Οι βουτυράτοι κουραμπιέδες δεν λείπουν από το γιορτινό τραπέζι. Επειδή όμως όλα θέλουν την τέχνη τους, για να έχετε αψεγάδιαστο αποτέλεσμα σε υφή και γεύση, ιδού μερικά χρήσιμα tips για να φτιάξετε τους τέλειους κουραμπιέδες.
1. Δεν πειραματίζεστε
Φροντίστε κατ’ αρχάς η συνταγή που θα φτιάξετε να είναι δοκιμασμένη για να έχετε εγγυημένο αποτέλεσμα. Η ζαχαροπλαστική δεν αφήνει περιθώρια για πολλούς πειραματισμούς και σίγουρα δεν θέλετε τα υλικά και ο κόπος σας να πάνε χαμένα.
2. Άρωμα… βουτύρου
Το γευστικό αποτέλεσμα και η υφή του κουραμπιέ εξαρτώνται κατά πολύ και από το είδος του βουτύρου που θα χρησιμοποιήσετε. Αν θέλετε πιο “μπισκοτένιο” αποτέλεσμα, το αγελαδινό είναι ό,τι πρέπει, ενώ το αιγοπρόβειο είναι η ιδανική επιλογή για να έχουν οι κουραμπιέδες σας τριφτή υφή, έντονο άρωμα και να λιώνουν στο στόμα.
3. Χτύπημα, το ήμισι του παντός
Το βούτυρο και η ζάχαρη πρέπει να χτυπηθούν στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 10 λεπτά, ώσπου να πάρετε ένα εξαιρετικά αφράτο και λείο μίγμα. Το καλό χτύπημα του μίγματος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το αφράτο τελικό αποτέλεσμα. Όσον αφορά τη ζάχαρη, το αν θα χρησιμοποιήσετε κρυσταλλική ή άχνη δεν έχει καθοριστικό ρόλο στην υφή του κουραμπιέ.
4. Αλκοόλ VS μπέικιν πάουντερ και σόδα
Στη ζύμη μπορείτε να προσθέσετε επίσης κονιάκ ή τσίπουρο. Αν χρησιμοποιήσετε σόδα, τη διαλύετε πρώτα στο αλκοόλ και μετά προσθέτετε το μίγμα στα υλικά πριν ρίξετε το αλεύρι. Αν χρησιμοποιήσετε όμως μπέικιν πάουντερ, το ρίχνετε στο μίγμα μαζί με το αλεύρι, ενώ το αλκοόλ θα προστεθεί μετά τα αβγά.