Λίγο οι γρήγοροι ρυθμοί και το άγχος της καθημερινότητας, λίγο οι απαιτήσεις τις δουλειάς, λίγο το νέφος της πόλης, λίγο η κακή διατροφή, μας οδηγούν τελικά σε ένα αποτέλεσμα… στην κόπωση.
Η κόπωση όταν δεν προέρχεται απο παθολογικά αίτια, είναι ένα “καμπανάκι” που μας ειδοποιεί ότι θα πρέπει να προσέξουμε λίγο περισσότερο τον οργανισμό μας. Πιο συγκεκριμένα η σωστή διατροφή, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο στην καταπολέμιση της κόπωσης.
Ποιά είναι όμως αυτά τα τρόφιμα σύμμαχοι;
Νερό με σταγόνες λεμονιού: το φυσικό ενεργειακό ποτό
Ενας μοναδικός συνδιασμός που μας χαρίζει ευεξία απομακρίνοντας απο τον οργανισμό τις βλαβερές τοξίνες. Αρκούν μόνο λίγες σταγόνες κάθε πρωί σε χλιαρό νερό.
Μέλι: η τροφή των θεών
Και όχι αδικα… το μέλι είναι μια φυσική γλυκαντική τροφή, αποτελέιται από γλυκόζη και φρουκρόζη, είναι πλόυσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο αλλά και σε βιταμίνες B1,B2,B3,B5 και B6. Γι’αυτό το λόγο παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική, αντιμικροβιακή και κυτταροπροστατευτική δράση. Ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού, χαρίζει στον κουρασμένο μας οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται.
Ξηροί καρποί: το ιδανικό σνακ
Η έλλειψη μαγνησίου στον οργανισμό, αποτελεί μια απο τις βασικότερες αιτίες κούρασης. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μανήσιο αλλά και σε συνένζυμο Q10 το οποίο έχει αποδειχθεί ότι τονώνει την διάθεση και καταπολεμά την κούραση και την κατάθλιψη.
Tip: Γεμίστε σακουλάκια με 50 γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα και πάρτε το μαζί σας στην δουλεία σαν σνακ.
Μαύρη σοκολάτα: ότι χρειάζεται ο εγκέφαλος
Η μαύρη σοκολάτα αυξάνει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο, συμμβάλοντας με αυτόν τον τρόπο στην βελτίωση της μαθησιακής λειτουργείας. Επιπλέον είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες(Β1, Β2, Β3, Β9) και μέταλλα (κάλιο, χαλκός, σίδηρο, μαγνήσιο). Αρκούν 3 κομματάκια για να δώσουν στον οργανιμό μας την τόνωση που χρειάζεται.
Φρέσκα φρούτα: θωράκιση του οργανισμού
Τα φρούτα είναι πλόυσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες,νερό και φυτικές ίνες.
Αποτελούν εξαιρετική επιλογή ως σνακ, καθώς ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού,συμβάλλουν στην μείωση των συμπτωμάτων κούρασης και παρέχουν ενέργεια.
Υδατάνθρακες: οι “καλοί” και οι “κακοί”
Η πρωταρχική λειτουργία των υδατανθράκων είναι η παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα. Ένα ένζυμο που ονομάζεται αμυλάση βοηθά στην διάσπαση των υδατανθράκων σε γλυκόζη (σάκχαρο αίματος), η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό. Υπάρχουν 2 τύποι υδατανθράκων, οι απλοί υδατάνθρακες(κακοί) και οι σύνθετοι υδατάνθρακες(καλοί).
Η διαφορά είναι ότι οι απλοί υδατάνθρακες ή οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως είναι η ζάχαρη, το λευκό ψωμιί, τα γλυκάτα, το αλεύρι κλπ., αφομιώνονται πιο γρήρορα απο τον οργανισμό εκτοξεύοντας τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό έχει ως συνέπεια να πεινάσουμε πιο γρήγορα και αισθανόμαστε κουρασμένοι.
Από την άλλοι οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως είναι: όλα τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το μαύρο ψωμί, τα όσπρια κλπ., λόγω τον φυτικών ινών διατηρούν τα επίπεδα της γλυκόζης σταθερά. Το αποτέλσμα είναι να αισθανόμαστε χορτάτοι και γεμάτοι ενέργεια για περισσότερη ώρα.
Σουσάμι: … άνοιξε
Το σουσάμι είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και ασβεστίου. Ο σίδηρος είναι αναγκαίος για την οξυγόνωση του εγκεφάλου, μειώνει την νευρικότητα και συμβάλλει στην συγκέντρωση και ενισχύει την πνευματική απόδοση.
Ψάρια: για να μην ξεχνάμε!
Τα λιπαρά ψάρια όπως είναι: το σκουμπρί, η σαρδέλα, ο σολομός, ο τόνος ο γαύρος και η ρέγγα, είναι πλόυσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την πνευματική απόδοση, δρούν προστατευτικά στο νευρικό σύστημα και συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης και στον περιορισμό του άγχους.