Τα προβλήματα στον κόλπo, το αιδoίο και τον τράχηλο (η γνωστή κολπίτιδα, κυστίτιδα, μυκητίαση) κάνουν την επίσκεψη τους κι εσύ ξεκινάς να υποφέρεις.
Kολπίτιδα, κυστίτιδα, μυκητίαση : οι συνήθεις ύποπτοι
Οι κολπίτιδες γεvνητικών οργάνων οφείλονται κυρίως στην ύπαρξη μικροοργανισμών (μικρόβια, μύκητες ή ιοί). Κάποιες φορές, μια κολπίτιδα προκαλείται και από μικρόβια που μεταδίδονται μέσω της σ∈ξουαλικής επαφής χωρίς προφ∪λακτικό. Μιλάμε κυρίως για τριχομονάδες ή τα χλαμύδια.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη μόλυνση της «ευαίσθητης» περιοχής μπορεί να είναι μια πρόσφατη θεραπεία με αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν τα φιλικά βακτήρια του κόλπoυ, τα οποία διατηρούν τα κoλπικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα κι έτσι καταστρέφεται το ph του κόλπoυ.
Άλλος παράγοντας είναι και μια ορμονική διαταραχή που κι αυτή με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο ph του κόλπoυ ενώ τέλος στους συνήθεις ενόχους για τους ερεθισμούς των γεvνητικών οργάνων, είναι τα συνθετικά εσώρουχα, η κακή υγιεινή, το ταμπόν (αργείς να αλλάξεις ταμπόν ή σερβιέτα για πολλές ώρες) αλλά και τα αποσμητικά και αφρόλουτρα που μεταβάλλουν το ph του κόλπου.
Συνήθη προβλήματα: Κολπίτιδα
Οι συνήθεις κολπίτιδες εκδηλώνονται με κνησμό στην περιοχή, αίσθημα καψίματος, επώδυνη ούρηση, κίτρινες πηχτές εκκρίσεις και δυσάρεστη οσμή.
Πώς να αντιμετωπίσεις την κολπίτιδα: Η θεραπευτική αγωγή εξαρτάται από το μικρόβιο και μπορεί να πάρει τη μορφή χαπιού ή αλοιφής τοπικά στον κόλπο. Απαραίτητο είναι το προφ∪λακτικό (ή και η αποχή από τις ∈ρωτικές επαφές) καθώς και η σχολαστική υγιεινή με ένα απαλό σαπούνι φιλικό στον κόλπo.
Συνήθη προβλήματα: Μυκητίαση
Οι μυκητιάσεις οφείλονται κυρίως στο μύκητα Candida albicans και μεταδίδονται με τη σ∈ξουαλική επαφή, τη χρήση αντιβιοτικών, την προτίμηση σε στενά ρούχα και εσώρουχα, η άμμος το καλοκαίρι και τα βρεγμένα μαγιό.
Αν υποφέρεις από μυκητίαση θα νιώσεις φαγούρα, κάψιμο, λευκές εκκρίσεις και πόνο κατά την ούρηση και τη σ∈ξουαλική επαφή. Ταυτόχρονα, και ο σύντροφός σου μπορεί να δει την επιδερμίδα του π∈ους να ξεφλουδίζει και να έχει δυσκολία κατά την ούρηση.
Πώς θα αντιμετωπίσεις την μυκητίαση: Συνήθως απαιτείται αγωγή με κoλπική αλοιφή ή υπόθετα αλλά και αγωγή από το στόμα και για εσένα και για το σύντροφό σου.
Συνήθη προβλήματα: Κυστίτιδα
Όταν μιλάμε για κυστίτιδα, εννοούμε τη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, η οποία αποτελεί το 90% των γυναικείων ουρολοιμώξεων και οφείλεται κατά κανόνα στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που εισέρχεται στην κύστη από την ουρήθρα. Ως γυναίκες έχουμε μικρότερη ουρήθρα σε σχέση με τους άντρες, με αποτέλεσμα τα μικρόβια να φτάνουν ευκολότερα στην κύστη μας.
Με την κυστίτιδα, θα νιώσεις τσούξιμο κατά την ούρηση, θα έχεις συχνουρία, τα ούρα σου μπορεί να είναι θολά ή να έχουν σκούρο χρώμα.
Πώς θα αντιμετωπίσεις την κυστίτιδα: Για τη θεραπεία της κυστίτιδας χορηγούνται συνήθως αντιβιοτικά. Μια καλλιέργεια ρούχων θα γνωστοποιήσει το μικρόβιο που σε ταλαιπωρεί και ο γιατρός σου θα σου προτείνει την αντιβίωση που σου ταιριάζει ακριβώς. Πρόσεξε μήπως το παρακάνεις με την αντιβίωση και υποφέρεις μετά από κάποια κολπίτιδα. Όσο παίρνεις αντιβίωση, κατανάλωσε γιαούρτι!
Επισκέψου το γυναικολόγο σου για κάθε γυναικολογικό σου πρόβλημα.