι για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου είναι απαραίτητη η βιταμίνη D.

Λευκά φασόλια:

Ένα φλιτζάνι δίνει περίπου 190mg ασβεστίου. Είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο.

Σολομός:

Μισή κονσέρβα δίνει περίπου 230mg ασβεστίου. Το ασβέστιο βρίσκεται στο κόκκαλο του σολομού, το οποίο πρέπει να καταναλώνεται μαζί με τη σάρκα του ψαριού. Η διαδικασία επεξεργασίας του σολομού μαλακώνει το κόκαλο και διευκολύνει την κατάποση χωρίς να αλλοιώνει τη γεύση του.

Σαρδέλες:

Οι 7 σαρδέλες δίνουν περίπου 320mg ασβεστίου. Είναι επίσης πλούσιες σε ωφέλιμα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D.

  Τι ώρα να τρώμε το βραδινό γεύμα για να μην αυξηθεί το λίπος μας και το σακχάρο στο αίμα

Αποξηραμένα σύκα:

Τα 8 σύκα δίνουν περίπου 110mg ασβεστίου, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Κέιλ ή λαχανίδα:

Τα δύο φλιτζάνια δίνουν 190mg ασβεστίου και πολλά αντιοξειδωτικά.

Μαυρομάτικα φασόλια:

Μισό φλιτζάνι δίνει περίπου 185 mg ασβεστίου, κάλιο και φολικό οξύ.

Αμύγδαλα:

Τα 20 αμύγδαλα δίνουν περίπου 70 mg ασβεστίου. Περιέχουν επίσης κάλιο, βιταμίνη Ε και σίδηρο.

Πορτοκάλι:

Ένα μέτριο πορτοκάλι δίνει περίπου 65mg ασβεστίου και βιταμίνη C.

onmed.gr