Μην χασετε

Τα πάντα για τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο

Η σύγχρονη γυναίκα λόγω πολλών κοινωνικών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, συχνά αμελεί τον προληπτικό έλεγχο της υγείας της εις βάρος της ποιότητας ζωής της.

Οι σύγχρονες γυναίκες πέρα από τα παραπάνω είναι επιφορτισμένες και με τις υποχρεώσεις της μητρότητας και για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μεριμνούν ιδιαίτερα για τον προληπτικό έλεγχο της υγείας τους.

Σημαντικό κομμάτι του προληπτικού ελέγχου για κάθε γυναίκα αποτελεί το κομμάτι των γυναικολογικών εξετάσεων, που θα πρέπει να γνωρίζει και να επαναλαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Γυναικολόγου, που την παρακολουθεί.

Στα πλαίσια του Προληπτικού Γυναικολογικού Ελέγχου οι παρακάτω τρείς είναι οι εξετάσεις που πρέπει να γνωρίζει και να επαναλαμβάνει κάθε γυναίκα:

Advertisements

Τεστ Παπανικολάου: τι περιλαμβάνει η εξέταση και γιατί γίνεται;
Το τεστ Παπανικολάου (Test Pap – κυτταρολογική εξέταση επιχρισμάτων από τον ένδο- και έξω-τράχηλο κατά Παπανικολάου) είναι μια εξέταση ρουτίνας, την οποία πρέπει να πραγματοποιήσουν όλες οι γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής (ή την ηλικία των 18 ετών) και κατόπιν σε ετήσια βάση.

Αποτελεί μια από τις εξετάσεις ρουτίνας και screening για τον καρκίνο του τραχήλου (όπως η μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού), που εμφανίζονται σήμερα με σκοπό την εντόπιση πιθανών παθολογικών κυττάρων η μη φυσιολογικών κυττάρων πάνω στον τράχηλο και παράλληλα, αποτελεί την πρώτη γραμμή εντόπισης του ιού HPV, ο οποίος πλέον τείνει να αποκτήσει εικόνα επιδημίας, αφού αγγίζει πάνω από 40 με 45% του γυναικείου πληθυσμού σήμερα.

Οι μορφολογικές αλλοιώσεις που παρατηρούνται κατά την κυτταρολογική εξέταση (Test Pap), μπορεί να αποτελέσουν ενδείξεις μόλυνσης από τον ιό HPV.

Το τεστ Παπανικολάου ως μέθοδος δεν έχει μεγάλη ευαισθησία, δεδομένου ότι αφενός είναι υποκειμενική και αφετέρου ο ιός HPV είναι δυνατόν να μην έχει προκαλέσει ακόμη βλάβες στα κύτταρα (πολύ συχνά).

Επιπλέον, πέρα από τον εντοπισμό τυχόν παθολογικών ή μη φυσιολογικών κυττάρων στον τράχηλο και στον ενδοτραχηλο της γυναίκας με το τεστ Παπανικολάου μπορούμε να εντοπίσουμε ελαφριές κολπίτιδες, τραχηλίτιδες η πιθανές μυκητιασικές μολύνσεις. Αυτό, όμως, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τα τελευταία χρονιά και αποτελεί ένα επιστημονικό προβληματισμό τόσο για τους ιατρούς όσο και για τις ασθενείς, αποτελεί ο ιός HPV.

Advertisements

Ο προληπτικός έλεγχος με Test Pap, κολποσκόπηση και DNA τυποποίηση του ιού είναι τα όπλα που σήμερα διαθέτουμε για την πρόληψη των συνεπειών από τη μόλυνση του ιού HPV.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν μορφές μόλυνσης που πρέπει απλώς να παρακολουθούνται (διαγνωσμένη απλή HPV μόλυνση, η ελαφρού βαθμού δυσπλασία) και μορφές που πρέπει να θεραπεύονται (υψηλού βαθμού δυσπλασία).

Η λήψη του Test Pap πρέπει γίνεται από τον γυναικολόγο που παρακολουθεί κάποια γυναίκα, ο οποίος έχει την εκπαίδευση και την εμπειρία να αναγνωρίσει και να διαγνώσει άλλες παρακείμενες παθολογικές καταστάσεις και όχι από κυτταρολόγο ή παραϊατρικό προσωπικό σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο. Αν ο γυναικολόγος το κρίνει απαραίτητο από το αποτέλεσμα του Test Pap, ο τράχηλος μπορεί να ελεγχθεί με κολποσκόπηση για τον καλύτερο έλεγχο της παθολογίας που έχει εντοπιστεί.

Έλεγχος Μαστών: τι περιλαμβάνει η εξέταση
Ένας προληπτικός έλεγχος που μπορεί να κάνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μόνη της κάθε γυναίκα είναι η αυτοεξέταση μαστών. Ο γυναικολόγος μπορεί να της διδάξει τον σωστό τρόπο αυτοεξέτασης προκειμένου να μάθει να ελέγχει το στήθος της και με την ψηλάφηση κάποιου μορφώματος να απευθυνθεί αμέσως στον γυναικολόγο της. Σε κάθε τακτική επίσκεψη στον Γυναικολόγο της μπορεί να ζητά από τον Ιατρό της να εξετάσει και ο ίδιος το στήθος της προκειμένου να ελέγξει και ο ίδιος ότι δεν υπάρχει κάτι το παθολογικό. Στην ηλικία των 35 ετών θα πρέπει κάθε γυναίκα να κάνει την πρώτη της ψηφιακή μαστογραφία και τον πρώτο της υπερηχογράφημα μαστών, εξετάσεις τις οποίες θα χρησιμοποιήσει στην συνέχεια σαν εξετάσεις αναφοράς. Η Ψηφιακή Μαστογραφία και το Υπερηχογράφημα Μαστών θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 35 ετών και ανάλογα με το ιστορικό κάθε γυναίκας.

Διακολπικό έγχρωμο υπερηχογράφημα και Doppler μήτρας και ωοθηκών
Ο έλεγχος των μαστών και το test Pap πρέπει να συμπληρώνονται πάντα από διακολπικό έγχρωμο υπερηχογράφημα  και Doppler μήτρας και ωοθηκών, στα πλαίσια του τακτικού προληπτικού ελέγχου. Με την βοήθεια των υπερήχων ένας έμπειρος γυναικολόγος μπορεί να απεικονίσει και να αναγνωρίσει αλλαγές στην μορφολογία της μήτρας (π.χ. πολύποδες, ινομυώματα) αλλά και στις ωοθήκες (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες, κύστη ωοθηκών). Ο έγχρωμος υπέρηχος ενδείκνυται σαν screening test για αναγνώριση νεοπλαστικών μορφωμάτων στις ωοθήκες. Μπορεί να θεωρηθεί σαν test Pap ωοθηκών, μιας και ο καρκίνος των ωοθηκών μολονότι λιγότερο συχνός από τον καρκίνο του τραχήλου προκαλεί μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων. Αυτό γιατί γίνεται αργότερα αντιληπτός κλινικά, γεγονός που μπορεί να το αντιστρέψει η χρήση έγχρωμου υπέρηχου ωοθηκών.

Με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση τυχόν παθολογίας, η γυναίκα αφενός μεν προστατεύει την γονιμότητά της, αφετέρου δε προλαμβάνει καταστάσεις που μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στην ποιότητα ζωής της, αλλά και στην υγεία της.

mylady.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα