Γιατροί από ολόκληρο τον κόσμο συμφωνούν πως ο σωστός ύπνος είναι το άλφα και το ωμέγα για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου μας και συνεπώς του οργανισμού μας στο σύνολό του.
Το να μην κοιμόμαστε σωστά αποδεδειγμένα προκαλεί μία σειρά αρνητικών καταστάσεων που με τη σειρά τους είναι σε θέση να μας οδηγήσουν στα πρόθυρα της ψυχικής και σωματικής εξάντλησης.
Τι θα πει, όμως, «κοιμάμαι σωστά»;
Βάσει επιστημονικών ερευνών, κρίνεται αναγκαίο να συμπληρώνουμε τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ, κατά τη διάρκεια του οποίου ο εγκέφαλός μας δεν θα δέχεται ερεθίσματα ικανά να διαταράξουν την ηρεμία του. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να αποβάλλουμε τα αρνητικά συναισθήματα, όπως λόγου χάρη τη συναισθηματική ένταση και το άγχος- προκειμένου να χαλαρώσουμε πλήρως και να απολαύσουμε την ξεκούρασή μας στο έπακρο.
Πόσο σίγουρη είσαι μετά από όλα αυτά πως εξασφαλίζεις στον εαυτό σου τις συνθήκες ύπνου που του αξίζουν; Μήπως ανήκεις κι εσύ στο 26,5% που εν γνώσει τους καταστρέφουν τον ύπνο τους;
Σύμφωνα με έρευνα του Villanova University για την οποία χρησιμοποιήθηκε δείγμα 372 φοιτητών, ένα trend που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ευθύνεται για την κακή ποιότητα ύπνου μεγάλης μερίδας νέων κυρίως ανθρώπων. Πρόκειται για το λεγόμενο «sleep texting», τη συνήθεια δηλαδή να ασχολούμαστε με το κινητό μας τηλέφωνο ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου μας!
Πολλοί άνθρωποι τείνουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη συσκευή τους ακόμα και όταν βρίσκονται στο κρεβάτι τους, με αποτέλεσμα να μην αφήνουν το σώμα και τον εγκέφαλό τους να χαλαρώσει όπως θα έπρεπε.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμα και για περιπτώσεις κατά τις οποίες οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων ξυπνούν για να απαντήσουν σε κάποιο μήνυμα, με το 72% αυτών να μην θυμούνται καν πως έστειλαν μήνυμα κατά την διάρκεια του ύπνου τους, καθώς όλα συνέβησαν μηχανικά! Το 25% όσων θυμόντουσαν πως κάτι έστειλαν, δεν μπορούν να θυμηθούν τι ακριβώς.
«Η απώλεια μνήμης δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει καθώς όταν οι άνθρωποι ξυπνούν μετά από κάποια λεπτά ύπνου είναι αδύνατο να ανακαλέσουν τα τελευταία λεπτά πριν αποκοιμηθούμε», αναφέρει η επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας, Elizabeth Dowdell.
Τονίζεται, πάντως, πως πρόκειται για μία ιδιαιτέρως ανησυχητική τάση που οδηγεί σε τρομερή εξάντληση με την πάροδο του χρόνου.