Μην χασετε

Πως μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά να συγχωρούν

Πρόσφατη μελέτη προτείνει ότι μαθαίνοντας στα παιδιά να κατανοούν τις απόψεις των άλλων θα μπορούσαμε να τα βοηθήσουμε να συγχωρούν πιο εύκολα, εξοικειώνοντάς τα με την έννοια της συγχώρεσης. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η διδασκαλία των παιδιών να ζητούν ειλικρινή συγγνώμη μπορεί να τα βοηθήσει να λάβουν συγχώρεση από τους άλλους.

Πώς συγχωρούν τα παιδιά;

«Η συγχώρεση είναι σημαντική σε παιδιά και ενήλικες για την αποκατάσταση των σχέσεων και τον περιορισμό των μελλοντικών συγκρούσεων», επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αλλά δεν γνωρίζαμε πολλά για το τι κάνει τα παιδιά πιο πιθανό να συγχωρούν τους άλλους, ιδιαίτερα από την πρώιμη παιδική ηλικία έως την εφηβεία. Αυτό θέλαμε να εξερευνήσουμε με τη μελέτη μας» αναφέρει η ίδια.

 

Τρία ήταν τα κύρια ευρήματα της μελέτης.

Advertisements

Πρώτον, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να συγχωρήσουν κάποιον εάν έχουν ζητήσει συγγνώμη. Δεύτερον, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να συγχωρήσουν άτομα που είναι «ομαδικά». Τρίτον, όσο πιο προηγμένες είναι οι δεξιότητες της «Θεωρίας του Νου» ενός παιδιού, τόσο πιο πιθανό είναι να συγχωρήσει τους άλλους.

Η θεωρία του νου περιλαμβάνει την ικανότητα να κατανοείτε ότι οι πεποιθήσεις, οι προθέσεις και οι επιθυμίες κάποιου άλλου είναι διαφορετικές από τις δικές σας.

Βρήκαμε ότι τα παιδιά έχουν εξελιγμένες ικανότητες να συγχωρούν τους άλλους, λένε οι ερευνητές. Τα παιδιά είναι ικανά να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με τους άλλους και συνήθως ενδιαφέρονται να το κάνουν.

 

Advertisements

 

Που να εστιάσετε

Οι ερευνητές εντόπισαν δύο πράγματα στα οποία οι γονείς και οι δάσκαλοι μπορεί να θέλουν να επικεντρωθούν σε σχέση με τη συγχώρεση.

Το ένα είναι να βοηθάτε τα παιδιά να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να ζητούν συγγνώμη με ουσιαστικό τρόπο. Τα παιδιά είναι ικανά να διακρίνουν μια ανειλικρινή συγγνώμη και η ανειλικρινής συγγνώμη δεν συμβάλλει στην ενθάρρυνση της συγχώρεσης.

Η συγγνώμη πρέπει να κάνει σαφές ότι κάποιος καταλαβαίνει γιατί αυτό που έκανε ήταν λάθος. Αυτό, με τη σειρά του, κάνει τα άλλα παιδιά πιο πιθανό να τους δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία.

To δεύτερο που θέλετε να εστιάσετε είναι να βοηθήσετε τα παιδιά να κατανοήσουν τις προοπτικές άλλων ανθρώπων, ακόμα κι αν είναι διαφορετικοί από εσάς ή τα ίδια.

 

ΠΗΓΗ

 

Advertisements

 

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα