Εμπιστευτείτε-Αναθέστε-Επιβραβεύστε

Αν ο γιος στερείται αυτοπεποίθησης, τότε ίσως χρειάζεται να του δείξετε περισσότερη εμπιστοσύνη. Αναθέστε του ευθύνες ή μικρό-δουλειές –όπως το να στρώσει το τραπέζι ή να ντυθεί μόνος του- και επαινέστε το αποτέλεσμα ακόμη κι αν δεν είναι τέλειο. Το μυστικό για να γίνει ένα παιδί πιο ενθουσιώδες, πιο παραγωγικό και πιο θαρραλέο είναι να ακούει αρκετά «μπράβο», ούτως ώστε να καταλάβει ότι είναι ικανό να κάνει πολλά περισσότερα απ’ αυτά που νομίζει.

Advertisements

Είναι απόλυτα λογικό για ένα γονιό να σπεύδει να δώσει λύσεις κι απαντήσεις σε όλα τα προβλήματα του παιδιού του. Η ανάληψη ευθυνών από το παιδί είναι όμως ένα πολύ σημαντικό θεμέλιο αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στον εαυτό του.

Μεγαλώστε ένα αγόρι με χιούμορ

Το χιούμορ έχει τη μαγική ιδιότητα να εξαφανίζει ελαττώματα. Μαθαίνοντας στο αγόρι σας να αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις με χιούμορ, θα αναθρέψετε έναν άντρα ετοιμόλογο και ευχάριστο που δεν θα διστάζει να γελάσει με τα λάθη και τις αδυναμίες του. Και –οι περισσότερες γυναίκες θα συμφωνήσουν- δεν υπάρχουν πολλά πράγματα πιο γοητευτικά σε έναν άντρα από το χιούμορ.

Γίνετε το καλό παράδειγμα

Δεν θα κουραστούμε ποτέ να το γράφουμε: τίποτα απ’ όσα ενός γονιός θέλει να γίνει το παιδί του δεν μπορεί να συμβεί, αν δεν δώσει ο ίδιος το παράδειγμα. Ένας μπαμπάς και μια μαμά εσωστρεφείς και φοβισμένοι, είναι σχεδόν αδύνατο να μεγαλώσουν ένα παιδί με αυτοεκτίμηση, που πατάει γερά στα πόδια του. Λύστε όσα ζητήματα σας εμποδίζουν να αγαπήσετε τον εαυτό σας, κάνοντας βουτιά στον εαυτό σας ή με τη βοήθεια κάποιου ειδικού και διδάξτε με τις πράξεις σας το παιδί σας να έχει αυτοπεποίθηση.

Advertisements

mama365.gr