Μην χασετε

Ψείρες : Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Οι μικροσκοπικές λευκές κηλίδες στα μαλλιά του παιδιού σας είναι αρκετό για να σας προκαλέσουν πανικό. Αμέσως ψάχνετε να δείτε αν αυτό που βλέπετε είναι ψείρες, οι οποίες συνηθίζουν να εμφανίζονται στα κεφάλια των παιδιών που πάνε σχολείο.

Advertisements

Τι είναι οι ψείρες;

Οι ψείρες είναι μικροσκοπικά έντομα με έξι πόδια που προσκολλώνται στο τριχωτό της κεφαλής και τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Κάθε ψείρα έχει περίπου το μέγεθος ενός σπόρου σουσαμιού και μπορεί να είναι δύσκολος ο εντοπισμός της. Τα αυγά της είναι συνήθως πάνω στις τρίχες και μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Οι ψείρες εμφανίζονται πιο συχνά σε μικρά παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο ή δημοτικό σχολείο. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας παίζουν συχνά μαζί και έρχονται σε πιο στενή επαφή σε σχέση με τους ενήλικες, για αυτό και αν ένα παιδάκι έχει ψείρες κολλάει πολύ εύκολα και τα υπόλοιπα. Επίσης, αυτά τα έντομα μπορούν να επιβιώσουν για σύντομο χρονικό διάστημα στα αντικείμενα, όπως σε μια βούρτσα μαλλιών, και να μεταφερθούν στο άτομο. Οι ψείρες δεν μπορούν να πετάξουν από το ένα κεφάλι στο άλλο, κολλάνε μόνο με στενή επαφή.

Παρόλο που είναι μικρές, είναι ορατές με γυμνό μάτι και μπορεί να έχουν λευκό, καφέ ή σκούρο γκρι χρώμα. Αν προσπαθήσετε να τις βγάλετε με το χέρι είναι αρκετά δύσκολο, γι αυτό και πλέον έχουν βγει ειδικά σαμπουάν που τις σκοτώνουν. Επίσης, σε πολλά παιδιά οι ψείρες δεν προκαλούν καμιά ενόχληση. Τα συμπτώματα με πιο κοινό τη φαγούρα μπορεί να ξεκινήσουν μετά από εβδομάδες ή μήνες. Γι αυτό και όταν στείλετε για πρώτη φορά το μικρό σας στον παιδικό ή στο σχολείο, τον πρώτο καιρό πρέπει να είστε αρκετά παρατηρητικοί ό,τι αφορά το τριχωτό της κεφαλής του.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ψείρες δεν θα φύγουν από μόνες τους. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει προσβληθεί, τότε καλέστε τον παιδίατρο για επιβεβαίωση, ειδοποιείστε το σχολείο ώστε να ελέγξει όλους τους μαθητές και εξετάστε όλα τα μέλη της οικογένειας. Επίσης, αγοράστε το κατάλληλο φάρμακο που θα διώξει τις ψείρες και πριν το χρησιμοποιήσετε διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες, για τη σωστή εφαρμογή. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε και μια δεύτερη θεραπεία 9 με 10 μέρες αργότερα, αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Αν και οι ψείρες δεν επιζούν πολύ στα αντικείμενα, καλό είναι να πλύνετε τα ρούχα που φορούσε το παιδί σας τις τελευταίες 48 ώρες και αν το μικρό σας κοιμάται με ένα αγαπημένο παιχνίδι, να το βάλετε και αυτό στο ζεστό νερό για 30 λεπτά. Πρέπει να σημειωθεί ότι, μερικοί γονείς ισχυρίζονται ότι το ξύδι μπορεί να διώξει τις ψείρες, όμως δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό.

Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ψείρες δεν είναι μια μάστιγα των κατώτερων τάξεων, ούτε ένα σημάδι κακής υγιεινής. Επηρεάζουν τα παιδιά ανεξαρτήτους εισοδήματος και καθαριότητας. Τα καλά νέα είναι ότι δεν μεταφέρουν ασθένειες και με τη κατάλληλη θεραπεία θα εξαφανιστούν.

jenny.gr

Advertisements
Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα