Μην χασετε

Ούλα που ματώνουν; Βάλε τέλος στην ουλίτιδα!

Τα ούλα σου ματώνουν όταν τα βουρτσίζεις; Μάθε αν έχεις ουλίτιδα και τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό.
Συνεργάστηκε η Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρούργος οδοντίατρος, ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική (athenslifesmile.gr)

Η ουλίτιδα είναι μια πολύ συχνή ασθένεια που προκαλεί ενόχληση, κοκκίνισμα και φλεγμονή στα ούλα. Αν δεν την αντιμετωπίσεις, μπορεί να οδηγήσει σε περιοδοντίτιδα ή απώλεια δοντιών.

Πού οφείλεται η ουλίτιδα;

“Η πιο συχνή αιτία είναι η κακή στοματική υγιεινή που ενθαρρύνει τη δημιουργία πλάκας, γι’ αυτό και η σωστή καθημερινή φροντίδα με τα κατάλληλα προϊόντα είναι η καλύτερη πρόληψη” εξηγεί η Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρούργος οδοντίατρος.

  • Η μικροβιοτική πλάκα είναι ένα διαφανές κολλώδες φιλμ που αποτελείται κυρίως από βακτήρια και που βρίσκονται φυσιολογικά στο στόμα σου και επηρεάζεται από τις διατροφικές σου συνήθειες, π.χ. τα σάκχαρα. Η πλάκα απαιτεί καθημερινό βούρτσισμα γιατί επαναδημιουργείται γρήγορα. Αν η πλάκα παραμένει στα δόντια σου χωρίς συχνό και σωστό βούρτσισμα, μπορεί να σκληρύνει και να γίνει πέτρα, για την απομάκρυνση της οποίας χρειάζεται, πλέον, η συμβολή οδοντιάτρου. Οι συχνοί οδοντιατρικοί έλεγχοι, το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και οι πλύσεις με στοματικό διάλυμα μπορεί να είναι αρκετά για να προλάβεις την ουλίτιδα αλλά και οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα των δοντιών και των ούλων.

Πώς θα ξέρω αν έχω ουλίτιδα;

“Τα υγιή ούλα είναι σφιχτά, έχουν απαλή ροζ απόχρωση και δεν ματώνουν”, εξηγεί η ειδικός. Αν τα ούλα σου είναι πρησμένα, σκούρα κόκκινα και, κυρίως, αν ματώνουν εύκολα, είναι πολύ πιθανό να έχεις ουλίτιδα.

Advertisements

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Πρησμένα ούλα ή ευαίσθητα ούλα
  • Ούλα που έχουν υποχωρήσει, ματώνουν εύκολα, ή που το χρώμα τους έχει αλλάξει σε πιο σκούρο
  • Δύσοσμη αναπνοή

Μάθε πώς θα προλάβεις την ουλίτιδα…

Επιχείρηση: Πρόληψη

  • Επίλεξε μία οδοντόβουρτσα που να αφαιρεί την πλάκα (ιδανικά μέτριας σκληρότητας) την οποία θα αντικαθιστάς κάθε φορά οι θύσσανοι (τρίχες) ανοίγουν και φθείρονται.
  • Βούρτσιζε τα δόντια σου τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και, ακόμη καλύτερα,όταν έχεις χρόνο αφιέρωνε 3-4 λεπτά.
  • Μην ξεχνάς το οδοντικό νήμα.
  • Χρησιμοποίησε αντισηπτικό στοματικό με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
  • Πάρε μεσοδόντια βουρτσάκια που είναι ειδικά σχεδιασμένα να καθαρίζουν ανάμεσα στα δόντια.
  • Διάλεξε την κατάλληλη οδοντόκρεμα (κατά της πλάκας και της ουλίτιδας).

Ήξερες ότι…

  • Η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε ασθένεια των ούλων που θα εξαπλωθεί στους ιστούς και στο οστό (περιοδοντίτιδα). Η περιοδοντίτιδα μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου με τρόπους που ακόμα δεν έχουν γίνει κατανοητοί ιατρικώς.
  • Έρευνες έχουν συνδέσει την περιοδοντίτιδα με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού, ακόμη και ασθένειες των πνευμόνων, ενώ σε γυναίκες με περιοδοντίτιδα αυξάνονται οι πιθανότητες να γεννήσουν με πρόωρο τοκετό ή τα μωρά που θα γεννηθούν να είναι λιποβαρή σε σχέση με τις γυναίκες με υγιή ούλα.

shape.gr

Advertisements

Μην χάσετε

Τελευταια άρθρα