Μην χασετε

Πως να μάθετε στο παιδί σας να σας σέβεται

Όλοι οι γονείς θέλουν να έχουν μια καλή και αρμονική σχέση με τα παιδιά τους. Στην εμφάνιση των πρώτων εντάσεων όμως και καθώς ξεκινά η εφηβεία, προβληματίζονται με τη συμπεριφορά τους και νιώθουν ότι δεν τους σέβονται.

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ξεσπάσματα να είναι πιο συχνά και από τις δύο πλευρές, με τους γονείς να επιδεικνύουν όλο και λιγότερη υπομονή ( αλλά και ανοχή).

Αν νιώθετε κι εσείς το ίδιο, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να αντιστρέψετε την κατάσταση.

Advertisements

 

Διδάξτε τον σεβασμό μέσω της αγάπης

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε, ο σεβασμός των παιδιών για τους γονείς τους δεν είναι κάτι έμφυτος. Είναι μια αξία που πρέπει να διδαχθεί και να διαμορφωθεί από μικρή ακόμα ηλικία. Απαιτείται μάλιστα πειθαρχία αλλά και αγάπη.

Όταν η σχέση σας, βασίζεται στην αγάπη και την κατανόηση, τα παιδιά είναι βέβαιο ότι θα σας σέβονται.

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι απαραίτητο να καταλάβετε ότι υπάρχει πραγματικά έλλειψη σεβασμού. Μερικές φορές ξεχνάμε ότι και τα παιδιά είναι άνθρωποι, και όσον αφορά τα συναισθήματά τους έχουν καλές και κακές μέρες.

Εάν το παιδί σας έχει κακή διάθεση, προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του. Μιλήστε μαζί του για να καταλάβετε τι συμβαίνει. Εάν αυτό το είδος συμπεριφοράς είναι επαναλαμβανόμενο μάλλον θα πρέπει να παρέμβετε .

Advertisements

 

Γίνετε εσείς το παράδειγμα

Το κλειδί είναι να ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά του παιδιού και να είστε ένα θετικό πρότυπο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο . Απαιτεί θέληση και υπομονή για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων που προκύπτουν μεταξύ σας.

Είναι απαραίτητο να παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι στα παιδιά σας. Και δεν πρέπει ποτέ να τους απειλείτε λεκτικά .Επιπλέον, πρέπει να επιδεικνύετε ακεραιότητα και να αντιδράτε με μετρημένο τρόπο όταν τα παιδιά κάνουν λάθος.

 

 

Θέστε ξεκάθαρα όρια

Είναι πολύ σημαντικό να καθιερώνετε κανόνες συμπεριφοράς ως γονείς. Τα παιδιά πρέπει να κατανοούν ξεκάθαρα τι είδους συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και ανεπιθύμητη και ότι εφόσον ξεπεράσουν τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες.Από πλευράς σας θα πρέπει να τηρείτε τα όρια αλλά και τις συνέπειες. Αν κάνετε εξαιρέσεις, χάνετε την αξιοπιστία σας και δημιουργείτε προηγούμενο.

Οι συνέπειες δεν χρειάζεται να είναι μια μορφή εκδίκησης ή τιμωρίας. Πρέπει να βρείτε έναν τρόπο για να μεταδώσετε ότι τέτοιες πράξεις έχουν αντίκτυπο.
Προσπαθήστε πάντα να είστε παρόντες και διαθέσιμοι για τα παιδιά σας. Ρωτήστε τους για τα συναισθήματά τους και εκφράστε και τα δικά σας συναισθήματα. Προσπαθήστε να διαπραγματευτείτε και να συζητήσετε όταν διαφωνείτε σε κάτι.

Advertisements

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα