Μην χασετε

Πώς να μεγαλώσετε ένα αγόρι με αυτοπεποίθηση

Η προσπάθεια δόμησης ενός χαρακτήρα με αυτοπεποίθηση είναι ζήτημα μείζον και διαδικασία δύσκολη, τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια.  Σε έναν κόσμο, όμως,  που – μέχρι και σήμερα!-  δεν «ανέχεται» εύκολα ευαισθησίες από τα αγόρια και τα θέλει θαρραλέους «κυνηγούς», γενναιόδωρους «κουβαλητές» και σκληρόπετσους «στυλοβάτες»,  οι γονείς οφείλουν να προσπαθήσουν να μεγαλώσουν αγόρια που νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και δεν ντρέπονται να εκφράσουν τα συναισθήματα ή τις ιδιαιτερότητές τους. Ναι, αλλά πώς;

Advertisements

Διδάξτε του να μην φοβάται να εκφράσει τα συναισθήματά του

Δεν είναι λίγοι οι ενήλικοι άντρες που είναι λιγομίλητοι, εσωστρεφείς και, σε γενικές γραμμές, αποφεύγουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Τα αγόρια συχνά μεγαλώνουν με την παλαιολιθική οδηγία να μην εκφράζουν τη θλίψη και τον πόνο τους, γεγονός που οδηγεί σε κοινωνικά ελλιπείς προσωπικότητες που δεν μοιράζονται συναισθήματα και σκέψεις. Μαθαίνοντας στο γιο σας να εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, θα τον βοηθήσετε να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί καλύτερα όλα όσα τον απασχολούν και, εν τέλει, να εξελιχθεί σε έναν σίγουρο για τον εαυτό του, επικοινωνιακό άνθρωπο.

Κάντε τον να νιώθει άνετα με την εμφάνισή του

Δεν είναι μόνο τα κορίτσια που πάσχουν από τα καταπιεστικά κοινωνικά πρότυπα περί ομορφιάς. Ένα αγόρι που είναι, φερ’ ειπείν, κοντό μπορεί να γίνει αντικείμενο χλευασμού στο σχολείο και τις πιτσιρικοπαρέες. Είναι υποχρέωση των γονιών να μάθουν στο γιο τους να αγαπά το σώμα και την εμφάνισή του, αλλά και να μπορεί με χιούμορ να παραδεχτεί και να αποδεχτεί τα ελαττώματά της. Όσο είναι μικρός, επαινέστε τα σημεία που αγαπάτε σ’ αυτόν και, όσο μεγαλώνει, βοηθήστε τον να εκφραστεί ανοιχτά για όσα τον ενοχλούν και να τα αντιμετωπίσει με θάρρος. Δεν χρειάζεται να κρύψετε ή να αποφεύγετε την αλήθεια –πείτε του, για παράδειγμα, ότι ναι, είναι κοντός, αλλά κοντός είναι και ο Tομ Κρουζ (και υπήρξε παντρεμένος με την Νικόλ Κιντμαν!).

Αναδείξτε τα ταλέντα του (όποια κι αν είναι αυτά)

Μπορεί να αδιαφορεί για το ποδόσφαιρο και να τρελαίνεται να ζωγραφίζει, μπορεί να μην είναι πολύ δυνατός, αλλά να έχει φοβερή φαντασία ή ταλέντο στη μαγειρική. Όποια κι αν είναι τα ταλέντα και οι κλίσεις του αγοριού σας, αγκαλιάστε και ενθαρρύνετέ τα. Οι γονείς οφείλουν να έχουν το νου τους, για να μην πέσουν στην παγίδα των διακρίσεων«Τι είσαι, κορίτσι και θέλεις να κάνεις χορό; Τα αγόρια δεν χορεύουν».

Δείξτε στο αγόρι σας ότι αναγνωρίζετε, εκτιμάτε και χαίρεστε την όποια του κλίση. Ένα παιδί που χαίρει της επιβράβευσης και της υποστήριξης των γονιών του, εξελίσσεται σε ένα παιδί που εμπιστεύεται και αγαπά τον εαυτό του.

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα