Μην χασετε

Μύθοι και αλήθειες για την ινσουλίνη (τι πρέπει να γνωρίζεις)

Αν έχεις διαβήτη, ή αν έχει διαβήτη κάποιο μέλος της οικογένειάς σου, γνωρίζεις την ινσουλίνη και τις “πένες”

Παρόλα αυτά ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη καθυστερούν πολύ να ξεκινήσουν θεραπεία με ινσουλίνη, παρότι τους είναι απαραίτητη.

Το αποτέλεσμα από αυτή την καθυστέρηση μπορεί να είναι από μια επιβάρυνση της ποιότητας της ζωής της καθημερινότητάς τους μέχρι πολύ σοβαρές και πιθανώς θανατηφόρες επιπλοκές.

Είτε το θέμα αφορά εσένα, είτε κάποιον αγαπημένο σου άνθρωπο, ενημερώσου και βοήθησέ τον να ενημερωθεί για την ινσουλίνη. Γιατί στα θέματα υγείας δεν υπάρχει χώρος για μύθους.

Advertisements

Αυτό το ήξερες;
Στην Ελλάδα εκτιμάται πως υπάρχουν περίπου 1.000.000 διαβητικοί, ενώ μελέτη που θα ολοκληρωθεί τον επόμενο χρόνο περιμένουμε πως θα δείξει πιο σαφή και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Τι είναι η ινσουλίνη

Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που εκκρίνεται στο πάγκρεας και πιο συγκεκριμένα σε μια ομάδα κυττάρων που ονομάζονται β-κύτταρα και είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε με την τροφή. Η ινσουλίνη είναι απαραίτητη για την διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα μέσα στα φυσιολογικά όρια.

Δυστυχώς, πολλοί έχουν αναπτύξει μια αρνητική εικόνα για τη χρήση ινσουλίνης, η οποία σε πολλές περιπτώσεις στηρίζεται σε μύθους ή σε δεδομένα που δεν ισχύουν για τις ινσουλίνες νέας γενιάς. Γι’ αυτό, με το διαβήτη να εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία στις μέρες μας, είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε τους μύθους και την αλήθεια σχετικά με το σημαντικό αυτό φάρμακο.

Μύθος: Αν ξεκινήσω ινσουλίνη, θα γίνει δύσκολη η καθημερινότητά μου.

Ειδικά με τις νέες γενιές ινσουλίνες, αυτός ο μύθος καταρρίπτεται. Ο γιατρός σου είναι εκείνος που θα σε καθοδηγήσει στην επιλογή, ωστόσο πολλοί ασθενείς χρειάζονται μόνο τη βασική ινσουλίνη, η οποία μπορεί να χορηγείται μια φορά την ημέρα, ενώ η ειδική πένα χορήγησης έχει απλουστεύσει εξαιρετικά τη διαδικασία.

Μύθος: Δεν θα μπορώ να κάνω τις ενέσεις στον εαυτό μου.

Τα καλά νέα αν φοβάσαι τις ενέσεις και δεν ξέρεις το αν θα μπορούσες να τις κάνεις μόνη σου είναι πως η συγκεκριμένη είναι ουσιαστικά ανώδυνη. Οι σημερινές “πένες”, συσκευές σα στιλό που περιέχουν το φάρμακο και σε βοηθούν να κάνεις την ένεση με το πάτημα ενός κουμπιού, περιέχουν πολύ μικρές βελόνες – η πιο μικρή που υπάρχει έχει μήκος μόλις 4 χιλιοστά, και η ρύθμιση της δόσης γίνεται πολύ πιο εύκολα. Η ίδια η ένεση γίνεται υποδόρια στην κοιλιά, στα μπράτσα ή στους μηρούς και είναι ουσιαστικά ανώδυνη.

Advertisements

Μύθος: Νομίζω πως αν φτάσω να χρειάζομαι ινσουλίνη σημαίνει ότι έχω αποτύχει να ελέγξω το διαβήτη μου.

Οι διατροφικές αλλαγές ή η δίαιτα, η άσκηση και η λήψη φαρμάκων από το στόμα είναι όλοι τρόποι για να ελέγχει κανείς το διαβήτη. Παρόλα αυτά, ο διαβήτης είναι μια νόσος που εξελίσσεται και σε αρκετές περιπτώσεις οι αλλαγές αυτές δεν αρκούν. Αυτό σημαίνει πως η χορήγηση ινσουλίνης είναι ένα ακόμη βήμα για τη θεραπεία, και δεν καθορίζει σε κανένα βαθμό την επιτυχία ή την αποτυχία του ασθενή στον έλεγχο της νόσου.

Και μία αλήθεια (που μπορείς να ελέγξεις, όμως!): Αν πάρω ινσουλίνη θα παχύνω

Κάποιοι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 πράγματι μπορεί να παχύνουν λίγο όταν ξεκινήσουν την ινσουλινοθεραπεία. Ωστόσο, η αύξηση του σωματικού βάρους δεν οφείλεται σε αυτή καθαυτή τη θεραπεία, αλλά στο γεγονός ότι, στην περίπτωση που η θεραπεία αντιμετώπισης του διαβήτη είναι αποτελεσματική, τότε ο οργανισμός αρχίζει να απορροφά τους υδατάνθρακες που παίρνει από την τροφή πιο αποτελεσματικά, οδηγώντας έτσι σε αύξηση του βάρους.

(Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η ανεξήγητη απώλεια βάρους αποτελεί ένα συχνό σύμπτωμα του αρρύθμιστου διαβήτη). Τα καλά νέα είναι ότι με τις νέας γενιάς ινσουλίνες, όταν η χορήγηση γίνεται μία φορά την ημέρα, η αύξηση του βάρους είναι μάλλον μικρή, δηλαδή της τάξης των 2 περίπου κιλών σε μεγάλα διαστήματα χορήγησης.
Με την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση, που πρέπει να αποτελούν έτσι κι αλλιώς μέρος της ζωής σου, είναι σίγουρο ότι θα μπορείς να αποφύγεις ακόμη και αυτή τη μικρή αύξηση του βάρους σου!

Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία
shape.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα