Το σύντομο πρόγραμμα που υπόσχεται να αλλάξει το σώμα σας σε ελάχιστο χρόνο, αρκεί να τα βγάλετε πέρα.
«Fit σε τέσσερα λεπτά!»
Η δήλωση αυτή μοιάζει κίτρινος τίτλος περιοδικού
ή δήλωση κάποιου ειδήμονα, από αυτούς που κατά κόρον βγαίνουν σε μεσημεριανές εκπομπές. Ωστόσο, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, αυτό υπόσχεται να κάνει το πρωτόκολλο Tabata. Αν δεν ξέρετε τι είναι αυτό, εμείς σας το παρουσιάζουμε σε 6 ερωτήσεις.
Τι είναι;
Η τεχνική πήρε το όνομά της από τον δημιουργό της, τον ιάπωνα ερευνητή δρ. Izumi Tabata. Είναι μια μέθοδος ολιγόλεπτης γυμναστικής σε πολύ έντονους ρυθμούς ή διαφορετικά ένα σύντομο πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης όπου περίοδοι έντονης άσκησης εναλλάσσονται με σύντομες περιόδους ξεκούρασης. Στην πράξη πρόκειται για 4΄ έντονης διαλειμματικής γυμναστικής που χωρίζονται σε 8 σετ. Κάθε σετ περιλαμβάνει 20΄΄ άσκησης και 10΄΄ ανάπαυσης.
Ποιος είναι ο στόχος του;
Το να κάψετε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος σε μικρό διάστημα, να βελτιώσετε την αναερόβια ικανότητά σας (η ικανότητα να ασκείστε σε μέγιστη ένταση, αλλά για λίγο) και να αυξήσετε τη μυϊκή αντοχή σας. Η έντονη προσπάθεια που καταβάλλετε μέσα στα λίγα αυτά λεπτά κάνει την καρδιά να δουλεύει καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και μετά το τέλος του. Έξτρα κέρδος, λοιπόν, το γεγονός ότι καίτε περισσότερες θερμίδες, τονώνοντας τον μεταβολισμό σας.
Ποιος μπορεί να κάνει Tabata;
Όποιος θέλει να κάψει πιο γρήγορα λίπος και θερμίδες και να βελτιώσει τις γυμναστικές του επιδόσεις. Το «κλειδί» σε μια πετυχημένη συνεδρία Tabata είναι να μπορέσετε να πιάσετε υψηλά επίπεδα έντασης σε μικρό διάστημα. Αν, λοιπόν, είστε υγιής και ασκείστε, δεν θα έχετε μεγάλη δυσκολία στο να ξεκινήσετε.
Τι πρέπει να προσέχω;
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα έντονη μορφή άσκησης, γι’ αυτό καλό είναι να έχετε στον νου σας μερικά πράγματα:
* Το μέγιστο των δυνάμεων κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό, γι’ αυτό αν νιώσετε αδιαθεσία πρέπει να σταματήσετε.
* Αν είστε αρχάριοι ή έχετε καιρό να ασκηθείτε, καλό είναι να ξεκινήσετε με αργό ρυθμό και ίσως χρειαστούν κάποιες παραλλαγές του προγράμματος (π.χ. λιγότερη ένταση στην άσκηση και μεγαλύτερα διαλείμματα).
* Πριν ξεκινήσετε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. υψηλή πίεση, καρδιαγγειακά προβλήματα) και οι έγκυες γυναίκες χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ίσως να μην μπορέσουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη των ειδικών (γιατρού, γυμναστή) κρίνεται απαραίτητη.
Τι χρειάζομαι;
Πέρα από φόρμα, αθλητικά παπούτσια, μια πετσέτα και ένα μπουκαλάκι νερό, καλό είναι να έχετε μαζί σας και ένα χρονόμετρο, γιατί λόγω της έντασης είναι δύσκολο να κρατάτε χρόνο από μέσα σας.
Aντικαθιστά το πρόγραμμά μου;
Αν και τα οφέλη του πρωτοκόλλου είναι σαφή, η μέθοδος είναι καλύτερα να αποτελεί προσθήκη στο υπάρχον πρόγραμμά σας και όχι να το αντικαταστήσει. Η υψηλής έντασης άσκηση, αν γίνεται μόνη της, έχει περιορισμένα οφέλη, αφού μπορεί να αποκτήσετε καλή φυσική κατάσταση και να δυναμώσετε το μυϊκό σας σύστημα, αλλά η γενική αντοχή θα μείνει πίσω. Κάθε είδος άσκησης έχει τα οφέλη του, γι’ αυτό χρειάζεται ποικιλία. Ο συνδυασμός του συγκεκριμένου προγράμματος με άλλες ασκήσεις (αερόβιες και αναερόβιες) θα δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ενδεικτικές ασκήσεις
1 Ημικάθισμα: Λυγίστε τα γόνατα, φροντίζοντας να μην ξεπεράσουν το ύψος των δαχτύλων των ποδιών, και κρατάτε την πλάτη ίσια σε όλη τη διάρκεια της επανάληψης.
2 «Αεροπορίες»: Πιέστε δυνατά τις παλάμες στο πάτωμα και δώστε ώθηση στα πόδια σας προς τα πίσω (θέση push-ups). Χαμηλώστε το στήθος προς το πάτωμα και αναπηδήστε φέρνοντας πάλι τα πόδια μπροστά. Ανασηκωθείτε με αναπήδηση και χτυπήστε ένα παλαμάκι πάνω από το κεφάλι.
3 Σκοινάκι.
4 Άσκηση ορειβάτη: Πάρτε τη θέση «σανίδα» με τα χέρια σας στο ύψος του στήθους και λίγο πιο έξω από το πλάτος των ώμων, τα πόδια τεντωμένα και τα γόνατα ενωμένα. Λυγίστε το δεξί γόνατο και φέρτε το προς το δεξί χέρι, κρατώντας το αριστερό πόδι τεντωμένο. Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε την ίδια κίνηση με το αριστερό πόδι.
Σημ.: Κάντε κάθε άσκηση για 20˝, και συνεχίστε με 10˝ διάλειμμα. Το σύνολο είναι 2´, άρα εκτελούμε ένα ακόμη πέρασμα των ασκήσεων για να συμπληρωθεί το τετράλεπτο.
Επειδή σε κάθε συνεδρία πρέπει να καταβάλλετε μέγιστη προσπάθεια, το πρόγραμμα δεν γίνεται ποτέ ευκολότερο.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΝΙΑΔΗ, καθηγητή Φυσικής Αγωγής.
vita.gr