Μην χασετε

Πως να καθαρίσετε τις κεραμικές εστίες της κουζίνας

Οι καθαρές κεραμικές εστίες, δίνουν μια ευχάριστη αίσθηση φρεσκάδας σε κάθε κουζίνα. Πολλές φορές – ιδιαίτερα όταν τις παραμελούμε – οι λεκέδες και τα στίγματα πάνω τους, μπορούν να καταστρέψουν την συνολοκή εικόνα της κουζίνας μας.

Ο καθαρισμός τους είναι μια δουλειά που συνήθως την αναβάλουμε, όμως τελικά, είναι μια αρκετά εύκολη διαδικασία, αρκεί να ακολουθήσετε μερικά πολύ απλά βήματα.

ΒΗΜΑ 1°: Τι θα χρειαστείτε
Για να καθαρίσετε το γυαλί των εστιών σας, θα προμηθευτείτε κάποια προϊόντα καθαρισμού που θα τα χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο για την κουζίνα σας. Αυτά λοιπόν είναι: ένα σφουγγάρι, ένα κομμάτι μαλακό ύφασμα, χαρτί κουζίνας, σαπούνι για τα πιάτα, ξίδι, και μια ειδική ξύστρα που είναι κατάλληλη φια το γιαλί των κεραμικών εστιών.

ΒΗΜΑ 2°: Καθημερινή καθαριότητα
Πριν ξεκινήσετε το καθάρισμα, θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθείτε ότι οι κεραμικές σας εστίες έχουν τελειώς κρυώσει. Μ’ ένα υγρό πανί ή σφουγγάρι σαπουνίστετες, για να τις καθαρίσετε από τα υπολοίματα φαγητού που έχουν πεταχτεί από το μαγείρεμα. Ξεπλύνετε τες καλά και χρησιμοποιήστε μια χαρτοπετσέτα ή ένα μαλακό πανί για να τις στεγνώσετε. Η καθημερινή φροντίδα εγγυάται ότι η κουζίνα σας θα φαίνεται πεντακάθαρη ανά πάσα στιγμή.

Advertisements

ΒΗΜΑ 3°: Τα λίπη και οι λεκέδες
Για να καθαρίσετε τα λίπη και τις μουτζούρες, περάστε τες με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε σαπουνάδα από σαπούνι πιάτων. Εάν είναι πολύ βρώμικες, μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία και για δεύτερη φορά. Ξεπλύνετε το γιαλί με ένα καθαρό, υγρό πανί και να χρησιμοποιήσετε ένα χαρτί κουζίνας για να στεγνώσετε εντελώς την επιφάνεια. Οι λεκέδες που μπορεί να μείνουν από τα άλατα του νερού, μπορούν εύκολα να καθαριστούν αν περάσετε την επιφάνεια με χαρτί κουζίνας ποτισμένο με ξύδι. Στα super market θα βρείτε υλικά καθαρισμού για κεραμικές εστίες. Χρησιμοποιώντας όμως απλά ζαπούνι πιάτων και μετά ξύδι, η υγεία σας θα κυνδυνεύει λιγότερο.

ΒΗΜΑ 4°: Καμένα κατάλοιπαkatharismos_keramikon_estion
Οι λεκέδες από τα καμένα λίπη, πρέπει να καθαρίζονται αμέσως. Αφού λοιπόν σβήσετε την κουζίνα σας, απομακρύνετε τα μαγειρικα σας σκεύη. Μην χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά, όπως συρμάτινα σφουγγαράκια γιατί θα γρατσουνίσετε την επιφάνεια του γυαλιού και θα αφήσετε σημάδια. Χρησιμοποιήστε μια ειδική ξύστρα που μπορείτε να αγορασετε σε ένα κατάστημα που πουλάει υλικά καθαρισμού ή στο super market, φροντίζοντας να βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλη για το γυαλί των κεραμικών εστιών. Ξύστε τα καμένα λίπη με λίγη πίεση σε γωνία 45°. Αφού απομακρύνετε όλα τα στίγματα, σαπουνίστε καλά την επιφάνεια, ξεπλύντε την και σκουπίστε την με στεγνό μαλακό πανί.

ΒΗΜΑ 5°: Καθαρισμός του πλαισίου
Για να καθαρίσετε το λάστιχο γύρω-γύρω από τις άκρες του γιαλιού, περάστε το κι αυτό με σαπουνάδα και αφήστε το για λίγα λεπτά. Μετά ξεπλύντε το καλά και σκουπίστε το καλά με χαρτί κουζίνας.

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό των κεραμικών εστιών της κουζίνας σας, είναι επίσης καλή ιδέα να διαβάσετε το φυλλάδιο με τις οδηγίες χρίσης της κουζίνας σας. Στο φυλλάδιο αυτό, θα βρείτε πληροφορίες για την ασφαλή συντήρηση της γιάλινης επιφάνειας των κεραμικών εστιών.

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα